Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 19

Alytaus valdžia kapituliavo: daugiabučių senamiestyje nebus

Alytaus miesto valdžia, aktyviai siekusi, kad miesto senamiestyje iškiltų daugiabučiai, kuriuos siekė statyti žinomo miesto verslininko įmonė, galiausiai kapituliavo ir nurodė Alytaus miesto bendrojo plano koregavimo rengėjams daugiabučių nebenumatyti, praneša „Alytaus naujienos“.
Alytaus senamiestyje planuojami penkiaaukščiai daugiabučiai
Alytaus senamiestyje planuojami penkiaaukščiai daugiabučiai / alytausgidas.lt nuotr.

Pasak „Alytaus naujienų“, Aly­taus mies­to ben­dro­jo pla­no ko­re­ga­vi­mo ren­gė­jas – Kau­no tech­no­lo­gijos uni­ver­si­te­tas – ga­vo sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus Gin­ta­ro Ra­kai­čio pa­si­ra­šy­tą raš­tą dėl šio pla­no kai ku­rių bū­si­mų spren­di­nių. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vas, iki šiol pa­kan­ka­mai ak­ty­viai gy­nęs pasiūlymą mies­to se­no­jo­je da­ly­je, Bi­ru­tės ir Mar­gio gat­vių san­kry­žos te­ri­to­ri­jo­je, leis­ti sta­ty­ti pen­kia­aukš­čius gy­ve­na­muo­sius na­mus, pa­ga­liau ka­pi­tu­lia­vo. Pla­no ko­rek­ci­jų ren­gė­jams nu­ro­dė ne­be­nu­ma­ty­ti to­kio aukš­tin­gu­mo pa­sta­tų šio­je mies­to da­ly­je.

Nu­ro­do­ma, kad at­si­žvel­gia­ma į Lie­tu­vos ar­chi­tek­tų rū­mų Kau­no re­gio­ni­nės ar­chi­tek­tū­ros ta­ry­bos iš­va­dą, Kau­no apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros Vie­šo­jo in­te­re­so gy­ni­mo sky­riaus pra­ne­ši­mą ir ko­re­ga­vi­mo spren­di­nių vie­ši­ni­mo lai­ko­tar­piu gau­tas gy­ven­to­jų pa­sta­bas.

Kauno apygardos prokuratūra, lapkričio 24 dieną išplatino pranešimą apie priimtą nutarimą įspėti Alytaus miesto savivaldybę nedaryti teisės aktų pažeidimų Alytaus miesto bendrojo plano sprendinių rengimo ir įgyvendinimo etape.

Tyrimas pradėtas po to, kai žiniasklaidoje paskelbta, kad savivaldybė galimai neteisėtai siūlo pakeisti Alytaus miesto bendrąjį planą, didinant leidžiamą statinių aukštingumą senajame Alytaus bulvarinių gatvių kvartale tarp Birutės-Margio ir Pulko gatvių. Publikacijoje buvo kvestionuojamas tokio aukštingumo minėtoje teritorijoje keitimo teisėtumas.

2023 m. rugpjūtį vyko bendrojo plano keitimo pakartotinis viešasis svarstymas, kur visuomenės atstovai, seniūnaičiai, architektai išreiškė pasipiktinimą dėl ketinimų keisti aukštingumą Alytaus senamiestyje ir leisti statyti penkiaaukščius daugiabučius.

Tai nėra grąžinimas į anksčiau buvusią būklę, niekada nebuvo leidžiama statyti penkiaaukščių daugiabučių toje teritorijoje, iki 2020 metų galiojęs reguliavimas leido 17 metrų, bet ne daugiabučius.

Kilus pasipiktinimui, po visuomenės atstovų skambučių FM99 parengė reportažą, kuriame paklausė Alytaus m. mero Nerijaus Cesiulio ir administracijos direktoriaus Gintaro Rakaičio, ar jie ketina atsižvelgti į visuomenės viešojo BP svarstymo metu išsakytą nuomonę. Vadovai aiškiai pasakė, kad atsižvelgti neketina ir toliau vykdys savo ketinimus, t.y. – sieks BP keitimo su galimybe statyti penkių aukštų daugiabučius senųjų vilų kvartale.

Pagal šį reportažą Kauno apygardos prokuratūra savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Tokiam BP keitimui prieštarauja tiek miesto vyriausiasis architektas, tiek ir bendrojo plano keitimus vykdantis užsakovas, gerbdamas savo, kaip architekto reputaciją, ir nesutikdamas su tokiais miesto valdžios ketinimais.

Kauno regiono architektų taryba, kuriai priklauso ir Alytaus miestas, posėdyje svarstė siūlomus BP keitimus. Į tarybą išsakyti nuomonę atsakingas architektas kreipėsi po to, kai miesto vadovai liepė toliau vykdyti keitimus, neatsižvelgiant nei į visuomenės, nei į specialistų, nei į vykdytojų ekspertinę nuomonę.

Kauno regiono architektų taryba buvo vieninga – išreiškė nuomonę, kad ši teritorija turėtų būti įforminta urbanistiniu draustiniu, kaip ir buvo siūloma jau nuo 2004 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas