Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 08

Ministerija žada papurtyti visus kada nors „Grigeo Klaipėda“ tikrinusius aplinkosaugininkus

Aplinkos ministerija tikrins visus Klaipėdos aplinkosaugininkus, kada nors tikrinusius įmonę „Grigeo Klaipėda“ ir nepastebėjusius, kad įmonė turėjo įrengtą 12 kilometrų ilgio vamzdį, kuriuo nuotekos, kaip įtariama, buvo pilamos tiesiai į Kuršių marias užuot jas išvalius. Tai 15min studijoje pranešė aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė.

„Dabar sunku vertinti tą situaciją, bet viską mes tikrai išsiaiškinsim, kodėl tiek laiko ir kiek laiko buvo nematyta. Kiek man teko pasiaiškinti, ta įmonė pernai buvo tikrinta ir buvo nustatyti tam tikri pažeidimai nuotekų išleidimo, įmonei buvo duotas privalomasis nurodymas ir įmonė susitvarkė.

Jeigu kalbame apie tą vamzdį, aš kaip suprantu, jis buvo neviešai padarytas, jis buvo paslėptas, tai atitinkamai, turbūt, reikėjo ir laiko sužinoti, kurioje vietoje ieškoti to pažeidimo“, – sakė J.Grigaravičienė.

15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema
15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema

Ji patikino, kad nieko nuostabaus, kad prokurorai į kratą pakvietė ne vietos aplinkosaugininkus, o vilniečius, šiauliečius.

Jeigu kalbame apie tą vamzdį, aš kaip suprantu, jis buvo neviešai padarytas, jis buvo paslėptas, tai atitinkamai, turbūt, reikėjo ir laiko sužinoti, kurioje vietoje ieškoti to pažeidimo.

„Tirsime visų pareigūnų, kurie bent kažkada tikrino „Grigeo Klaipėdą“, ir pasižiūrėsime, ar jie tiesiog nematė, ar trūko kompetencijų, ar panašiai“, – sakė ji.

Viceministrė tikino, kad iki šiol sunku pasakyti, kiek laiko įmonė galėjo leisti teršalus į Kuršių marias, kiek jų buvo išleista, nes tyrimas tik pradėtas. Kita vertus, įmonė savo valymo įrenginius naudojo daugiau nei trisdešimt metų. Ar visą laiką šalia buvo ir aplinkvamzdis, kuriuo teršalai plaukė tiesiai į marias?

„Dabar nuspėti, kada tas vamzdis buvo pastatytas, tikrai sunku“, – sakė J.Grigaravičienė, bet akcentavo, kad viskas bus patikrinta ir išsiaiškinta.

Kol kas sunku nustatyti ir gamtai padarytą žalą bei įvertinti ją pinigais. J.Grigaravičienė sako, kad aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos minėta 60 mln. eurų suma yra tik apytikrė, ji gali didėti ar mažėti.

Dabar nuspėti, kada tas vamzdis buvo pastatytas, tikrai sunku.

Viceministrė patvirtino, kad situacijos būtų išvengta, jei įmonė būtų naudojusis miesto vandens valymo įrenginiais, tačiau pripažino, kad teisės aktai leidžia įmonėms nuotekas valytis pačioms. Kiek tokių yra, viceministrė negalėjo pasakyti, tačiau žadėjo papildomą jų kontrolę.

„Periodiškai jos yra tikrinamos, bet patikrinsime papildomai“, – žadėjo ji.

Vicemeras: vienas iš 5 identifikuotų teršėjų pasitvirtino

Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis sakė, kad miesto vadovai yra įžeisti, supykę ir šokiruoti dėl to, kas galimai vyko, ir tikisi, kad atsakingi asmenys sulauks bausmės, jei įtarimai pasitvirtins.

Pasak vicemero, įmonė įsikūrusi pačiame Klaipėdos centre, o valymo įrenginiai – už miesto, netoli „Klaipėdos vandenų“ komplekso, ne prie marių, todėl jam nėra iki galo aišku, kur konkrečiai buvo slaptasis vamzdis. Tai miesto vadovybė ketina aiškintis ketvirtadienį. Pasak viceministrės, panašu, kad vamzdis buvo nutiestas ne tiesiai iš įmonės teritorijos, o jau iš valymo įrenginių.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda

A.Cesiulis teigė, kad nereikia skubėti kaltinti vietos aplinkosaugininkų dėl to, kad vamzdis atrastas tik dabar. Kita vertus, jis pripažino, kad miestiečiai ne kartą skundėsi kvapais ir meras yra ne kartą prašęs prokurorų nustatyti, kas teršia uostamiestį.

„Buvome identifikavę penkis galimus taršos šaltinius, taip pat ir „Grigeo“. Kaip matome, vienas pasitvirtino“, – sakė A.Cesiulis. Kitos identifikuotos įmonės, anot jo, taip pat tikrinamos.

Jis kvietė politikus blaiviau vertinti situaciją, susilaikyti nuo pareiškimų ir politinių vertinimų, o leisti teisėsaugai dirbti.

Jis tikino, kad „Klaipėdos vanduo“ savo ruožtu tirs, kaip „Grigeo Klaipėda“ galėjo niekam nežinant prisijungti prie miesto valymo ir nuotekų sistemos ir daryti pažeidimus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis

Aplinkos viceministrė apgailestavo, kad „Grigeo Klaipėdos“ galimai padaryti pažeidimai pakenks visam atsakingam ir ekologija besirūpinančiam verslui Lietuvoje, nes būtent „Grigeo“ grupės įmonė reklamavosi lyg būtų itin susirūpinusi gamta.

„Labai gaila ir atrodytų ciniškas atvejis, kai įmonė, kuri deda ženkliuką „ekologiška produkcija“ ant savo gaminių, tuo pačiu užkulisiuose elgiasi kitaip. Juo labiau, kad net savo puslapyje įmonė teigia investuojanti lėšas į aplinkosaugos reikalavimų taikymą, bet pasirodo, kad taip nėra. Labai gaila, nes tai meta šešėlį visam verslui, kuris atsakingas ir sąžiningas“, – apgailestavo J.Grigaravičienė.

Prokuratūra antradienį paskelbė, kad dėl Kuršių marių taršos pradėjo ikiteisminį tyrimą. Įmonių grupės „Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas antradienį Gintautas Pangonis sakė, kad nevalytos nuotekos į Kuršių marias galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos. Tačiau trečiadienį jis jau prisiėmė atsakomybę ir teigė, kad šis įvykis bus kruopščiai ištirtas.

Prokuratūra įtaria, kad nevalytas nuotekas į Kuršių marias leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia.

Prokurorams paskelbus apie ikiteisminį tyrimą, sustabdyta prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai