Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 12

Apie veido kaukių „pavojų“ feisbuke skelbia klaidinančiomis nuotraukomis

Socialiniame tinkle skelbiamas nuotraukų rinkinys, kuriuo siekiama atgrasyti nuo veido kaukių dėvėjimo. Tačiau trys iš penkių nuotraukų nieko bendro su kaukėmis neturi, o viena – ištraukta iš konteksto.
Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes
Viešojo transporto keleiviai dėvi kaukes / Kastyčio Mačiūno nuotr.

„Ilgai dėvintiems kaukes (antsnukius) pasekmės gali būti liūdnos. Visų pirma dėl deguonies trūkumo labai susilpninamas organizmo įmunitetas, o antra gali išsivystyti odos alergija“, – skelbia nuotraukų koliažą lydintis prierašas.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Tekste kartojama žinia, esą kaukės sveikiems žmonėms „visiškai nereikalingos“. Tokiu feisbuko įrašu ir nuotrauka per mažiau nei parą pasidalijo 1,7 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Pasinaudoję žiniatinklio paveikslėlių paieškos įrankiais aptikome, kad didžioji dalis pateiktų vaizdų nieko bendro su veido kaukėmis neturi, o tai reiškia, kad pateikiamais vaizdais siekiama manipuliuoti feisbuko vartotojų emocijomis.

Sergančiųjų nuotraukos

Atvaizdas viršutiniame dešiniajame koliažo kampe bei du atvaizdai apačioje – sergančių žmonių nuotraukos. Šios buvo naudotos medicininės tematikos tinklalapiuose gerokai iki COVID-19 pandemijos pradžios, taigi ir rekomendacijų ar reikalavimų dėvėti veidą dengiančias priemones.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Kairiajame kampe matoma berniuko nuotrauka, panašu, pasiskolinta iš Vikipedijos straipsnio apie herpinę egzemą. Ta pati nuotrauka neretai naudojama iliustruoti ligą įvairiuose medicininio pobūdžio tinklalapiuose. Susirgimas nieko bendro su kaukių dėvėjimu neturi.

Apatiniame kairiame kampe rodomas išbertas mergaitės smakras. Matomo bėrimo priežastis – ne veido kaukė, o vėjaraupiai. Nuotrauka neretai naudojama ligai iliustruoti ir yra patalpinta skaitmeninėje nuotraukų saugykloje istockphoto.com.

Dešiniajame apatiniame koliažo kampe pateikiamas atvaizdas su kaukių dėvėjimu taip pat neturi nieko bendro. Matomas veido paraudimas priklauso moteriai, kurios veidas dažnai naudojamas vilkligei iliustruoti.

VIDEO: Gelbstintys vitaminai ir kenksmingos kaukės: naujausia COVID-19 mitologija

Nuotrauka internete naudojama ne pirmus metus. Pavyzdžiui, 2018 m. moters veidas naudotas maliariniam bėrimui iliustruoti. Koliažo autoriai naudojasi internete nesunkiai prieinamomis nuotraukomis, kurių pagalba siekiama sukurti tikrovės neatitinkantį vaizdą.

Itališkas prieskonis

Vidurinė nuotrauka dešinėje pusėje pasaulio žiniasklaidą apskriejo kovo mėnesio pabaigoje, kai dalytasi persidirbusių medikų iš Italijos vaizdais.

Nustatyti moters tapatybės nepavyko, tačiau dažniausiai nuotrauką lydi prierašas, kuriame teigiama, kad taip atrodo seselė, intensyvios terapijos skyriuje praleidusi valandų valandas kelias dienas paeiliui.

Moters atvaizdas greta kitų Italijos medikų nuotraukų tviteryje skelbtas jau kovo 22 d. Nuotrauka skirta iliustruoti ne veido kaukių pavojų, o pasiaukojantį medikų darbą. Dėvint apsaugines veido priemones prekybos centre ar viešajame transporte panašių nuospaudų tikėtis neverta.

Prancūziški atgarsiai

Viršutiniame kairiajame koliažo kampe matomas mergaitės atvaizdas Lietuvą pasiekė iš Prancūzijos. Liepos 30 d. nuotrauka pasidalyta feisbuko paskyroje, pavadintoje Mina Sab. Šiuo metu įrašas yra pašalintas.

Nemažai dėmesio sulaukusi nuotrauka atkreipė Prancūzijos „Le Monde“ žurnalistų, kurie nusprendė išsiaiškinti įvykio aplinkybes, dėmesį. Teigiama, kad nuotrauka feisbuke pasidalijo rodomos mergaitės mama. Mergaitė veidas paraudo kelias valandas dėvėjus mokykloje gautą veido kaukę.

„Le Monde“ kalbinti dermatologai neneigė, kad kaukė gali suerzinti odą, tačiau dėl informacijos trūkumo nesiryžo vertinti, ar matomas paraudimas – kaukės sukelta alergija, ar kitoks susirgimas.

„Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“ iliustr./Kaip taisyklingai dėvėti medicininę kaukę?
„Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“ iliustr./Kaip taisyklingai dėvėti medicininę kaukę?

„Nuotraukoje matomas paraudimas labiau primena nudegimą nei alergiją, tačiau neištyrus vaiko sunku pateikti tikslų vertinimą“, – teigė Bordo universitetinės ligoninės alergogolas Herve Massonas.

Prancūzijos alergologijos studijų ir tyrimų grupės (GERDA) narė Brigitte Milpied žurnalistams aiškino panašių nusiskundimų dėl kaukių nesulaukusi, tačiau neneigė, kad retais atvejais alerginių reakcijų gali pasitaikyti.

Vienintelė koliaže pateikta nuotrauka, kuri gali būti susijusi su veido kaukės sukelta reakcija – iš Prancūzijos. Vis dėlto informacijos, ar informacija tikra, ar kokiomis aplinkybėmis paraudimas pasireiškė, trūksta.

„Kaukės nereikalingos“

Įrašą lydi teiginys, esą veido kaukės sveikiems žmonėms yra nereikalingos ir tai yra įrodyta mokslininkų. Apie vieną feisbuke skelbtą „įrodymų“ kratinį jau rašėme. Praėjusią savaitę tūkstančiai dalijosi iškraipytais dešimčių studijų duomenimis, kurie esą įrodo, kad kaukės nėra naudingos. Vis dėlto, tai nebuvo tiesa.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Šiuo metu įrodymų apie kaukių naudą jau yra. Prestižiniame mokslo žurnale „The Lancet“ birželį publikuota 172 tyrimų analizė parodė, kad veido kaukių dėvėjimas reikšmingai sumažino tikimybę užsikrėsti COVID-19, SŪRS ar MERS infkecijomis, kai esama arti ligos nešiotojo.

Liepos pabaigoje tyrimais grįstą nuomonę dėl kaukių dėvėjimo naudos pateikė ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) vadovas Robertas Redfieldas, kurio teigimu, yra pakankamai įrodymų, kad kaukių dėvėjimas leidžia sumažinti ligos sklaidą.

Remiantis moksliniais tyrimais, kaukių dėvėjimo nauda stabdant COVID-19 plitimą įsitikino ir mūsų šalies institucijų atstovai. Kitaip tariant, įrašo autoriai remiasi jau pasenusia informacija.

Patikimi šaltiniai

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas