Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 26

Apkaltino prekybos centrą sukčiaujant: ką reiškia vienodos kainos ant skirtingų spalvų etikečių?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas siutina internautus. Nufilmuota, kaip prekybos centre „Rimi“ apsilankęs vyras po ryškiomis, geltonos spalvos kainų etiketėmis, atranda įprastas baltas, tačiau žyminčias tas pačias kainas. Anot vyro, taip parduotuvė sukčiauja. Tuo tarpu prekybos tinklo ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė tvirtina, kad toks žymėjimas pasirinktas siekiant atkreipti pirkėjų dėmesį.
Nauja „Rimi Dangerutis“ parduotuvė
Nauja „Rimi Dangerutis“ parduotuvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamame mažiau nei minutės trukmės vaizdo įraše rodoma prekybos centro „Rimi“ parduotuvės lentyna, kurioje išdėliotų prekių kainos pažymėtos ryškiai geltonos spalvos etiketėmis.

„Ateinu į „Rimi“, va – akcijos, akcijos, visur akcijos“, – įraše pasakoja vyriškas balsas už kadro.

Vėliau jis ima žiūrėti į kitas – baltos spalvos – kainų etiketes, kurios slepiasi už geltonųjų.

Pamatęs, kad geltonų ir baltų etikečių kainos sutampa, vaizdo įrašo autorius padaro išvadą, kad prekybininkai sukčiauja.

Karoče, „Rimi“ yra scamas (liet. apgaulė)“ – galiausiai apibendrina filmuotojas.

Kitos spalvos ir dydžio kainų užrašus išties nesunku palaikyti informacija apie akcijų metu taikomas nuolaidas, tačiau prekybininkų atstovės teigimu, tokios kainos šiame prekybos centre yra pastovios.

„Geltonomis A6 kainų etiketėmis „Gera kaina kasdien“ arba baltomis A9 kainų etiketėmis su palydinčiu raudonu karuliu „Gera kaina kasdien“ žymimos „Rimi“ Gerų kainų kampanijoje dalyvaujančios prekės“, – 15min pateiktame komentare paaiškino E.Krasauskienė.

Anot „Rimi“ atstovės, toks žymėjimas pasirinktas, nes norėta atkreipti pirkėjų dėmesį į palankius kainų pasiūlymus.

„Dar balandžio mėnesį startavome su Gerų kainų kampanija, kur į kasdienių prekių sąrašą palaipsniui įtraukėme 600 prekių, kurias, lygindami su rinkoje parduodamų produktų kainomis, galime pasiūlyti bene žemiausia įprasta kaina rinkoje.

Siekdami atkreipti pirkėjų dėmesį, šias prekes žymime geltonomis kainų etiketėmis „Gera kaina kasdien“ arba baltomis A9 kainų etiketėmis su raudonu karuliu“, – pridūrė prekybos tinklo atstovė E.Krasauskienė.

Etikečių spalvų viražai

Po darbo apsipirkti skubantys pirkėjai išties turėtų neprarasti budrumo, mat įprastai „Rimi“ prekybos centruose trumpalaikės kainų mažinimo akcijos ir specialūs pasiūlymai žymimi taip pat geltonos spalvos etiketėmis, tačiau ant jų nėra specialaus ženkliuko – karulio ir užrašo „Gera kaina kasdien“.

Įprastos kainos žymimos baltos spalvos etiketėmis, taip pat be papildomų ženkliukų.

15min skaitytojo nuotr./„Rimi“ parduotuvės lentynos
15min skaitytojo nuotr./„Rimi“ parduotuvės lentynos

Lietuvos Respublikoje galiojančios parduodamų daiktų ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklės įpareigoja privalomai nurodyti kiekvienos vartotojui parduodamos prekės ar vienos prekių rūšies pardavimo kainą ir tos prekės standartinio vieneto kainą.

Be to, Civilinis kodeksas nustato, kad pardavėjas, nurodydamas kainas parduodamo daikto etiketėse ar kitokiu būdu, privalo suteikti pirkėjui būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamus daiktus: jų kainą (įskaitant visus mokesčius), kokybę, vartojimo būdą ir saugumą, kokybės garantijos terminą, tinkamumo naudoti terminą bei kitas daiktų ir jų naudojimo savybes.

O ši informacija apie parduodamus daiktus neturi būti klaidinanti.

15min skaitytojo nuotr./„Rimi“ parduotuvės lentynos
15min skaitytojo nuotr./„Rimi“ parduotuvės lentynos

Painiava dėl geltonos spalvos

Tiesa, kad nemažai daliai pirkėjų geltona kainos etiketė asocijuojasi su sumažinta kaina. Dėl šios priežasties prekybos centras „Maxima“ jau buvo užsitraukęs pykčio bangą, kuomet pirkėjai pasijuto klaidinami.

2015 metais „Maxima“ nusprendė pakeisti etikečių spalvą ir geltoną etikečių spalvą prilyginti baltai, akcijų ir nuolaidų pasiūlymus žymint raudonomis etiketėmis.

Prekybos tinklo atstovai anuomet tvirtino, kad etikečių spalva ir šriftai keičiami siekiant, kad kainos būtų aiškesnės.

Vėliau baltų etikečių buvo atsisakyta, kartu nebeliko ir kainų konvertavimo į litus.

123RF.com nuotr./Apsipirkimas
123RF.com nuotr./Apsipirkimas

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Prekybos centre virš baltų etikečių su specialiu žymėjimu užklijuotos didesnės – geltonos – etiketės su specialiu žymėjimu reiškia tą pačią „Rimi“ vykdomą kainų politiką, o ne siekį klaidinti vartotojus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas