Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Ignalinos atominė elektrinė išmontuojama saugiai?

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatacijos nutraukimas – paskutinis elektrinės gyvavimo etapas, kurio galutinis tikslas – pasiekti būklę, kad teritorija taptų neužteršta, jos nebekontroliuotų valstybinės priežiūros institucijos ir ji galėtų būti panaudota kitiems tikslams.
Ignalinos AE ir Darius Lukauskas
Ignalinos AE ir Darius Lukauskas / nuotr. autorius Alfredas Pliadis

Planuojama, kad IAE eksploatavimo nutraukimas bus baigtas 2038 m. Apie IAE eksploatavimo nutraukimą, dabartinę būklę ir jos radiacinę saugą 15min pasakoja Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininko pavaduotojas radioaktyviųjų medžiagų kontrolės klausimais Darius Lukauskas.

Suprasti akimirksniu

  • Planuojama, kad Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimas bus baigtas 2038 m.
  • Visas reaktoriuose ir kuro išlaikymo baseinuose buvęs panaudotas branduolinis kuras iki 2022 m. pabaigos buvo pervežtas į dvi panaudoto branduolinio kuro saugyklas.
  • Techniškai pati sudėtingiausia įrangos išmontavimo dalis prasidės, kai bus išmontuojama reaktoriaus šerdis.
  • Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo plane numatyta, kad žalioji aikštelė bus siektina galutinė aikštelės būklė visur, kur tai įmanoma.
  • Žalioji objekto ir jo aikštelės būklė – pastatai, inžineriniai statiniai, jei tokie liktų, ar aikštelė gali būti naudojami be apribojimo radiacinės saugos atžvilgiu.
  • Radiacinės saugos centro matavimų istorija rodo, kad Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas vykdomas saugiai, jokio pavojaus gyventojams nėra.


Galimi išmontavimo variantai

Ignalinos IAE atveju buvo nagrinėtos dvi strategijos: neatidėliotino išmontavimo ir atidėto išmontavimo. „TATENA rekomendacijose bei jų pagrindu parengtuose VATESI reikalavimuose yra nuostatos, kad, renkantis atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo būdą, pirmenybė turi būti teikiama neatidėliotinam išmontavimui, kai AE įranga išmontuojama be planuoto išlaikymo periodo, per kurį išmontavimo darbai nebus vykdomi.

Taip tikslingiau panaudojami turimi žmogiškieji ištekliai, įranga ir turimos darbuotojų žinios. Jei pasirenkamas kitas kelias, turi būti pateiktos tokio pasirinkimo priežastys ir motyvai. Renkantis strategiją turi būti atsižvelgta į galimybę užtikrinti objekto branduolinę radiacinę ir fizinę saugą. Taip pat vertinami ekonominiai veiksniai, galima AE tarpusavio sąveika su kitais branduolinės energetikos objektais, galimi padariniai ir našta ateities kartoms, žinių ir patirties apie AE praradimas.

Atidėto išmontavimo strategijos atveju, įvertinamas ir išlaikymo laikotarpis, kuris galėtų trukti dešimtis metų. Paprastai atidedami sudėtingiausi darbai, pavyzdžiui, reaktoriaus išmontavimas, kurie susiję su galima didesne darbuotojų apšvita ir dėl to išmontavimui reikalingos sudėtingesnės nuotolinio valdymo technologijos. Atsižvelgus į socialinius, ekonominius veiksnius, tarptautinę patirtį, turimas kompetencijas Lietuvoje, 2002 m. LR Vyriausybės nutarimu buvo priimtas sprendimas dėl Ignalinos atominės elektrinės neatidėliotino išmontavimo strategijos“, – pasakoja VATESI viršininko pavaduotojas radioaktyviųjų medžiagų kontrolės klausimais D. Lukauskas.

Ignalinos atominės elektrinės archyvas/IAE iš paukščio skrydžio
Ignalinos atominės elektrinės archyvas/IAE iš paukščio skrydžio

Reaktoriaus darbo sustabdymas dar ne pabaiga

Vadovaujantis Galutiniu Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo planu, eksploatavimo nutraukimas turėtų būti baigtas 2038 m. Parengiamieji darbai (konstrukcijų ir įrangos inventorizavimas, radiologinis apibūdinimas, radioaktyvių atliekų tvarkymo infrastruktūros kūrimas) buvo pradėti apie 2000 m.

Nuo 2010 metų IAE elektros nebegamina

Pirmasis energijos blokas sustabdytas 2004 m. pabaigoje, antrasis – 2009 m. pabaigoje, taigi, nuo 2010 metų IAE elektros nebegamina.

VATESI/IAE eksploatavimo nutraukimo grafikas
VATESI/IAE eksploatavimo nutraukimo grafikas

Reikalavimus branduolinės energetikos objektų eksploatavimo nutraukimui, pagrindinį norminį dokumentą, kuriuo vadovaudamasi IAE planuoja ir vykdo eksploatavimo nutraukimą, VATESI patvirtino 1999 m. Nuo to laiko reikalavimai buvo ne kartą peržiūrėti ir papildyti, atsižvelgus į šiuolaikinius tarptautinius saugos standartus.

Neveikiant reaktoriams branduolinės avarijos rizika sumažėja, bet tai nereiškia, kad, sustabdžius reaktorių, visa veikla tuo ir baigiasi ir nereikia rūpintis šio objekto sauga. Ir toliau būtina užtikrinti saugą, kad tiek IAE darbuotojai, tiek visuomenė būtų apsaugoti nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.

Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteinerio pakrovimas baseine Ignalinos atominėje elektrinėje
Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteinerio pakrovimas baseine Ignalinos atominėje elektrinėje

Net sustabdžius reaktorių, dalis sistemų, būtinų saugai užtikrinti, vis dar eksploatuojamos. Ar sistemos vis dar reikalingos saugai užtikrinti arba kitiems poreikiams, ar gali būti išmontuotos, nustatoma iš anksto atliekant AE saugos analizę. Tokia analizė įprastai atliekama prieš kiekvieną eksploatavimo nutraukimo etapą, pavyzdžiui, kai panaudotas branduolinis kuras yra reaktoriuje, kai panaudotas branduolinis kuras išimtas iš reaktoriaus, bet yra kuro išlaikymo baseinuose, kai panaudoto branduolinio kuro nėra energijos blokuose, bet reaktorius neišmontuotas, kai reaktorius išmontuojamas, ir po reaktoriaus išmontavimo. Išmontuotinų sistemų elektrinėje kiekviename etape daugėja, o eksploatuojamų mažėja. Visi IAE atlikti saugos analizės vertinimai turi būti suderinti su VATESI.

Panaudotas branduolinis kuras jau išvežtas į saugyklas

„Visas, reaktoriuose ir kuro išlaikymo baseinuose buvęs, panaudotas branduolinis kuras iki 2022 m. pabaigos buvo pervežtas į dvi panaudoto branduolinio kuro saugyklas. Taigi, radioaktyviausių atliekų elektrinėje nebeliko. Tačiau objekte yra kitų radioaktyviųjų medžiagų. IAE yra radionuklidais užterštos įrangos ir kitų IAE eksploatavimo ir eksploatavimo nutraukimo metu susidariusių radioaktyviųjų atliekų.

Taigi, radioaktyviausių atliekų elektrinėje nebeliko. Tačiau objekte yra kitų radioaktyviųjų medžiagų.

Darbuotojai, vykdantys įrangos išmontavimą ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymą, gali patirti apšvitą, todėl IAE planuodama darbus turi stengtis, kad jų patiriama apšvita neviršytų leistinų ribų ir būtų kiek įmanoma mažesnė“, – pastebi D. Lukauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė

Prieš akis techniškai sudėtingiausias etapas

IAE jau negrįžtamai sustabdyta. Vykdomi įrangos išmontavimo darbai, dezaktyvuojamos konstrukcijos ir tvarkomos medžiagos, siekiant jų nebekontroliuoti radiacinės saugos požiūriu bei pakartotinai panaudoti, taip sumažinant radioaktyviųjų atliekų kiekį. Jei neįmanoma jų dezaktyvuoti, jos tvarkomos kaip radioaktyviosios atliekos. Nereikalingų IAE radionuklidais užterštų konstrukcijų, sistemų ir komponentų išmontavimo darbai vykdomi nuo 2010 m. Prieš vykdant pasirinktos dalies IAE įrangos išmontavimą, turi būti išnagrinėta ir pagrįsta, kad išmontavimo darbai bus vykdomi saugiai. Atliekant šį pagrindimą turi būti įvertinta, kokia galėtų būti darbuotojų ir gyventojų apšvita. Išmontavimo darbų saugą vertina IAE ir pateikia dokumentus VATESI peržiūrai.

Išmontuota jau daugiau nei trečdalis visos įrangos.

Projektai suderinami tik tada, kai projektas atitinka visus nustatytus saugos reikalavimus. Tada elektrinė gali vykdyti suplanuotus išmontavimo darbus. Pasak D. Lukausko, VATESI jau pritarė daugeliui konstrukcijų, sistemų ir komponentų dezaktyvavimo ir išmontavimo darbų projektų ir jų saugos pagrindimų (pavyzdžiui, avarinio reaktoriaus aušinimo įrangos, turbinų salės įrangos, termofikacinės ir dalies reaktoriaus bloko įrangos). Išmontuota jau daugiau nei trečdalis visos įrangos. Daugiausia darbų šiuo metu vykdoma pirmajame energijos bloke.

Techniškai pati sudėtingiausia įrangos išmontavimo dalis prasidės, kai bus išmontuojama reaktoriaus šerdis. „IAE šiuo metu ruošiasi šiam sudėtingiausiam etapui. Pirmiausia analizuojami reaktoriaus šerdies konstrukcijų išmontavimo variantai. Vėliau bus rengiama detalesnė išmontavimo koncepcija ir galiausiai projektas su saugos analizės ataskaita. Šis etapas sudėtingiausias dėl to, kad bus išmontuojamos didžiausią jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžiančios reaktoriaus dalys. Todėl darbams vykdyti bus naudojama nuotolinė įranga, robototechnika – stengiantis kuo labiau sumažinti tiesioginį žmonių dalyvavimą šiuose darbuose“, – pasakoja D. Lukauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Naujoji panaudoto branduolinio kuro saugykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Naujoji panaudoto branduolinio kuro saugykla

Reaktoriaus darbo sustabdymas dar ne pabaiga

„IAE eksploatavimo metu susikaupusios radioaktyviosios atliekos išimamos iš senų saugyklų, perrūšiuojamos ir sutvarkomos pagal šiuolaikinius reikalavimus bei perduodamos saugoti į naujas saugyklas. Tam naudojami prieš keletą metų įrengti nauji radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiai ir saugyklos. Labai mažai radioaktyvios atliekos nuo 2022 m. pradėtos dėti į naujai įrengtą atliekyną“, – sako VATESI specialistas D. Lukauskas.

Ar IAE teritorija bus neužteršta? Žalioji ir rudoji aikštelių būklė

Planuojant IAE eksploatavimo nutraukimą, numatoma ir kokia bus elektrinės teritorijos būklė baigus eksploatavimo nutraukimą, t. y., kaip vėliau ji bus naudojama.

Yra dvi galimybės:

  • žalioji objekto ir jo aikštelės būklė, kurią pasiekus pastatai, inžineriniai statiniai, jei tokie liktų, ar aikštelė gali būti naudojami be apribojimo radiacinės saugos atžvilgiu;
  • rudoji objekto ir aikštelės būklė, kai pastatus, inžinerinius statinius ar aikštelę naudoti taip pat saugu, tačiau yra tam tikrų apribojimų, kurie buvo numatyti ir įvertinti planuojant pastatų, inžinerinių statinių ar aikštelės naudojimą.

„IAE eksploatavimo nutraukimo plane numatyta, kad žalioji aikštelė bus siektina galutinė aikštelės būklė visur, kur tai įmanoma. Tačiau yra objektų, dėl kurių aikštelės galutinė būklė dar bus tikslinama. Vienas jų – vadinamasis pramoninių atliekų poligonas – teritorija aptvertoje IAE aikštelėje. Pastačius IAE, ten buvo gabenamos atliekos, kurios pagal to meto reikalavimus buvo laikomos neradioaktyviomis. Pagal dabartinius reikalavimus, dalis šių atliekų yra labai mažai radioaktyvios.

Atsižvelgus į šių atliekų savybes planuojama, kad šios aikštelės dalies numatoma būklė bus rudoji aikštelė, po to, kai bus patvirtintas jos nebekontroliavimas radiacinės saugos požiūriu su sąlygomis. Tiek žalioji, tiek rudoji aikštelės būklės yra vienodai saugios, jeigu yra įvykdomos nustatytos sąlygos rudosios aikštelės atveju“, – aikštelių skirtumus vardija D. Lukauskas.

Dar vienas objektas, kuris galėtų būti išimtis dėl IAE aikštelės galutinės būklės – bitumuotų radioaktyviųjų atliekų saugykla, kurią IAE planuoja rekonstruoti į radioaktyviųjų atliekų atliekyną. Tokiu atveju šis objektas IAE aikštelėje liktų kaip branduolinės energetikos objektas.

Baigus visus eksploatavimo nutraukimo darbus, VATESI turi būti pateikiama galutinė eksploatavimo nutraukimo ataskaita, kuria patvirtinama, kad eksploatavimo nutraukimas įvykdytas ir galutinė aikštelės būklė atitinka tą, kuri buvo numatyta Galutiniame eksploatavimo nutraukimo plane.

Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje
Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje

Statinių griovimo galimybę lemia matavimai

Jau 2020 m., IAE pradėjo radionuklidais neužterštų nereikalingų pastatų griovimo darbus, įrodžiusi, kad jie neturėjo galimybės būti užteršti, arba atlikusi radiologinius matavimus ir patvirtinusi, kad jie neužteršti radionuklidais. Radiologinių tyrimų programa ir galutinių radiologinių tyrimų ataskaita derinamos su VATESI. Kadangi pastatų IAE aikštelėje nemažai, radiologiniai tyrimai yra daug resursų reikalaujantis procesas.

Taip pat būtina patvirtinti, kad šie pastatai nevykdo saugai svarbių funkcijų, o jų griovimas nekelia grėsmės IAE saugai svarbioms konstrukcijoms, sistemoms ar komponentams. Pasak D. Lukausko, didžiąją pastatų dalį planuojama nugriauti, bet jei kurie nors pastatai bus palikti, tie, kuriems numatyta žaliosios aikštelės būklė, galės būti naudojami be jokių apribojimų. Šiuo metu Galutiniame eksploatavimo nutraukimo plane numatyta žalioji aikštelė, tad užterštų statinių, kuriuos reikėtų kontroliuoti, nebus, bet planas periodiškai tikslinamas ir galutinis rezultatas priklausys nuo IAE sprendimų.

Neužterštų pastatų ar inžinerinių statinių griovimas vykdomas be jokių papildomų reikalavimų, o užterštieji griaunami laikantis papildomų radiacinės saugos sąlygų. Nugriauto užteršto statinio dalys tvarkomos kaip radioaktyviosios atliekos. Tačiau IAE gali rinktis, kaip racionaliau griauti užterštus statinius: ar tvarkyti kaip radioaktyviąsias atliekas, ar juos dezaktyvuoti ir įrodžius, kad statinys neužterštas, griauti jį kaip įprastą statinį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Senoji panaudoto branduolinio kuro saugykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Senoji panaudoto branduolinio kuro saugykla

IAE darbuotojų apšvita neviršija ribinių dozių

IAE įgyvendina parengtą radiacinės saugos programą, kurioje nurodytos visos darbuotojų ir lankytojų radiacinės saugos priemonės – individualiosios saugos, apšvitos kontrolės priemonės, elgesio kontroliuojamoje zonoje taisyklės, darbų organizavimo tvarka. Kiekvienas darbuotojas, dirbantis kontroliuojamo patekimo zonoje, laikosi radiacinės saugos taisyklių (persirengia, dirbdamas naudoja individualias saugos priemones, dozimetrus).

Darbuotojų ir lankytojų apšvitą kontroliuoja IAE radiacinės saugos skyriaus dozimetrinės kontrolės laboratorija, kuri periodiškai patikrina darbuotojų turimus dozimetrus (patikros periodiškumas priklauso nuo darbuotojo vykdomos veiklos). Tokių priemonių taikymas užtikrina, kad darbuotojų apšvita neviršytų metinių ribinių dozių. Taikomas ir radiacinės saugos optimizavimo principas – siekiant, kad gautos apšvitos dozės būtų kaip įmanoma mažesnės, pavyzdžiui, pasirenkama, kokiu būdu reiktų išmontuoti tam tikrą įrangą: ar pasitelkus nuotolinę įrangą, ar rankiniu būdu.

Radionuklidų išmetimai – tik 1 proc. dozės gyventojams

Radionuklidų išmetimų planą rengia IAE – jis visiems branduolinės energetikos objektams bendras, apimantis ne tik elektrinės aikštelę, bet ir kitus radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius, esančius šalia elektrinės. Vadovaujantis VATESI reikalavimais, nustatoma, kokie ribiniai išmetimai į atmosferą ir į vandenį yra leistini, kad būtų neviršyta atitinkama dozės riba gyventojams. Išmetimų planas turi būti suderintas su VATESI ir Sveikatos apsaugos ministerija, o jei atsiranda kokių nors pasikeitimų (pavyzdžiui, išmetami nenumatyti plane radionuklidai, radionuklidų aktyvumas, išmetimo keliai, būdai ar taškai neatitinka nustatytųjų), planas turi būti patikslintas ir vėl suderintas. IAE kontroliuoja radioaktyviųjų medžiagų išmetimus į aplinką. Šiuo metu šie išmetimai yra labai maži – tik apie 1 proc. dozės gyventojams ribos.

Apie 50 km spinduliu aplink IAE išdėstyti RSC prižiūrimi termoliuminiscenciniai dozimetrai.

Apie 50 km spinduliu aplink IAE išdėstyti Radiacinės saugos centro (RSC) prižiūrimi termoliuminiscenciniai dozimetrai, kaupiantys pusės metų aplinkos gama spinduliuotės dozę. Jų parodymai palyginami su Kupiškio rajone (vieno švariausių radiologine prasme) esančiu dozimetru. Paradoksas, bet kartais būna, kad Kupiškio rajone esantys dozimetrai užfiksuoja kiek didesnes vertes nei Ignalinos AE regione. „Apskritai RSC matavimų istorija rodo, kad skirtumų tarp Ignalinos ir Kupiškio rajonų iš esmės nėra ir Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas vykdomas saugiai, jokio pavojaus gyventojams nėra“, – sako RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr. /RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas.
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr. /RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas.

Reikalavimų vykdymas apsaugo nuo neigiamo poveikio

Branduolinės energetikos objektai yra potencialiai pavojingi, todėl būtina užtikrinti, kad jų keliama rizika visuomenei ir aplinkai būtų kiek įmanoma mažesnė. Todėl VATESI prižiūri, kad branduolinės energetikos objektuose būtų laikomasi teisės aktuose nustatytų saugos reikalavimų.

Būtent šių reikalavimų vykdymas ir atitinkamų technologijų bei organizacinių priemonių naudojimas padeda mažinti neigiamo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio riziką žmonėms ir aplinkai.

VATESI reglamentuoja ir prižiūri veiklą branduolinės energetikos saugos srityje. „Šios srities teisinė bazė, kuria ir vadovaujamasi nutraukiant IAE eksploatavimą, atitinka Tarptautinių sutarčių ir konvencijų, TATENA rekomendacijų, Europos Sąjungos teisės aktų ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliuojančiųjų institucijų asociacijos (WENRA) patvirtintų saugos lygių nuostatas“, – sako VATESI viršininko pavaduotojas radioaktyviųjų medžiagų kontrolės klausimais D. Lukauskas.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant VATESI ir RSC specialiame 15 min projekte „Lietuvos žmonių radiacinė sauga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas