Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06

Apetito nemažina: Tauragės tarybos narių pietūs biudžetui atsieina per 4000 eurų

Taupumą deklaruojanti pirmuosius kadencijos metus bebaigianti Tauragės valdžia senųjų tradicijų nelaužo ir sau skirtoms vaišėms pinigus iš biudžeto leidžia, kaip ir ankstesnieji rajono vadovai. Jau daugelį metų įprasta, kad po kiekvieno savivaldybės tarybos posėdžio išrinktieji renkasi mažojoje savivaldybės administracijos posėdžių salėje. Mero žodžiais, išgerti puodelio kavos ir aptarti priimtus sprendimus. Tačiau tai ne visai tiesa.
Vaišės Tauragės tarybos nariams per metus biudžetui kainuoja per 4000 eurų.
Vaišės Tauragės tarybos nariams per metus biudžetui kainuoja per 4000 eurų. / Renaldo Malycho nuotr.

Ant ovaliojo mažosios salės stalo politikų kaskart laukia ne tik kava ar arbata, stalas nuklojamas vaišėmis – vaisiais, silkute, kepta vištiena ir įvairiomis salotomis. Biudžetui per metus tokie kasmėnesiniai tarybos narių pietūs atsieina per 4000 eurų. Per kadenciją suma susidaro solidi.

Valgiai nešami jau nuo ryto

Dar prieš tarybos posėdį (posėdžiai didžiojoje savivaldybės administracijos salėje paprastai vyksta kartą per mėnesį) iš „baltųjų rūmų“ rūsyje veikiančios kavinukės padavėjos į mažąją posėdžių salę trečiame aukšte neša paruoštus patiekalus. Kol vyksta posėdis, mažoji salė užrakinama. Matyt, kad nelandžiotų nekviesti svečiai.

Atrakinti ją, posėdžiui pasibaigus, įpareigota mero patarėja Dalia Vaišvilienė. Šįkart prie užrakintų salės, kurioje kaip įprastai politikų laukė pietūs, durų pasisukiojo ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistai. Pro šalį prapėdinęs mero patarėjas Kęstutis Gabšys pasiteiravo, ko gi čia lūkuriuojame, gal kas vyks, apie ką jis nežinąs.

Vos baigiasi posėdis, ir į trečiąjį aukštą iš ketvirtojo vienas po kito nusileidžia tarybos nariai. Pamatę jų laukiančius žurnalistus, kai kurie sutrinka, kai kurie ima teisintis, tarybos narys Linas Janušonis apsisukęs neria lauk. Likę kolegos konstatuoja – žurnalistų išsigando.

Į salę atskubėjęs meras Sigitas Mičiulis nusistebi – kodėl tarybos narių tiek nedaug. Į lėkštes maistą kraunantys politikai svarsto – kolegas tikriausiai korespondentai išgąsdino.

Ant ovaliojo mažosios salės stalo politikų kaskart laukia ne tik kava ar arbata, stalas nuklojamas vaišėmis.

Tačiau kodėl nekviestų svečių reikėtų išsigąsti, jei nieko blogo nedarai?

„Jūs neišsitenkat savo kaily, jums reikia, kad tiktai ką nors įkabinti. Mes patys blogai pasidarom, skambina mums žurnalistas ir klausia – kaip tu išleidi tuos pinigus susitikimams su rinkėjais. Ar tie pinigai skirti susitikimams su rinkėjais? Jie skirti tarybos nario pareigoms atlikti. O kaip mes dirbam, skaitom dokumentus, knisamės, galva skauda“, – pamatęs salėje besisukiojančius žurnalistus, paaiškinti, kodėl jiems skirti šie pietūs, bandė tarybos narys Juozas Kniukšta.

Viktoras Kovšovas žurnalistei pabaksnojo į laikrodį – pasak jo, posėdis šįkart užsitęsė neįprastai ilgai, nuo 10 iki 13 valandos. Tarybos nariai išalko.

Kiek pravalgo, meras nežino

Papietauti su tarybos nariais į mažąją salę atskubėjo ir mero patarėjai, tarybos sekretorė bei savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Navickas. Kai kurie liberalai tądien iš posėdžio išėjo jam dar nesibaigus, mat Tauragėje viešėjo partijos pirmininkas Eligijus Masiulis – turėjo jį pasitikti. Tą patį vakarą, lydimas kai kurių vietos tarybos narių ir mero, E.Masiulis vaikščiojo po tauragiškių butus Žalgirių mikrorajone ir siūlė dovanų.

Į lėkštes maistą kraunantys politikai svarsto – kolegas tikriausiai korespondentai išgąsdino.

Į puodelį kavos besipilančio mero patarėjo viešiesiems ryšiams K.Gabšio pasiteiravome, kas gi sumoka už politikams skirtas vaišes. Mero patarėjas tik pakraipė pečiais – jis nežinąs, tik antrą kartą čia ateinąs.

Rajono meras S.Mičiulis, paklaustas, ar už vaišes tarybos nariams ir jo politinei komandai moka savivaldybė, atsakė, kad visada už jas mokėdavo savivaldybės administracija. Esą tokia tradicija. Nelaužoma. Taip, pasak S.Mičiulio, būdavę ir prie ankstesniosios valdžios.

„Šitą tradiciją mes perėmėm, visada taip buvo. Bet įvedėm ir naujų tradicijų. Į lauką iškėlėm rūkomąjį. Jau beveik metai, kaip savivaldybėje nevartojamas alkoholis. Tarybos nariai dirbo be pietų, jiems gi dabar į darbus grįžti reikia“, – sakė meras.

Tačiau meras negalėjo pasakyti, nei kam už politikų pietus sąskaitos išrašomos, nei kokios sumos šiam reikalui išleidžiamos. Rajono vadovas pasvarstė, kad gal už šiuos pietus mokama iš tarybos nariams skirtų išmokų, mat jis pats ir dar keletas kolegų jų yra atsisakę. Esą lėšos tokiu būdu „tauposi“.

S.Mičiulis žurnalistams aiškino, kad yra tokių dalykų, kuriuos jis su tarybos nariais turi aptarti neformaliai. Bet ar būtinai neoficialūs susitikimai turi vykti skanaujant silkutę, gal užtektų tik kavos?

„Tauragė – jūrinis miestas, kaip be jos?“, – klausimu atsakė meras.

Išgerti puodelio kavos tądien neatėjo ir eksmeras Pranas Petrošius, nors, kaip sakė S.Mičiulis, anksčiau į salę papietauti susirinkdavo visi tarybos nariai. Savivaldybės pastato kieme sutiktas politikas, paklaustas, kodėl šįkart pabėgo, mestelėjo, kad pietus jam išverdanti žmona.

Į puodelį kavos besipilančio mero patarėjo viešiesiems ryšiams K.Gabšio pasiteiravome, kas gi sumoka už politikams skirtas vaišes.

Atiduoda už savikainą

Vaišes tarybos nariams kaskart tiekia bendrovei „Gabutis“ priklausanti savivaldybės administracijos pastate veikianti kavinė. Bendrovės savininkė Lėna Spurgienė sako, kad pietauti po posėdžių į mažąją salę tarybos nariai renkasi „nuo labai senų laikų“. Paklausta, kiek savivaldybės administracijai kainuoja vieni tokie pietūs, L.Spurgienė patikino, kad tikrai nedaug.

„Priklauso nuo dienos, panašiai apie šimtą eurų kainuoja. Pagal mano duotus maistus tai labai maža suma. Atiduodam vos ne už savikainą. Jokių antkainių nededam“, – sakė L.Spurgienė.

Išgerti puodelio kavos tądien neatėjo ir eksmeras Pranas Petrošius, nors, kaip sakė S.Mičiulis, anksčiau į salę papietauti susirinkdavo visi tarybos nariai.

Verslininkės teigimu, jokių išskirtinių pageidavimų politikai nepateikia. Pietūs kaskart patiekiami panašūs. Karštų patiekalų netiekiama.

„Gabutis“, pasak L.Spurgienės, šiai paslaugai teikti yra laimėjęs konkursą.

„Vyko konkursas, bet čia jau seni laikai. Sutartis neterminuota, nes mes įsikūrę tame pačiame pastate, patogu. Jau daugiau kaip dešimt metų čia dirbam“, – kalbėjo verslininkė.

Per metus – 4300 eurų

Mero patarėjas dar tą pačią dieną „Tauragės kurjerio“ redakcijai atsiuntė atsakymą, kiek savivaldybės administracija už politikų pietus sumoka bendrovei „Gabutis“. Prašėme K.Gabšio pateikti duomenis, kiek šiems pietums kiekvieną mėnesį išleido naujosios kadencijos valdžia – nuo 2015 m. gegužės iki šių metų kovo.

„Praktika, kad rajono tarybos nariai po tarybos posėdžių renkasi puodeliui kavos, galiojo jau seniai – tiek praėjusios, tiek šios tarybos kadencijos metu. Dėl to galime pateikti jums tik duomenis apie išlaidas už visus 2015 metus. Tauragės rajono savivaldybė 2015 m. iš tarybos veiklos aptarnavimo išlaidų šią paslaugą teikiančiai įmonei – UAB „Gabutis“ yra sumokėjusi 4301,23 Eur. Į šią sumą taip pat įskaičiuota sąskaita už užsienio svečių priėmimą miesto šventės metu ir mero inauguracijos dalyvių vaišės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento