Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 13

Aplinkosauga pradėjo tyrimą – ruošiant sklypą pardavimui, „suartos“ Klevinės upelio prieigos

15min sulaukė žinios, kad Kulautuvos kurorto prieigose, prie pat piligrimų ir dviračių tako, „suartos“ Klevinės upelio prieigos. Tiek Batniavos, tiek Kulautuvos seniūnai nuskubėjo į vietą, o aplinkosauga informavo pradėjusi tyrimą. Iš viešoje erdvėje randamos informacijos galima numanyti, kad žalos gamtai pridaryta ruošiant žemės sklypą pardavimui.
Sklypas Virbaliūnuose, dėl kurio aplinkosauga pradėjo tyrimą
Sklypas Virbaliūnuose, dėl kurio aplinkosauga pradėjo tyrimą / Skaitytojo nuotr.

Į redakciją kreipėsi viešai prisistatyti nepanoręs skaitytojas, patikinęs, kad Kulautuvos kurorte, šalia dviračių tako, kuris veda iš Kauno į Vilkiją, bei piligrimų tako, „Šerno“ skulptūros, „suartas“ upelis. Neva išpjovus medžius, susmulkinus kelmus, sukultivuota dirva – apie keli šimtai metrų žemės šalia upelio.

„Pelkiniai augalai užpilti ir sukultivuoti. Žemė išlyginta. Bendruomenė, mano žiniomis, kreipėsi tiek į Kulautuvos, tiek ir į Batniavos seniūnus.

Išpjauti medžiai, dirva sukultivuota, mano nuomone, norint panaikinti buvusių medžių vietas, tačiau yra likusių išpjautų jaunų ąžuolų, kurių nespėta išvežti. Medžių pjovimas draudžiamas nuo kovo 15 dienos, kiek žinau, dėl paukščių perėjimo, o ąžuolų pjovimas išvis draudžiamas. Priemonių nebuvo imtasi, norint sustabdyti gamtos buveinių naikinimą. Iki pietų išarta viena pusė, o vakare – ir kita. Suartos abi upelio pusės“, – 15min rašė skaitytojas.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Šerno skulptūra Virbaliūnuose
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Šerno skulptūra Virbaliūnuose

Pasak jo, greta suarto sklypo – senoji Kulautuvos gyvenvietė ir senkapiai, o darbų šventinį savaitgalį, kaip jis spėjo, imtasi ne be priežasties.

Medžiai, skaitytojo žiniomis, buvo pradėti pjauti dar praėjusiais metais.

Batniavos seniūnijos nuotr./Sklypas Virbaliūnuose, dėl kurio aplinkosauga pradėjo tyrimą
Batniavos seniūnijos nuotr./Sklypas Virbaliūnuose, dėl kurio aplinkosauga pradėjo tyrimą

Seniūnas išskubėjo į vietą

Kaip 15min teigė Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas komunikacijai Edmundas Mališauskas, kalbama apie Klevinės upelį. Tai nėra kurortinė teritorija, bet greta jos – Virbaliūnų kaimas, Batniavos seniūnija.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Virbaliūnai
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Virbaliūnai

„Kalbėjausi su Batniavos seniūnu Šarūnu Pikeliu, jis kaip tik važiuoja į vietą. Sakė, kad tai privatus sklypas, kurį savininkas ruošiasi parduoti. Upelis turi sanitarinę zoną, tikimės, kad ji nepaliesta. Viliamės, kad bus atliktas tyrimas, įvertinta situacija ir priimti sprendimai“, – teigė E.Mališauskas.

Kulautuvos seniūnė Dalia Šiušienė patikino, kad seniūnija jokių gyventojų užklausimų, nuogąstavimų dėl šio upelio negavo. Teritorija, apie kurią kalbama, priklauso Batniavos seniūnijai.

„Susiskambinome su Batniavos seniūnu, jis nuvyks į vietą apžiūrėti“, – 15min teigė Kulautuvos seniūnė.

Išpjautų medžių nepastebėjo

Vietoje apsilankęs Š.Pikelis tikino, kad kalbama, tikėtina, apie tris privačius sklypus. Žemė juose išfrezuota iki pat Klevinės upelio. Niekas iš bendruomenės iki šiol į Batniavos seniūniją dėl to nesikreipė.

„Nemačiau išpjautų medžių. Kitoje pusėje kelio, visai kitame sklype, yra sukriošę seni gluosniai išvirtę, bet nemanau, kad tai susiję, seniai ten jau jie, tik per šventes, matyt, kelti pradėti. Ąžuolų iškirstų neradome.

Nemanau, kad yra išlaikytas atstumas, apsauginė upelio zona, kurią reikėjo palikti, augalai neišsaugoti – išfrezuota žemė iki pat upelio. Specialistai įvertins. Kreipsimės į viešosios tvarkos skyrių, jis – į aplinkosaugą“, – patikino Š.Pikelis.

Privačiame sklype sunaikinta žolinė augmenija.

Seniūnas teisus dėl ruošiamo pardavimo. 15min internetinėje erdvėje atrado parduodamo 23,19 arų ploto žemės sklypo Virbaliūnuose (paskirtis – namų valda) skelbimą. Nurodyta kaina – 65 tūkst. eurų.

Pardavėjas skelbia, kad šis sklypas skirtas vertinantiems gamtos grožį, tyrą orą ir ramybę. Sklypas yra greta miško, pro jį prateka Klevinės upelis, vieta – rami ir vaizdinga, mažas eismo intensyvumas.

Taip pat pabrėžiama, kad sklypo reljefas lygus. Jau yra išimtos techninės sąlygos statyboms.

Pradėjo tyrimą

Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijoje balandžio 8 dieną buvo gautas pranešimas dėl galimai Kulautuvoje (Kauno rajone) „aparto“ upelio greta piligrimų tako ir dviračių trasos, prie „Šerno“ skulptūros.

„Aplinkosaugininkai nedelsiant nuvyko į įvykio vietą. Fiksuota, kad privačiame sklype sunaikinta žolinė augmenija, pradėtas tyrimas. Už šiuos pažeidimus asmeniui bus paskaičiuota žala gamtai. Aplinkosaugininkai toliau tęsia tyrimą“, – informavo AAD Komunikacijos skyrius.

Pasak aplinkosaugininkų, kultūros paveldui priklausantys sklypai yra kitoje kelio pusėje.

Nupjautų ar kitaip pašalintų medžių sklypuose nefiksuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas