Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 29

Apleistos senosios Saulės kapinės Vilniaus centre renovacijos lauks dar mažiausiai metus

Aplūžusios koplyčios, mauzoliejai, nuvirtę paminklai, vos besilaikanti tvora – tokie vaizdai pasitinka atėjusiuosius į Vilniaus Saulės kapines visiškai šalia sostinės centro. Tačiau atnaujinimo darbų šiais metais čia imtis dar neketinama. Nors kapinių tvarkybos darbų projektas ruošiamas, įgyvendinti jį bus pradėta nebent kitąmet.
Šv. Vincento Pauliečio koplyčia
Šv. Vincento Pauliečio koplyčia / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Netinka jau ir benamiams

Kapinių centre esanti Šv. Vincento Pauliečio koplyčia, nuo kurios ir prasidėjo šių kapinių istorija, dabar, kaip feisbuko grupėje „Kultūros paveldo draugai“ pastebėjo fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas, nebetinka net benamiams gyventi. Pasirodo, jų čia gyventa, tačiau koplyčios ir stogas įlūžo, tad jai belieka liūdnai tikėtis remonto.

Tiksli bažnyčios kapinių (iki 1945-ųjų metų vadintos Šv. Petro ir Povilo kapinėmis) įsteigimo data nėra žinoma, tačiau žinoma, kad būtent Šv. Vincento Pauliečio koplyčia buvo pašventinta 1811 m., o 1828 m. kapinės jau minimos kaip parapinės.

Iš pradžių jose laidoti Antakalnio, Šnipiškių ir Lukiškių priemiesčių gyventojai, o XIX a. antroje pusėje pradėta laidoti ir turtingesnius žmonės – Oginskius, Zavadskius, Žabas. Tada atsirado prabangesnių antkapinių paminklų, pastatytos dar kelios koplyčios.

Koplyčia ir mauzoliejus – be stogo

Šiandien kai kurios iš jų primena pastatus-vaiduoklius. Tik minint Mykolo Kleopo Oginskio 250-ąsias gimimo metines 2015-aisiais buvo sutvarkyta Oginskių koplyčia-mauzoliejus ir jos prieigos. Šiandien jau vietomis tinkas byra.

Tačiau kapinių pradžią menanti Šv. Vincento Pauliečio koplyčia kur kas prastesnės būklės. Nors suveržta metaliniais strypais, ji atrodo taip, lyg tuoj tuoj sugriūtų. Nes stogas jau įgriuvo, iš jo želia medeliai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Vincento Pauliečio koplyčia
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Vincento Pauliečio koplyčia

Taip pat varganai atrodo ir dar vienas saugomas valstybės objektas – Helenos Jozefovičovos (originalus užrašas – Helena Jozefowiczowa) mauzoliejus. Stogo virš jo jau praktiškai nebėra, čerpės subyrėjusius, lentos įkritusios į vidų, nubyrėjęs sienų tinkas. Kažkas palikęs šiukšlių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Helenos Juzefovičovos mauzoliejus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Helenos Juzefovičovos mauzoliejus

Šitie du valstybės saugomi objektai istorinėse Saulės kapinėse ne vienerius metus laukia remonto. Šiemet jo dar nesulauks, tačiau galbūt kitąmet.

Rengia projektą

Vilniaus savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos poskyrio vedėjas Darius Daunoras 15min teigė, kad šiuo metu jau rengiamas Saulės kapinių tvarkybos projektas.

„Projektiniai pasiūlymai jau parengti ir suderinti. Šiuo metu rengiami techninio projekto sprendiniai. Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriui perduoti tikrinti Šv. Vincento Pauliečio koplyčios ir Helenos Jozefovičovos mauzoliejus tvarkybos projektai. Artimiausiu metu planuojama gauti ir leidimus. Jau kitą savaitę bus pradėti rengti tvoros ir vartų tvarkybos sprendinius. Po to seks šlaitai, takai, kitos koplyčios ir kapavietės ir t. t.

Planuojama, kad dviejų koplyčių ir tvoros su vartais darbai prasidės jau kitąmet“, – teigė D.Daunoras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulės kapinės Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulės kapinės Vilniuje

Vien projektui – 250 tūkst. eurų

KPD Vilniaus skyriaus vedėja Gerda Ožiūnaitė patvirtino, kad skyrius iš Vilniaus m. savivaldybės yra gavęs prašymą išduoti leidimą tvarkybos darbams Šv. Vincento Pauliečio koplyčiai ir Helenos Jozefovičovos mauzoliejui: „Leidimas dar neišduotas, nes savivaldybei pateiktos pastabos ir laukiama, kol projektas bus pakoreguotas, papildytas atsižvelgiant į pastabas.“

Anot D.Daunoro, KPD pastabos nebuvo susijusios su projektiniais sprendiniais, todėl tikimasi, kad leidimą gauti artimiausiu metu.

„Projektavimo darbams numatyta skirti 250 tūkst. eurų“, – sakė D.Daunoras, kol kas negalėdamas pasakyti, kiek pinigų reikės patiems tvarkybos darbams.

Pastaruosius kelerius metus Vilniaus savivaldybė tvarkė Rasų kapines – šlaitus, keletą koplyčių ir t.t. Taip pat sutvarkyta didžioji koplyčia, kurioje amžino poilsio pernai lapkričio pabaigoje atgulė Gedimino kalne surasti 1863-1864 m. sukilimo vadai ir dalyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas