Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 03

Apšiurusią Nidos prieplauką nori prikelti naujam gyvenimui

„Labai myliu šį miestą ir džiaugiuosi juo, bet tokio netvarkingumo lygio seniai nemačiau nė vienoje mūsų kurortų centrinėje vietoje“, – apsilankiusi Nidoje 15min parašė susirūpinusi skaitytoja Sandra. Apšiuręs, apleistas ir tarsi pamirštas – taip atrodo pačiame Nidos centre rymantis prieplaukos pastatas, pro akis nepraslystantis daugeliui šio kurorto svečių. Pastato savininkai naujam gyvenimui jį prikelti planavo dar iki šios vasaros, tačiau, kaip patys sako, suprato, jog Neringoje planuoti darbus labai sudėtinga.
Apverktinai atrodanti Nidos prieplauka.
Apverktinai atrodanti Nidos prieplauka. / Skaitytojos Sandros nuotr.

Centrinėje Nidos dalyje esanti prieplauka svečius pasitinka liūdna ir apleista. Vasarą gyvybės niūriam pastatui, besišaukiančiam remonto, suteikia čia įsikūrusioje kavinėje apsilankantys kurorto lankytojai.

Prieš kelerius metus pastatą įsigijo Marijampolėje registruota bendrovė „Fatalitas“, turėjusi planų jau ateinančią vasarą kurorto svečius pasveikinti renovuotame pastate.

„Dar tikiuosi šiemet pabaigt remontą, bet nežinau, sunku kažką planuoti“, – atsidusdamas sako bendrovės vadovas Gytis Kūlokas.

Skaitytojos Sandros nuotr./Apverktinai atrodanti Nidos prieplauka.
Skaitytojos Sandros nuotr./Apverktinai atrodanti Nidos prieplauka.

Gruodžio mėnesį Neringos savivaldybėje vykusio susitikimo metu jis valdininkus informavo, kad dokumentacija šio pastato sutvarkymui pradėta rengti prieš pusantrų metų. Turėta vilčių darbus pradėti rudenį ir baigti iki artėjančio sezono, tačiau dokumentų derinimas prailgo. Statinys yra įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, tad projekto derinimas užtruko ilgiau nei planuota. Kaip rodo statistika, dėl Kuršių nerijos teritorijos planavimo procedūrų sudėtingumo, bet kurio projekto derinimo procedūros itin dažnai trunka kelerius metus.

„Baisus dabar pastatas. Kažkokių stebuklingų planų nėra, tiesiog atstatyti į pirminį projektą, pritaikyti šiai dienai, kad nelytų keleiviams ant galvos.

Tai net ne rekonstrukcija, o tiesiog remontas – reikia nuvalyti dangas, pakeisti langus, atnaujinti grindinius.

Užtrukome, nes sulaukiame vis pastabėlių dėl vienokių ar kitokių planų, pavyzdžiui, kodėl reikia turėklų. Neringa toks kraštas, žiūrima itin stipriai, tačiau kol reikalavimai atitinka teisės aktus, mes neprieštaraujame. Susidūrėm su Neringa pirmą kartą ir supratome, kad yra ne visai taip, kaip planuoji“, – neburnodamas ant institucijų ir nerodydamas jokio nusivylimo situaciją komentavo G.Kūlokas, vildamasis, jog darbų pradžia visgi jau nebe už kalnų.

Apmaudu tik tai, jog teks ieškoti naujų rangovų, mat senieji nesulaukę darbų pradžios ėmėsi kitų projektų įgyvendinimo. Skaičiuojama, jog gavus leidimą vykdyti darbus jiems atlikti prireiks apie aštuonių mėnesių.

Atgims naujai

Planuojama, jog atlikus darbus greta pastato galėtų būti įrengta patogi švartavimosi vieta, o pačiame pastate – patalpos laivais atplaukiančių keleivių priėmimui. Čia galėtų būti teikiamos tiek keleiviams, tiek laivo įgulai būtinos paslaugos. Veiklą pastate ir toliau vykdys kavinė. Viliamasi, jog sutvarkius prieplauką čia galėtų atsirasti daugiau vandens maršrutų, kai kurie jų galėtų pasiūlyti keliones į Kaliningradą.

„Diskutuojame, kaip ši vieta galėtų pasitarnauti, visiškai galutinės koncepcijos nėra. Norime, kad laivų savininkams būtų patogu, būtų galimybė prisišvartuoti prie pastato, iš laivų būtų išėjimas per pastatą, kur priklausomai nuo oro sąlygų būtų kondicionuojama arba šildoma. Galbūt ir laivybos sezonas galėtų būti ilgesnis, nes orai Neringoje ir Lietuvoje tikrai nestebuklingi, – sakė G.Kūlokas. – Šiai dienai atplaukus laivu sąlygos nepritaikytos, išlipa keleiviai į niekur, vėjas taršo, informacijos nėra. Noras, kad ir prieplauka būtų tokia, kaip priklauso – atvykęs gautum informaciją, ką veikti mieste, bukletų, o sąlygos būtų komfortiškos“.

Įmonė pajamų planuoja gauti iš krantinės veiklos, patalpų nuomos kavinių veiklai, taip pat laivų aptarnavimo.

Anot Neringos savivaldybės atstovės Sandros Vaišvilaitės, šį objektą galima įvardinti kaip reprezentacinį, tad jo sutvarkymas kurortui labai svarbus.

„Šiuo metu vyksta pastato-prieplaukos, Naglių g. 16, Neringoje paprastojo remonto projekto derinimo procedūros – pagal derinimo procedūrų metu pateiktas pastabas projektas koreguojamas. Projektas derinimui pateikiamas jau antrąjį kartą“, – sakė atstovė.

Pasak jos, rudenį ties prieplauka buvo nuardyta terasa, tai buvo tarsi pirmieji ženklai, jog čia turėtų užvirti darbai, deja, kada iš tiesų čia pasigirs remonto aidai, kol kas nežinia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito