Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antstolių vadovas atskleidė, ką išgyveno per šaudynes kulkų išvengęs antstolio padėjėjas

Lietuvos antstolių rūmų vadovas Irmantas Gaidelis 15min atskleidė, kaip po šaudynių Vilniaus centre jaučiasi jose dalyvavęs, tačiau išlikęs nesužeistas antstolio padėjėjas. Šiose šaudynėse žuvo advokatas ir buvo sužeisti du policijos pareigūnai, tačiau jų gyvybei pavojus negresia. Pasak antstolių savivaldos vadovo, šis įvykis išskirtinis, tačiau tokių situacijų link veda dabar galiojanti lengvabūdiška politika.

15min primena, kad šūviai netoli Lukiškių aikštės esančiame daugiabutyje nuaidėjo ketvirtadienio rytą.

Įvykio metu nušautas 1955 metais gimęs advokatas Leonidas Pčelincevas, sužaloti du kartu buvę policininkai. Su jais buvęs antstolio padėjėjas, kurio tapatybė iki šiol nežinoma, sužeidimų išvengė.

Įtariamasis buvo užsibarikadavęs, tačiau vėliau pasidavė gausioms sunkiai ginkluotoms „Aro“ pajėgoms.

15min nuotraukų koliažas/Įtariamas šaulys pasidavė „Aro“ pareigūnams
15min nuotraukų koliažas/Įtariamas šaulys pasidavė „Aro“ pareigūnams

Advokatūros atstovai tvirtino, kad jų kolega nušautas tuo metu, kai vykdė teismo sprendimą iškeldinti asmenį iš namų, tai – pirmas toks atvejis nuo nepriklausomybės atkūrimo, kai nušaunamas pareigas vykdantis advokatas.

Tuo pačiu Advokatūros atstovas skelbė, kad įtariamasis ginklą galėjo laikyti nelegaliai. Tą patvirtino ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Žmogus labai dideliame šoke“

Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkas Irmantas Gaidelis 15min teigė, kad lemtingame įvykyje dalyvavo antstolio padėjėjas, su kuriuo jis bendravo po įvykio.

VIDEO: Per šaudynes Vilniuje nušautas advokatas: liudininkai negali patekti į namus

„Jis yra tas gyvas liudininkas, kuris matė visą situaciją (...) Žmogus dabar labai dideliame šoke. Žmogus tikrai sukrėstas, nes įvykis tikrai nėra kasdienis“, – pasakojo I.Gaidelis.

Jis pabrėžė, jog antstolio padėjėjas šaudynių metu nebuvo sužalotas.

„Antstolio padėjėjas yra sveikas. Jam pavyko kulkų išvengti. Kaip supratau iš trumpo jo pasakojimo, tai laiptinė, kurioje viskas įvyko, turi tokių posūkių, tai lyg ir pavyko už kampo pasislėpti, bandant pasitraukti iš įvykio vietos“, – kalbėjo antstolių savivaldos vadovas.

VIDEO: Pamatykite: pareigūnai šturmuoja pastatą, kuriame vyko šaudynės

„Kaip supratau, priekyje jo buvo advokatas, buvo policijos pareigūnai, kurie ir gavo tas kulkas“, – pridūrė jis.

Per 20 metų – per 200 incidentų

Pasak I.Gaidelio, šis įvykis yra išskirtinis ir tai yra „tikrai didelė tragedija“, tačiau tai ne pirmas atvejis, kai antstoliai susiduria su agresija.

Lietuvos antstolių rūmų nuotr./Irmantas Gaidelis
Lietuvos antstolių rūmų nuotr./Irmantas Gaidelis

„Tai yra pirmas atvejis, bet antstoliai susiduria su agresija, kad jiems yra grasinama, būna ir skambučių, yra asmenys ir antstolių kontorų langus išdaužę, ir šiaip pasikėsinta yra. Tikrai tojų atvejų yra ir yra ne vienas“, – tikino I.Gaidelis.

Pasak jo, per 20 metų užfiksuota daugiau nei 200 įvairiausių incidentų.

Anot Lietuvos antstolių rūmų vadovo, prie tokios situacijos, kaip ši, įvykusi ketvirtadienį, buvo lėtai einama daugelį metų.

VIDEO: Advokatūros atstovas R.Drakšas: įtariamasis ginklą laikė nelegaliai

„Aš manau, kad šitos situacijos link lėtai, po truputį, sistemingai buvo einama. Apskritai su dabartine politika, lengvinant skolininkų situaciją, nes kuo toliau, tuo labiau teismo sprendimas tampa deklaratyvus ir jo vykdymas labai dažnai tampa priklausomas nuo paties skolininko valios. Viskas yra daroma, kad skolininkui būtų patogiau, kad jis nejaustų diskomforto nevykdydamas teismo sprendimo ir būtent tokios lengvatos, toks lengvabūdiškas požiūris į skolininko pareigas, man atrodo, ir priveda prie tokių neadekvačių situacijų“, – tikino I.Gaidelis.

Jis pabrėžė, kad su kolegomis Antstolių rūmuose ketinama svarstyti, kaip tokių situacijų išvengti ateityje.

Bandė iškeldinti iš buto

Ketvirtadienį tragedija Vilniaus centre įvyko, kai po ilgo skyrybų proceso advokatas, antstolio padėjėjas ir du pareigūnai atvyko vykdyti teismo sprendimo ir iškeldinti iš buto vyro, kuris jame nebeturėjo teisės gyventi.

Į pareigūnus kreipėsi antstolio padėjėjas, prašydamas policijos padėti užtikrinti viešąją tvarką ir antstolio saugumą. Tačiau vyras, kurį norėta iškeldinti, pareigūnus, advokatą ir antstolio padėjėją pasitiko kulkų kruša. Advokatas žuvo vietoje. Policijos pareigūnui kulka pataikė į širdies sritį, o policijos pareigūnei buvo sužeista koja. Policininkas rimtesnių sužeidimų išvengė, nes dėvėjo neperšaunamą liemenę. Paskutinis į butą ėjęs antstolio padėjėjas kulkų išvengė.

Kaimynai 15min teigė, kad įtariamas šaulys buvo konfliktiška asmenybė. Į butą dėl konfliktų anksčiau ne kartą buvo kviesti policijos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas