Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 29 /16:00

Ant žirnių jau paklūpėjo: konservatorių Priežiūros komitetas Lauryną Kasčiūną grąžino į partiją

Šeštadienį sueis lygiai metai, kai dėl ryšių su teisiamo koncerno „MG Baltic“ teisiamu buvusiu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas metams suspendavo Lauryno Kasčiūno narystę partijoje. Penktadienį komitetas narystę atkūrė, nes per šį laiką nepaaiškėjo nieko tokio, kas verstų atsisveikinti su L.Kasčiūnu.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai penktadienio pavakarę 15min patvirtino Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

Anot V.Benkunsko, pasibaigus narystės suspendavimo laikotarpiui, pagal TS-LKD įstatus, suspenduotas narys turi rašyti prašymą sugrąžinti jį į partiją. Jei jis to nepadaro per mėnesį, narystė nutrūksta, tačiau L.Kasčiūnas tokį prašymą parašė.

„Daugiau aplinkybių, dėl ko reikėtų stiprinti sankciją, nepaaiškėjo bylos nagrinėjimo metu“, – sprendimo motyvus paaiškino V.Benkunskas.

L.Kasčiūnas kaip liudytojas „MG Baltic“ bylą nagrinėjančiame teisme nėra apklaustas.

I.Degutienė tyrėjams atskleidė – R.Kurlianskio prašymus vykdė už gautą paramą

L.Kasčiūno narystė metams buvo sustabdyta dėl paaiškėjusio jo bendravimo su R.Kurlianskiu.

15min turimais duomenimis, apklausiamas konservatorius nurodė, kad jį su R.Kurlianskiu supažindino bendrakuris, buvęs LNK laidų vedėjas Tomas Dapkus, kuris, kaip paaiškėjo praeitą vasarą, buvo dar ir R.Kurlianskio reikalų tvarkytojas.

Viename iš susitikimų, kuris vyko buvusio „MG Baltic“ viceprezidento kabinete, konservatorius išgirdo prašymą pasidomėti, kokia bus TS-LKD narės Irenos Degutienės pozicija dabar jau buvusio Liberalų sąjūdžio nario Šarūno Gustainio užregistruotos Vartojimo kredito pataisos atžvilgiu. Tyrėjai mano, kad pataisą buvęs liberalas gavo tiesiai iš R.Kurlianskio.

Buvęs I.Degutienės patarėju, L.Kasčiūnas ėmėsi šį prašymą vykdyti dar tą pačią dieną, tačiau susidūrė su I.Degutienės skepsiu.

Politikė L.Kasčiūnui, bylos duomenimis, paaiškino remianti Lietuvos banko poziciją, kuri prieštaravo pataisos esmei. Ilgametė konservatorė atsisakė susitikti su R.Kurlianskiu ir L.Kasčiūnui rekomendavo nebendrauti nei su R.Kurlianskiu, nei kitais verslininkais.

15min tuomet rašė, kad tiriant bylą teisėsaugą buvo sudominusi organizacijos „Valstybingumo ir tradicijų studijų centras“ gauta 5 tūkst. eurų parama, L.Kasčiūnas buvo vienas iš 2012 metais įsteigtos viešosios įstaigos steigėjų. Kilus triukšmui jis aiškino, kad prašymą dėl paramos parašė ne jis, o asociacijos vadovas L.Kojala, o pastarasis 15min teigė su R.Kurlianskiu niekada nebendravęs.

15min turimos medžiagos matyti, jog liudydama teisėsaugai I.Degutienė buvo atvira – L.Kasčiūnas esą jai prisipažino, kad verslininko prašymą vykdė, nes šis teikė paramą.

Ji STT pareigūnams papasakojo iš L.Kasčiūno 2015 metų pabaigoje sulaukusi tiesaus klausimo, ar gali palaikyti Š.Gustainio pataisą.

Ji tyrėjams pasakė, kad vėliau L.Kasčiūnas teigė, kad pas ją ėjo dėl susitikimo su R.Kurlianskiu ir palaikymo Š.Gustainio pataisai, nes R.Kurlianskis teikė paramą.

Tačiau L.Kasčiūnas 15min tvirtino, kad buvo ne taip.

„Mano pokalbis su I.Degutiene (ne prašymas, o pasiteiravimas dėl pozicijos, kokie argumentai už ir prieš) įvyko gerokai anksčiau, nei kreiptasi dėl paramos. Tai nesusiję“, – 15min penktadienį sakė jis.

I.Degutienė 15min sakė nežinanti, kas parašyta jos liudijimo protokole. „Iš kur aš galiu žinoti, rėmė ar nerėmė“, – sakė ji.

„Nebuvo taip“, – klausiama, ar L.Kasčiūnas jai yra minėjęs, kad yra gavęs paramą iš R.Kurlianskio, sakė konservatorė.

M.Adomėną pašalino iš partijos

Už ryšius su „MG Baltic“ praėjusiais metais iš partijos buvo pašalintas Mantas Adomėnas. Tuomet buvo konstatuota, kad jis, būdamas partijos nariu, tenkino koncerno „MG Baltic“ interesus, poreikius, siekė su jais sukurti draugiškus santykius, vykdė jų tam tikrus prašymus mainais už galimą finansinę ir kitokią paramą.

15min trečiadienį paklaustas, kuo skiriasi M.Adomėno ir L.Kasčiūno atvejai, V.Benkunskas sakė, kad nors byla ta pati, jų atvejai yra skirtingi.

„Kontaktų lygis, kuriuos turėjo tie mūsų Seimo nariai, buvo visiškai skirtingas. Dėl R.Kurlianskio prašymo M.Adomėnas balsavo Seime, nors frakcijos pozicija buvo kita, buvo niuansų dėl Vilniaus mero rinkimų ir Mykolo Majausko kandidatūros parėmimo, niuansas dėl dalyvavimo partijos pirmininko rinkimuose ir galiausiai M.Adomėno prašymas finansinės paramos. Tai rodė sisteminį M.Adomėno dalyvavimą ir buvimą įtakos agentu“, – skirtumus vardijo jis.

L.Kasčiūnas tuo metu, anot jo, tuo metu buvo eilinis partijos narys, kuris, pašnekovo žodžiais, pasimaišė ne vietoje ir ne laiku ir padarė daugiau moralinius nusižengimus.

15min turimais duomenimis, M.Adomėnas, liudydamas Specialiųjų tyrimų tarnybai, yra prisipažinęs, kad su R.Kurlianskiu susitikinėjo nuo 2014 metų. Jis tyrėjams pasakojo dalyvavęs partijos pirmininko rinkimuose tam, kad atimtų balsų iš Gabrieliaus Landsbergio. Anot M.Adomėno, R.Kurlianskis buvo išsakęs nuomonę, kad koncernui esą parankesnė Irena Degutienė, taip pat rungusis dėl partijos pirmininko posto.

Jis prisipažino, kad 2016 kovą koncerno atstovui jis užsiminė, kad ateityje norės kreiptis dėl paramos per 2016 metų Seimo rinkimus. Anot parlamentaro liudijimo, R.Kurlianskis šiuo klausimu atrodė „teigiamas“. M.Adomėnas tyrėjams kalbėjo tame nematęs interesų konflikto, nes tiesiog kreipėsi į asmenis, kurie turėjo pinigų ir galėjo paremti. Tačiau šios kalbos kūnu netapo, nes 2016 metų gegužę sulaikius Eligijų Masiulį, ylos ėmė lįsti iš maišo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas teisme
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas teisme

Bylos duomenimis, M.Adomėnas su R.Kurlianskiu kalbėjosi ir apie buvusio Liberalų sąjūdžio nario Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kreditų įstatymo pataisą.

R.Kurlianskis prašė palaikyti šį projektą. M.Adomėnas vėliau liudijo nieko balsuoti „už“ neįtikinėjęs, tačiau pats balsavęs už minėtą pataisą, kuri galiausiai nebuvo priimta.

Vytautas Landsbergis pernai prieš konservatorių Priežiūros komiteto sprendimą L.Kasčiūną išvadino „MG Baltic“ įtakos agentu ir pasiūlė šalinti iš partijos, sakydamas, kad ratams bus lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas