Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 20

Anapilin iškeliavo Panevėžio rajono šviesulys

Netikėta ir nelaukta mirtis išplėšė iš gyvųjų pasaulio Panevėžio rajone, o ypač Velžio gyvenvietėje puikiai žinomą bibliotekininkę ir laikraščio „Tėvynė“ neetatinę korespondentę Birutę Kronienę. Anapilin moteris iškeliavo sulaukusi vos 48-erių.
 Birutė Kronienė
Birutė Kronienė / Gedimino Kartano/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Knygų nebeskaitys

Visai neseniai Birutė savo interneto svetainėje rašė apie tamsėjantį ir vis gilėjantį rudenį:

„Vis gilėjantis ir tamsėjantis ruduo – auksinis laikas skaitymo gurmanams. Bibliotekoje kasdienybe tampa susitikimai, kai žadėjęs „tokio storumo knygą“ skaityti bent iki Kalėdų, skaitytojas pasirodo po kelių dienų kuo maloniausiai ją perskaitęs. Skaitymui laiko rudenį tikrai daugėja, o kad jis būtų kuo prasmingesnis, užsukite į biblioteką knygos“, – skaitai jos parašytus žodžius ir suvoki, kad knygas ir keliones mėgusi B.Kronienė knygų nebeskaitys, o ši kelionė į amžinojo poilsio vietą bus paskutinė.

Tituluota bibliotekininkė

Anapilin iškeliavusios B.Kronienės gyvenimas – įdomus ir įvairiapusis. Ji dirbo ir pradinių klasių mokytoja, kelių miesto dienraščių ir laikraščio „Tėvynė“ korespondente, o pastaruoju metu – Velžio bibliotekos vyresniąja bibliotekininke. Beje, Birutė pernai metų pabaigoje buvo nominuota Panevėžio rajono „Metų bibliotekininkės“ titulu, o 2021 m. birželio 12 dieną Bendruomenių sąjungos konferencijoje Birutė ir Saulius Kroniai paskelbti Kaimo šviesuolių šeima.

Išrinkta Rajono tarybos nare

Be to, B.Kronienė dalyvavo savivaldos rinkimuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašuose. Buvo išrinkta 2023–2027 metų kadencijos Panevėžio rajono savivaldybės tarybos nare. Birutė darbavosi Švietimo, kultūros, jaunimo ir savivaldos reikalų komitete.

Biblioteka – pati svarbiausia

Visgi bibliotekininkystė B.Kronienei buvo labai svarbi. Ji buvo gerbiama už kūrybišką ir novatorišką profesinę veiklą, kurioje neapsiribojo vien knygomis. Biblioteką ji pavertė gyva, atvira, šiuolaikiška informacijos, kultūros, bendrystės, dvasinio augimo ir turiningo laisvalaikio erdve.

Jai gražių žodžių negailėjo į Velžio biblioteką užsukanti velžietė Jūratė ir pernai kalbinta teigė, kad biblioteka ne tik knygoms skaityti.

„Tai ne tik žinių šaltinis, bet ir gerų emocijų vieta. Bibliotekoje labai šviesu ir jauku. O dar labai šauni bibliotekos vedėja B. Kronienė. Su ja gali aptarti knygas, kalbėti įvairiomis temomis. Beje, gali pasiguosti, kai liūdesys spaudžia“, – pasakojo moteris.

Dirbo patinkantį darbą

Tuomet kalbinta Velžio bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė B.Kronienė savo veiklos nesureikšmino, bet džiaugėsi galinti dirbti patinkantį darbą.

„Nors ne patalpos žmones traukia, bet jauki aplinka daro savo. Be to, turime daugiau vietos, kuri talpina daugiau žmonių. Žmonės giria biblioteką ir sako, kad jaučia puikią aurą“, – aiškino B.Kronienė ir teigė, kad pastaruoju metų biblioteką atranda nauji žmonės, kurie pasirinko gyventi Velžyje.

Buvo patikimas žmogus

Ilgametis laikraščio „Tėvynė“ bendradarbis Visvaldas Tebeliškis negailėjo gražių ir įsimintinų žodžių velionei.

„Birutės humoras buvo savitas, bet labai priimtinas – neįžeidžiantis. Ja buvo galima pasitikėti visuose darbuose – padarydavo ką prašai arba pati pasiūlydavo temas. Birutė buvo mylima ne tik „Tėvynėje“, bet ir žmonėse. Tiesiog ji buvo šviesulys ir neeilinis žmogus. Tvirtą nuomonę turėjo įvairiais klausimais bei buvo šeimos žmogus. Manau, dėl to ji pradėjo dirbti ir Velžio bibliotekoje, kad būtų arčiau šeimos“, – dalijosi prisiminimais V.Tebeliškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas