Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 15

Alytaus rajono politikų išlaidos pribloškė: aiškintis teks ir buvusiam merui, ir dabartinei merei

Visuomenininkas ir „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas tęsia projektą „Skaidrinam“. Šįkart žurnalistas Rytas Staselis išanalizavo Alytaus rajono tarybos narių išlaidas ir aptiko šokiruojančių dalykų.
Rasa Vitkauskienė ir Algirdas Vrubliauskas
Rasa Vitkauskienė ir Algirdas Vrubliauskas / 15min nuotr.

Alytaus rajono politikai praėjusią kadenciją labai mėgo važinėti – pravažiuota 457 000 eurų arba 3 600 000 kilometrų.

Rajono politikams katastrofiškai gedo automobiliai – per kadenciją jų remontui tarybos nariai išleido 133 000 eurų.

Šeimyninės rangos duetas

„Skaidrinam“ jau skelbė, jkad Alytaus rajono konservatoriai sutuoktiniai – Jūratė Overaitytė-Jakubavičienė ir Danielius Jakubavičius išgarsėjo tuo, kad neva savivaldos tarybos nario reikalais naudojamų transporto priemonių bakus drauge pildė beveik pusšimtį kartų per mėnesį.

TS-LKD Priežiūros komitetas birželio pabaigoje sustabdė jų narystę partijoje.

Nuotr. iš vrk.lt/Jūratė Overaitytė-Jakubavičienė
Nuotr. iš vrk.lt/Jūratė Overaitytė-Jakubavičienė

Sutuoktiniai tarybos narių veiklai naudojo net šešis automobilius. D.Jakubavičius: OPEL „Meriva“, Hyundai „Santa Fe“ (Nr. MAU 548), Opel „Astra“ (Nr. HKT 625), Toyota „Avensis“ (Nr. JCG 651). Tai liudija jo pateikti išlaidas pateisinantys (už remonto darbus bei draudimą) dokumentai.

J.Overaitytė pridėjo dar dvi mašinas – Toyota RAV-4 (Nr. LJF 463) ir Opel „Moka“ (Nr. HPK 994).

Tiek automobilių išlaikyti kainuoja, tad jų remontui Alytaus rajono gyventojai savo pinigais apmokėjo daugiau kaip 18 000 eurų.

Taip pat sutuoktiniai itin dažnai pylėsi degalų J.Overaitytė-Jakubavičienė dukart per dieną pirko skirtingus degalus.

2022 m. kovo 3 d. tai padaryta skirtingose degalinėse keliasdešimt minučių intervalu. 2022 m. kovo 23 d. buvo pilamas ir benzinas, ir dyzelinas.

Nuotr. iš vrk.lt/Danielius Jakubavičius
Nuotr. iš vrk.lt/Danielius Jakubavičius

D.Jakubavičius kelissyk degalus pirko ir triskart per dieną. 2022 vasario 23 d. 13:35 jis įsipila 22 litrus dyzelino Kaniukų kaime, po 25 minučių jau pilasi Likiškėliuose. Google Maps rodo, kad tarp degalinių 15 minučių kelio. Vakarop D.Jakubavičius dar 20 litrų įsipila Alytuje.

D.Jakubavičiaus kraityje – vienas didžiausių mokėjimų kortelių, kuriomis jis atsiskaitė degalinėse, skaičius. Jų – septyniolika.

Rekordinis D.Jakubavičiaus pylimų mėnuo buvo 2021 metų gruodis – jis pylėsi degalų net 34 kartus.

Jei tikėtume, kad D.Jakubavičius nesukčiavo, tai gruodžio mėnesį jis turėjo nuvažiuoti beveik 11 000 kilometrų. Atmetus Kalėdas – kiekvieną dieną po 400 kilometrų.

Algis Žėkas degalus pylėsi 411 kartų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Algis Žėkas per dvejus kadencijos metus 2021–2022 metais pylėsi degalus 411 kartų.

Iš suvestinės matyti, kad jam negedo automobiliai, nereikėjo kanceliarinių ar mobiliojo ryšio išlaidų. Jam reikėjo tik degalų ir degalų jis prisipylė už 25 651 eurą.

Nuotr. iš vrk.lt/Algis Žėkas
Nuotr. iš vrk.lt/Algis Žėkas

A.Žėko stabilumo pilantis kurą galėtų pavydėti bet kas. Pavyzdžiui, 2022 m. spalis, tas pats miestas Simnas, ta pati degalinė, vien tik grynieji, čekiai vardiniai, po kartą per dieną, bet beveik kasdien. Kitais mėnesiais – tas pats.

A.Žėko išlaidų suvestinė
A.Žėko išlaidų suvestinė

Kiekvieną dieną vykdydamas rajono tarybos nario funkcijas jis nuvairuodavo apie 400 kilometrų. Ir taip daugiau kaip 400 dienų per dvejus metus.

„Arba tiesiog neteisėtas susitarimas su viena ir ta pačia degaline, kad jam tiektų svetimus nepaimtus čekius, kurie apmokėti grynaisiais ir kur gali įmušti reikalingą pavardę“, – rašo R.Staselis.

Kęstutis Patinskas remontuoja kolegų mašinas

Konservatorius Kęstutis Patinskas iš Butrimonių ne tik rajono politikas, bet ir populiarus politinių apylinkių automonteris.

Pas jį automobilius remontavo ir J.Overaitytė-Jakubavičienė, ir Mindaugas Aldonis, ir dabartinis Alytaus rajono vicemeras Aurimas Truncė, ir Gintaras Chščenavičius. G.Chščenavičiui automobilio remontas pas K.Patinską kainavo 1250 Eur. Bet šią sumą mokesčių mokėtojų pinigais padengė savivaldybė.

Itin dažnai jo servise lankėsi sutuoktiniai D.Jakubavičius ir J.Overaitytė-Jakubavičienė.

2021 metų vasario 18 d. automobilį pas K.Patinską taiso vyras, vasario 26 d. – žmona. Gegužės 5 d. – vyras, gegužės 13 d. – žmona. Įdomu, kad Patinsko servisas per savaitę ar net dvi neturi jokių kitų klientų, tik šitą tarybos narių šeimynėlę.

K.Patinskas už savivaldybės pinigus ne kartą taisė ir savo automobilį.

K.Patinsko sąskaita už jo paties automobilio remontą
K.Patinsko sąskaita už jo paties automobilio remontą

Iš viso per 2021 metus K.Patinsko automobilio priežiūra kainavo apie 3000 eurų.

2021 metais iki gegužės K.Patinskas aptarnavo tik tarybos narius, 2022 m. pirmos 6 sąskaitos irgi tik tarybos narių.

Pas konservatorių K.Patinską į servisą per 2021-2022 metus važiavo tik konservatoriai išskyrus netyčia užklydusį socdemą Jaciunską.

Aurimo Truncės anomalijos

Dabar Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ atstovas A.Truncė toje pat degalinėje kone tuo pat metu pildavosi degalus keliomis žarnomis iš karto.

2020.07.24 19:32 val. A.Truncė NESTE degalinėje įsipylė 21,32 litro dyzelino. Po minutės ten pat – 31,98 litro, o dar po keturių minučių – 48,17 litro.

Nuotr. iš vrk.lt/Aurimas Truncė
Nuotr. iš vrk.lt/Aurimas Truncė

„Jūsų pastebėta anomalija – yra viena kuriozinė situacija mano gyvenime, kurios negaliu neprisiminti, – rašė A.Truncė R.Staseliui el. paštu. – Atvažiavęs į degalinę įdėjau pinigus ir per skubėjimą paspaudžiau ne tą kolonėlės numerį. Kadangi automobilio bakas kitoje pusėje, nusprendžiau degalus supilti į talpą. Tada procedūrą pradėjau iš naujo, bet apsižiūrėjau, kad turiu nedaug grynųjų, todėl teko primokėti kortele.“

Tačiau A.Truncė tvirtina neprisimenąs, kaip jį ištiko kitos anomalijos: 2021.05.07 19:41:16 pilta 18,52 litro dyzelino (20 Eur). Po devynių sekundžių jau kitoje kolonėlėje 18,62 litro dyzelino (20 Eur). Po minutės – trečioje skirtingoje NESTE kolonėlėje dar 46,56 litro dyzelino (51,63 Eur).

Gruodžio 5 8:05 val. pirkta beveik 12 litro dyzelino, 8:09 val. 23 litrai dyzelino, o 8:10 val. – dar beveik 24 litro dyzelino. Trys pylimai per penkias minutes.

„Sunku prisiminti konkrečias situacijas, nes laikas buvo gana įtemptas – artėjo savivaldos rinkimai. Tačiau galiu Jus užtikrinti, kad tuo metu vyko daugybė susitikimų su gyventojais, nuvažiuota tikrai nemažai, nes Alytaus rajonas pakankamai didelis, o atstumai nemaži“, – rašo A.Truncė. Truncė. Ir tęsia: „Keliskart pavežiau sunkiau gyvenančius žmones į gydymo įstaigas, ir kai buvo labai prisnigę, tiesą sakant, pats valiau rajono keliukus traktoriumi, nes gyventojai negalėjo lengvomis mašinomis išvažiuoti, o pagalbos iš savivaldybės nesulaukė.“

Per kadenciją jis degalus pirko mokėdamas 12 mokėjimo kortelių.

Jo sūnus bendrapartietis Justas Truncė ankstesnę kadencija už degalus atsiskaitė 18 skirtingų mokėjimo kortelių.

Kitas Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Povilas Dzenkus 2022 m. liepą pylėsi degalus devyniskart, ir mažiausia jam išrašyta sąskaita siekė 94,12 Eur už 52,32 litro benzino.

Išskirtinės sąskaitos – tų metų liepos 8-ąją: 12:54 val. 52,76 l dyzelino (100,19 Eur), po beveik septynių valandų – 19:34 val. – dar 52,66 l, tik šįkart 95 benzino ((100 Eur.).

2022 m. birželio 29 d. P.Dzenkus jau 7:08 val. atsiranda degalinėje ir nusiperka 67 l dyzelino. 7:36 val. perka dar 56,15 l dyzelino.

Atsiskaitinėjo tautos atstovas per kadenciją septyniomis kortelėmis.

Socialdemokratas Vydas Baravykas aną kadenciją mokesčių mokėtojų sąskaita naudojo tris automobilius: draudė TOYOTA „Avensis“, remontavo „SUBARU „Legacy Outback“, keitė tepalus Hyundai „Tuscon“. Degalinėse pylėsi ir benzino, ir dyzelino.

Greituoliai

Kai kurie Alytaus rajono tarybos nariai turi magiškų sugebėjimų. Konservatorė Laura Bieliauskaitė-Svetlauskienė 2022 metų rugpjūčio 6 dieną, šeštadienį, ryte ji užsipila dyzelino už 40 eurų „Orlen“ degalinėje Alytuje ir atsiskaito kortele. Po pietų 16:12 ji grįžta į „Orlen" ir už 40 eurų užsipila dar dyzelino mokėdama grynais. Tada ji sugeba per nepilnas tris minutes atsidurti „CircleK „degalinėje Alytuje ir įsipilti ten benzino už 70 eurų, apmokėti kita kortele ir išsimušti vardinį čekį.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Marius Mickevičius 2022 metų rugsėjo 30 d., paskutinę ketvirčio dieną, kai reikia įsisavinti žmonių pinigus, 19:39 yra Vilniuje ir už 86 eurus pilasi dyzelino.

Tačiau jau 20:05 jis pilasi degalus Alytaus rajone. 100 kilometrų įveikta per 26 minutes. Paskutinę ketvirčio dieną M.Mickevičius pateikia ir dar vieną čekį – už 64 eurus iš tos pačios Alytaus rajono degalinės, tik išmuštą dvidešimt minučių vėliau. Ir dar ne viskas – atsiranda dar ir ketvirtasis rugsėjo 30 dienos čekis, ta pati degalinė, dar po 20 minučių.

Konservatorius Mindaugas Aldonis 2021 m. kovą, per antrąjį pandemijos karantiną politiniams reikalams sugebėjo nusipirkti 569,78 l dyzelino už 623,19 mokesčių mokėtojų eurų.

2022.10.25 12:52 val. pylėsi 47,37 l dyzelino, o 18:40 val. vėl stojo į eilę degalinėje, kad nusipirktų 59,63 l.

Keisti Rasos Vitkauskienės parašai

Naujoji Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė, praėjusią kadenciją dirbusi rajono taryboje, turėjo 25,4 tūkstančio eurų išlaidų, iš jų 20 000 eurų – degalams.

Dabartinė Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė praėjusios kadencijos pradžioje – 2020-aisiais – tarybos narės reikalais į automobilio baką pylėsi tik dyzeliną, 2021-aisiais – jau ir benziną.

R.Vitkauskienė yra pateikusi ir tokių dokumentų, ant kurių (ypač tose vietose, kur turėtų būti mokėjimų kortelių numeriai) yra suraitytas gana masyvus merės autografas ir degalinės kasoje neįvestas pirkėjo vardas, pavardė bei asmens kodas. Parašai uždėti taip meniškai, kad pamatyti ir suskaičiuoti, kiek skirtingų kortelių pateikė merė, yra beveik neįmanoma.

15min nuotr./Rasa Vitkauskienė
15min nuotr./Rasa Vitkauskienė

R.Vitkauskienė tuo tarpu tikina neturėjusi jokių intencijų ką nors suklaidinti: „Kažkada, kai atsiskaitydama degalinėje pamiršau paprašyti išmušti čekį mano vardu, administracijos Buhalterijos skyriaus darbuotojų klausiau, ar tikrai tik vardinių čekių reikia išlaidoms pagrįsti, kad viskas būtų tvarkinga. Man buvo paaiškinta, kad užtenka čekius pasirašyti ranka, reikalavimo vardą ir pavardę atspausdinti nėra. Dėl šios priežasties anksčiau čekiai buvo vardiniai, paskui tiesiog dažniausiai pardavėjų neprašydavau mušti vardo ir pavardės, pasirašydavau pati, nes taip tiesiog greičiau. Degalinėse, kur atsiskaitydavau grynais dažniausia paprašydavau, kad į čekį įrašytų mano duomenis. Suprantu, kad Jums taip pat kelia nerimą tai, kad parašas dažniausia įrašytas ant kortelės numerio, tačiau dėjau parašą toje vietoje tik dėl to, kad man tuomet atrodė, kad ten yra daugiausia laisvos vietos, neuždengiant nei čekio numerio nei kitų duomenų, kortelės duomenys, patikėkit, tada tikrai neatrodė svarbūs.“

R.Vitkauskienės parašai
R.Vitkauskienės parašai

R.Staselis pastebi, kad dabartinė merė anos kadencijos metu gyveno tarsi bangomis. Andai 2022 paskutinį ketvirtį jai tarsi kas įgėlė: beveik visos sąskaitos degalinėse viršijo 100 eurų.

Jis klausė R.Vitkauskienės, kiek automobilių per kadenciją ji naudojo tarnybos reikmėms. Ji sakė – „bent tris“. Buvo ŠKODA, dar BMW X5, BMW X3. Nebūtinai tie automobiliai buvo jos nuosavybė. Kartais teko naudoti sutuoktinio mašiną, „nes tarybos darbo reglamentas to nedraudė“.

Neįtikėtini Algirdo Vrubliausko čekiai

Patys įspūdingiausi – buvusio mero konservatoriaus Vrubliausko pateikti tarybos nario veiklos išlaidas pateisinantys dokumentai.

A.Vrubliauskui kaip merui buvoskirtas automobilis ŠKODA „Superb“ ir vairuotojas. Tačiau lygia greta šalia tarnybinės Škodos, kurią „dažnai vairuodavo pats“, esą tarnybos reikalu A.Vrubliauskas naudojo savo nuosavą keturių litrų darbinio tūrio, septintos klasės BMW (Nr. LJF 427). Nežinia, kiek naudojo iš tikrųjų, bet dokumentus išlaidoms kompensuoti teikė.

Alytaus raj. sav. nuotr./Algirdas Vrubliauskas
Alytaus raj. sav. nuotr./Algirdas Vrubliauskas

Kita keistenybė yra ta, kad vadovaudamas rajono savivaldybei A.Vrubliauskas dar spėdavo paūkininkauti savo nuosavame ūkyje Junčionių kaime.

A.Vrubliauskas turėjo tarnybinę škodą, asmeninį BMW, bet nė vienos mašinos bakas neįtalpintų tiek degalų, kiek jis prisipildavo vienu metu. Kaip tikras ūkininkas.

„Vrubliausko savivaldybės finansininkams pateikti degalų pirkimo čekiai – įspūdingi. Tokių dar neteko matyti. Į juos įsižiūrėjęs imi galvoti, kad į degalines buvęs meras užsukdavo gal tik kartą kitą per mėnesį. Prisipildavo galingus kiekius degalų ir daugiau jais nesirūpindavo. Iki kito mėnesio.

A.Vrubliausko degalų čekiai
A.Vrubliausko degalų čekiai

999 litrai „Statetoje“, 999 litrai „Baltic Petroleum“. Ir viskas – grynaisiais. Įsivaizduokite – atvažiuoja meras, įsipila toną dyzelio ir išsitraukia iš piniginės 1 700 eurų grynais.

Tai kur galima supilti toną degalų? Tikrai ne į Škodą ar BMW“, – rašo R.Staselis.

A.Vrubliauskas atsakymą turi: „Kuras buvo talpinamas į man priklausančią mobilią kuro kolonėlę.“

O kodėl kuro čekiuose yra nurodomi ne A.Vrubliausko fizinio asmens, o A.Vrubliausko – ūkininko rekvizitai?

„Degalinių sistemoje yra suvesti mano kaip pirkėjo rekvizitai. Formuojant sąskaitą faktūrą šie rekvizitai turbūt įrašomi automatiškai. Degalinės operatoriui niekada nenurodžiau įrašyti šių rekvizitų, duomenis suformuodavo pasakius vardą ir pavardę. Šio atvejo net nepastebėjau, į sąskaitą įrašytų rekvizitų netikrinau, galbūt tai yra privalomi sąskaitų rekvizitai, reiktų pasidomėti finansinės apskaitos įstatyme“, – atsakė buvęs meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi