Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ambasadorė: JAV dėmesys išlaiko „plačią ir gilią“ paramą rytiniam NATO pakraščiui

Nepaisant augančios įtampos Artimuosiuose Rytuose, naujoji JAV ambasadorė Kara McDonald sako, kad JAV dėmesys išlaiko „plačią ir gilią“ paramą rytiniam NATO pakraščiui, pastaruosius dvejus metus gyvenančiam Rusijos sukelto karo Ukrainoje kaimynystėje.
Irmantas Gelūnas nuotr.
Irmantas Gelūnas nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Vizitai po Lietuvą, giminystės ryšiai Lenkijoje
  • Nuolatinė JAV karių rotacija
  • Vadinamojo Suvalkų koridoriaus reikšmė
  • Paminklų partizanams, dalyvavusiems Holokauste, likimas
  • Parama LGBTIQ partnerystei

Ji taip pat šventu vadino Amerikos ir kitų sąjungininkų įsipareigojimą ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą.

„Tai, ką girdėjau prieš išvykdama iš Vašingtono ir atvykdama į jūsų šalį, buvo plati ir gili parama šiam regionui, kiekvieno NATO žemės centimetro gynybai, ką ne kartą girdėjote sakant ir mūsų prezidentą, – interviu BNS sakė naujas pareigas Lietuvoje pradėjusi eiti diplomatė. – Mūsų įsipareigojimas NATO sutarties penktajam straipsniui yra šventas, ši žinutė neša labai daug.“

JAV Kongrese pastaruoju metu stringant paramai Ukrainai, amerikiečių politikų dėmesys ėmė krypti į Artimuosius Rytus, kur Izraelis pastaruosius keturis mėnesius kariauja su islamistų grupuote „Hamas“.

Tarpusavio kovos prasidėjo po „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį, per kurį žuvo per tūkstantį žmonių, daugiausia civilių. Kovotojai taip pat pagrobė šimtus įkaitų. Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo plataus masto karinį puolimą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kara McDonald
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kara McDonald

Tuo metu Irano remiami husiai praėjusių metų pabaigoje ėmė atakuoti Raudonosios jūros laivybą, sakydami, kad smogia su Izraeliu susijusiems laivams, taip siekdami paremti palestiniečius Gazos Ruože, kurį nusiaubė Izraelio ir „Hamas“ karas.

Sausio pabaigoje per drono ataką prieš bazę Jordanijoje žuvo trys amerikiečių kariai, dar per 40 buvo sužeista. Dėl šio išpuolio Vašingtonas apkaltino Irano remiamas pajėgas ir surengė atsakomuosius smūgius Irano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje.

Vašingtonas siekia atgrasyti nuo atakų ateityje, bet neįsitraukti į visapusišką karą su Teheranu – to vengia abi šalys.

– Jūsų pirmtakas Robertas Gilchristas per kadenciją aplankė visas 60 savivaldybių ir tai buvo jo būdas pamatyti ir pažinti Lietuvą. Kaip jūs planuojate tai padaryti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas