Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 14

Aptarta Kačerginės vaikų reabilitacijos centro „Žibutė“ ateitis: ne perkels, o modernizuos

Viešumoje kilęs ir žiniasklaidoje plačiai aprašytas sąmyšis dėl ilgamečio Kačerginės vaikų reabilitacijos centro „Žibutė“ likimo, rodos, atliko savo prevencinį vaidmenį: sanatorijos nebesiruošiama perkelti, ją žadama modernizuoti ir net plėsti veiklų spektrą.
Vaikų reabilitacijos skyrius „Žibutė“
Vaikų reabilitacijos skyrius „Žibutė“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informavo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), Kačerginėje veikiantį LSMU Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyrių „Žibutė“ bus siekiama atnaujinti, plėsti skyriaus veiklų spektrą ir teikti šiuolaikiškas reabilitacijos bei kitas sveikatos priežiūros paslaugas.

Svarbiausius vaikų reabilitacijos skyriaus atnaujinimo klausimus kovo 8 dieną aptarė LSMU, LSMU Kauno ligoninės ir Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Susitikimo metu paneigta žiniasklaidoje pasklidusi klaidinga informacija, kad Kačerginės vaikų reabilitacijos centrą planuojama uždaryti ir iškelti iš esamos vietos.

Pasak LSMU Kauno ligoninės generalinio direktoriaus prof. Albino Naudžiūno, „Žibutę“ valdanti įstaiga atvira įvairiems konstruktyviems pasiūlymams.

„Esame pasirengę bendradarbiauti ir kartu ieškoti sprendimų, kaip modernizuoti šį padalinį ir padaryti jį patrauklesniu pacientams“, – teigė direktorius.

Vaikų reabilitacijoje mažės

LSMU prorektorius klinikinei medicinai, Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius atkreipė dėmesį, kad Lietuva susiduria su demografinėmis problemomis ir mažėjančiu gimstamumu, todėl ateityje vaikų, kuriems reikalingas gydymas ir reabilitacija, taip pat mažės.

Be to, tyrimai ir praktika rodo, kad gydymas geriausius rezultatus duoda tada, kai vaikai nėra atskiriami nuo šeimos.

Profesorius akcentavo, kad Lietuvoje jau yra ne vienas puikiai išvystytas kurortas, teikiantis vaikų reabilitacijos paslaugas, todėl Kauno klinikos investuoja į naujausias vaikų gydymo technologijas. Tik investicija į naujausias technologijas leidžia Kauno klinikoms būti tarp šalies ir regiono lyderių vaikų reabilitacijos srityje.

Prof. Renaldo Jurkevičiaus teigimu, kalbant apie Vaikų reabilitacijos skyriaus „Žibutė“ modernizavimą, šie išsakyti pastebėjimai turėtų būti dėmesio centre.

Savivaldybė pasiruošusi prisidėti

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas taip pat pritaria „Žibutės“ atnaujinimui, prie kurio prisidėtų ir pati savivaldybė. Mero teigimu, ši įstaiga svarbi ne tik Kačerginei, puoselėjančiai kurortinę aplinką, bet ir visam Kauno rajonui.

„Šią vietą svarbu atvesti į modernius laikus. Po atnaujinimų čia galėtų būti teikiamos ne tik vaikų reabilitacijos paslaugos, bet ir gydomi vaikų raidos sutrikimai“, – kalbėjo meras.

Pasak V.Makūno, Kačerginėje būtų galima ne tik sukoncentruoti vaikų reabilitaciją – atnaujinta įstaiga galėtų teikti sveikatos priežiūros paslaugas ir suaugusiems, čia būtų vystoma rekreacija.

LSMU rektoriaus prof. Rimanto Benečio teigimu, po atnaujinimų skyriuje turėtų būti teikiamos tik šiuolaikiškos sveikatos priežiūros paslaugos.

„Taip pat universitetui labai svarbu, kad „Žibutėje“ vyktų akademinis procesas, čia praktikuotųsi LSMU studentai ir rezidentai. Skyrius turėtų būti tvarkomas, o sprendimai dėl atnaujinimo turėtų būti paremti mokslu grįstomis žiniomis“, – kalbėjo rektorius prof. R.Benetis.

Baiminosi, jog uždarys

15min primena prieš mėnesį į viešumą kilusias diskusijas. Tuomet pasklido kalbos, kad iškilo grėsmė 60 metų Kačerginėje gyvuojančiai vaikų sanatorijai „Žibutė“ – skyrių neva svarstyta perkelti į miestą, o pastatus pušyne – parduoti.

Tokie planai buvo pristatyti sausį vykusiame LSMU Kauno ligoninės vadovybės susitikime su sanatorijos darbuotojais. Susirinkimo metu demonstruotos skaidrės ir kalbėta, kad, norint atnaujinti „Žibutės“ pastatus, reiktų 2 mln. eurų, o tiek ligoninė skirti negali. Neva paprasčiau viską perkelti į ligoninės Šilainių padalinį Kauno mieste.

Į šią situaciją sureagavo ir Kauno rajono meras V.Makūnas. Savo asmeninėje feisbuko paskyroje jis pranešė, kad dėl to skubos tvarka jau parengė raštą sveikatos apsaugos ministrui.

Savivaldybė, anot mero, neva net yra pasirengusi perimti „Žibutės“ sanatoriją ir pritaikyti ją visuomenės poreikiams.

Vis dėlto, 15min Kauno ligoninės vadovybė tikino, kad jokie sprendimai dar nepriimti, tačiau darbuotojai pasakoja apie šokiravusį susirinkimą bei patiriamą mobingą.

„Negalima spręsti ekonominių klausimų vaikų sąskaita“, – tvirtą nuomonę apie šį planą rėžė ir gerbiamas vaikų gydytojas prof. Rimantas Kėvalas.

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. R.Kėvalui nuo 2022 metų gruodžio 1 dienos, pagal LSMU vykdomą reformą, pavesta eiti Vaikų ligų klinikos vadovo pareigas ir LSMU Kauno ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas