Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apdegusio daugiabučio gyventojai optimizmu netrykšta: namus norėtų atgauti, bet milijonų tam neturi

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas pristatė komisijos išvadas, ką reikėtų daryti su sprogimo ir gaisro apgadintu Viršuliškių daugiabučiu. Siūloma dalį jo nuardyti ir atstatyti iš naujo. Darbai kainuos apie 1,2 mln. eurų, kuriuos tikimasi padengti miesto, Vyriausybės ir draudimo pinigais. Tačiau prisidėti teks ir gyventojams.

Kaip spaudos konferencijoje sakė meras, yra galimybės, o tai ir pigiausia, namą išsaugoti, tereikia perstatyti nukentėjusią vidurinę dalį, ją visiškai demontuoti ir iš esmės atstatyti iš naujo, suformuojant visus konstrukcinius elementus – stogą, perdangas, laiptinę. Taip esą pastatą būtų galima vadinti saugiu ir grąžinti žmonėms naudotis.

Skaičiuojama, kad visa tai be butų vidaus apdailos, kuria teks gyventojams rūpintis paties, kainuos apie 1,2 mln. eurų.

Plačiau – Paskelbė, ką reikės daryti su apdegusiu Viršuliškių daugiabučiu: kaina – apie 1,2 mln. eurų.

VIDEO: Paskelbė, ką reikės daryti su apdegusiu Viršuliškių daugiabučiu: kaina – apie 1,2 mln. eurų

Spręsti palieka ekspertams

Į susitikimą atėję gyventojai sakė, kad jie ne specialistai, tad spręsti, kas geriausia daugiabučiui, palieka ekspertams. Vis dėlto juos neramina pinigų klausimas.

Su žurnalistais kalbėjusi moteris, kurios butas buvo tiesiai po sprogimo epicentru tapusiu butu, ketvirtame aukšte, neslėpė, kad neturėtų tokios sumos, kurios galėtų reikėti prisidedant prie namo rekonstrukcijos, jeigu tų darbų kaštų nepadengs Vilniaus savivaldybė su draudimu ir padedant Vyriausybei.

Šeima pasakojo, kad pasinaudojo galimybe gauti socialinį būstą, jame šiuo metu ir gyvena.

„Mūsų neįleidžia į butą, nes jis avarinės būklės, nė karto neįleido, nes nesaugu“, – kalbėjo moteris, o vyras ją papildė: „Tai kad nėra buto, nėra lubų, nieko. Sprogo viršuj, o mes gyvenam apačioj. Lubos įkrito ir penkto aukšto grindys pas mus.“

Iškrausto butus, kur leidžiama

Kita 15min kalbinta gyventoja sakė, kad jos šeimos butas yra kampinis, iš tų, kurie nepažeisti, tad jų situacija kiek kitokia. Šiuo metu, kaip sakė moteris, didžiausias rūpestis yra tą butą atlaisvinti.

„Visi gyventojai dabar kraustosi iš tų butų. Rūpesčiai tokie buitiniai ir laukiam išvadų. Svarbiausia, kad būtų koks nors sprendimas ir tas namas vėl pradėtų kaip nors gyvuoti.

Mano šeimos atveju problemos nėra, mes jau turėjome prieš nelaimę kitus namus. Bet tiems, kurie gyvena socialiniuose būstuose, jeigu jiems teks už juos mokėti, tai tie gal turi daugiau problemų“, – kalbėjo ji.

Dar vienas į susitikimą su meru atėjęs vyras dar prieš išgirsdamas išvadas svarstė, kad bent jau vidurinę namo dalį reiktų nugriauti, o kraštus gal galima ir palikti.

„Nežinau, aš ne inžinierius, – šyptelėjo jis ir neslėpė, kad laukti nėra lengva: – Man tai sunku laukti. Gyvenau viešbutyje mėnesį, o dabar paskirtame socialiniame būste.“

Anot mero V.Benkunsko, jeigu susitarti su gyventojais neužtruks, namo rekonstrukcijos ir atstatymo darbai galėtų būti atlikti per šiuo metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas