Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 31

Algimantas Kasparavičius. Gorbačiovas ir istorija

Vakar vakare Maskvoje mirė pirmas ir paskutinis SSRS prezidentas, 1990 metų Nobelio Taikos premijos laureatas Michailas Sergejevičius Gorbačiovas. Galima sakyti – žmogus, kūręs epochas ir pats tapęs trumpa, bet ryškia istorine epocha. Žmogus turėjęs fantaziją, politinių vizijų ir drąsos bandyti jas realizuoti. Būtent taip jis buvo, yra ir bus vertinamas Vakarų krikščioniškoje tradicijoje ir civilizacijoje nuo Berlyno, Paryžiaus ir Londono iki Vašingtono ir Rio de Žaneiro, Pekino ar Otavos.
Michailas Gorbačiovas ir Algimantas Kasparavičius
Michailas Gorbačiovas ir Algimantas Kasparavičius / „Reuters“/„Scanpix“ ir 15min nuotr.

Kitaip būti ir negali. Nes tai žmogus, kuris:

– iškėlė SSRS „perestroikos“ vėliavą ir totalitarinę valstybę bandė paversti demokratine, o rusiškajam socializmui suteikti „žmogišką veidą“;

– su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu 1987–1989 m. pasirašė istorinius susitarimus, kurie užbaigė pasaulyje Šaltąjį karą ir pradėjo realų branduolinio ginklo mažinimą;

– baigė karinę operaciją Afganistane;

– sudarė galimybes Europos centre griūti Berlyno sienai ir susivienyti Vokietijai;

– netrukdė subyrėti „Varšuvos paktui“ ir visai socialistinei politikos bei ūkio sistemai Centrinėje–Rytų Europoje;

– sunaikino politinę baimę SSRS ir paklojo pamatus SSRS vidinei demokratizacijai, dėl ko Estijoje ir Latvijoje gimė Liaudies frontai, o Lietuvoje Lietuvos persitvarkymo sąjūdis. Taip XX a. pabaigoje buvo sukurtos istorinės prielaidos Baltijos šalių išsilaisvinimui iš SSRS diktato ir nepriklausomo valstybingumo atkūrimui.

Kita vertus, postsovietinėje erdvėje visuomet liks mažiausiai dvi žmonių grupės, kurioms Michailo Gorbačiovo istorinė figūra aiškiai per didelė, kad jie pajėgtų, rastų savyje jėgų ją visą adekvačiai pamatyti, priimti ir įvertinti.

Tai komunistai ir kraštutiniai nacionalistai.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas

Pirmieji niekada nedovanos M.Gorbačiovui už SSRS sugriovimą ir visos rusiškos socialistinės sistemos išardymą.

Antriesiems visuomet nepakeliamai sunku bus pripažinti faktą, kad ne jie, bet komunistas Michailas Gorbačiovas sugriovė sovietinę imperiją ir pasaulinę komunistinę sistemą.

Pagaliau visuomet dar bus ir trečia grupė amžinai nepatenkinta M.Gorbačiovu ir jo epochinio mąsto politine veikla – tai politiniai ar geopolitiniai liliputai, kuriems objektyviai neduota pamatyti politinio Guliverio nuveiktų žygių. Nes jų prigimtis ir politinis akiratis tiesiog per mažas.

Istorija pilna paradoksų. Tokia buvo ir tokia liks. Kaip ir kiekvienas mirtingas žmogus, o juo labiau – politinis lyderis, Michailas Gorbačiovas klydo. Kartais – lemtingai. Bet ne jo padarytos klaidos, o nuveikti darbai lems jo vietą pasaulio istorijoje, kurios dalis yra ir turėtų likti ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas