Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 23

Ant I.Šimonytės stalo – siūlymas atleisti mobingu kaltinamą vadovą

Po Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) darbuotojų skundų dėl direktoriaus Renaldo Čiužo mobingo bei, nepaisant to, įstaigoje negerėjančios atmosferos, premjerei Ingridai Šimonytei pateiktas siūlymas atleisti vadovą iš pareigų.
Prof. dr. Renaldas Čiužas
Prof. dr. Renaldas Čiužas / NTAKD nuotr.

15min rašė, kad NTAKD darbuotojai jau gerą pusmetį anoniminiais skundais beldžiasi į įvairių institucijų duris ir ieško pagalbos – jų teigimu, R.Čiužas kiršina ir skaldo kolektyvą, sukuria nepakeliamą psichologinę atmosferą, dėl jo pareigas palieka ilgamečiai specialistai.

Skundus R.Čiužo elgesiu nepatenkinti darbuotojai tiek Darbo inspekcijai, tiek Vyriausybės kanceliarijai rašo jau kone metus – nuo pernai pavasario, tačiau teigė, kad iki šiol buvo apsiribota tik formaliais patikrinimais, o jokių realių priemonių, kad situacija būtų suvaldyta, nebuvo imtasi.

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete (SRK) svarstyta NTAKD pernai metų veiklos ataskaita. Parlamentarus domino ir situacija įstaigoje.

R.Čiužo nuomone, departamentas veikia efektyviai, rezultatyviai, pasiekė užsibrėžtus rezultatus. Anot jo, buvo tam tikra darbuotojų kaita – dėl įvairių priežasčių įstaigą paliko 16 darbuotojų.

Jis aiškino, kad skundų nėra gavęs. Tačiau iš kitų institucijų informacijos, kaip pasakojo, žino, jog yra kaltinamas mobingu.

„Bet turbūt mobingas neįmanomas iš vieno žmogaus visiems. Aš manyčiau, kad pertvarka, vidaus teisės aktų keitimas ir nepasitenkinimas žmonių laikytis tam tikrų principų galimas, bet konfliktinių situacijų asmeniškai tikrai neturėjau, nesu konfliktinis asmuo.

Bet dėl to, kad tokia atmosfera susiformavo, man taip pat kelia nerimą ir (...) kol kas priežastis nėra identifikuota“, – Seimo SRK posėdyje kalbėjo R.Čiužas ir pridūrė, kad skundai anoniminiai, neaišku, kas konkrečiai NTAKD yra blogai.

Ne vienas skundas

I.Šimonytės patarėja Živilė Gudlevičienė Seimo SRK posėdyje sakė, kad situacija NTAKD neramino visus praėjusius metus.

Ji pasakojo, kad buvo daugybė anoniminių skundų, į kuriuos reaguota – imtasi priemonių, kaip gerinti situaciją departamente, buvo kalbamasi ir su pačiu vadovu.

Edmundo Paukštės (NVI) nuotr./Živilė Gudlevičienė
Edmundo Paukštės (NVI) nuotr./Živilė Gudlevičienė

„Tikrai kvietėme į Vyriausybę, kalbėjomės, buvo atliktas ir vadovo veiklos vertinimas. Taigi ką Vyriausybė nutarė – po šitų atliktų patikrinimų, vertinimų, teiktų siūlymų, kaip situaciją pagerinti, tikrai matyti, kad ta situacija iš tiesų negerėja.

Darbuotojų apklausos rodo, kad du trečdaliai darbuotojų yra nepatenkinti, tai tikrai yra labai didelis skaičius (...), tas skaičius tikrai yra neraminantis. Anoniminius skundus jau pakeitė oficialūs raštai“, – pažymėjo premjerės patarėja.

Pasak Ž.Gudlevičienės, po dar vieno pokalbio su R.Čiužu ir aiškinimųsi I.Šimonytei pateiktas siūlymas nutraukti darbo sutartį su juo.

Valstybinės darbo inspekcijos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Dalius Čeponas sakė, kad dėl situacijos NTAKD gautas ne vienas skundas, buvo atlikti patikrinimai, identifikuoti pažeidimai, taikytos sankcijos. Valstybinės darbo inspekcijos sprendimus R.Čiužas apskundė teismui.

„Tai kažkokių galutinių išvadų neturime, bet konstatavome tam tikrus pažeidimus būtent įstaigos vadovo darbuotojų atžvilgiu. O ar buvome teisūs, ar ne, matyt, visus taškus turėtų sudėlioti teismas“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas