Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 22

Antrasis Kalinausko forumas sieks sutelkti demokratines jėgas rinkimams Baltarusijoje

Pirmadienį Seimo rūmuose Vilniuje rengiamas antrasis tarptautinis Kalinausko forumas. Jis skirtas sutelkti demokratinę bendruomenę laisviems ir demokratiškiems rinkimams Baltarusijoje šiais metais, pranešė organizatoriai.
Studentų protestai Baltarusijoje
Studentų protestai Baltarusijoje / VDU nuotr.

Dėl epidemiologinės situacijos forumas vyks nuotoliniu būdu.

Forumo metu bus siekiama įvertinti, kas jau pasiekta nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesį vykusios pirmosios Kalinausko konferencijos, ką reikėtų daryti siekiant Baltarusijoje surengti laisvus, skaidrius ir demokratines procedūras atitinkančius rinkimus bei kokia yra naujosios JAV prezidento Joe Bideno administracijos vizija dėl Baltarusijos.

„Šis tarptautinis forumas suteikia platformą Baltarusijos kovotojams už laisvę ir disidentams, taip pat svarbiausių pasaulio ir regiono demokratijų politiniams lyderiams pasitarti, kaip suvienyti jėgas laisvų ir demokratiškų rinkimų Baltarusijoje vardan, suformuluoti bendras kovos su Rusijos agresija visame regione (ir specifiškai – Baltarusijoje) strategijas“, – sakė vienas iš forumo rengėjų Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Šiemet į forumo dalyvius kreipsis ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, JAV kongreso narys Chrisas Smithas, JAV Senato Užsienio reikalų komiteto narys Robertas Menendezas, Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, demokratinė Baltarusijos lyderė Svetlana Cichanouskaja, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Konferencijoje taip pat dalyvaus Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ įkūrėjas Alesius Beliackis, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europai ir Eurazijos reikalams George'as Kentas, JAV ambasadorė Baltarusijoje Julie Fisher, laisvos Rusijos fondo viceprezidentas Vladimiras Kara-Murza, kt.

Pirmasis tarptautinis Kalinausko forumas Vilniuje surengtas pernai rugpjūtį po prezidento rinkimų Baltarusijoje.

Šiemetinis vyksta Konstantino Kalinausko nužudymo metinių dieną.

K.Kalinauskas (1838 – 1864) buvo lenkų, lietuvių ir baltarusių nacionalinio atgimimo lyderis, vienas iš 1863 –1864 metų sukilimo prieš carinę Rusiją vadų. 1864 metų kovą Lukiškių aikštėje jam įvykdyta vieša mirties bausmė. Užpernai K.Kalinausko palaikai atkasti ir iškilmingai palaidoti Vilniaus Rasų kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas