Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 04

Perspėjimai internete: ar pigiųjų pangasijų kepsnys gali būti nuodų bomba? (video)

Vietname auginami pangasijai šeriami chemikalais, o šių žuvų patelės dar ir prikimštos hormonų. Ar tokie internetu plintantys gąsdinimai turi pagrindą?
Pangasijų filė reklama
Pangasijų filė reklama

Internetu keliaujantys laiškai, kad valgantieji pangasijus rizikuoja sunkiai susirgti, išgąsdino žuvų mėgėjus. Juo labiau kad niekas neneigia, kad žuvys gali gauti ir antibiotikų. Ar išties viskas taip grėsminga? Apie tai ketvirtadienį rašo „Kauno diena“.

Parduotuvių šaldikliuose ir restoranų meniu ne itin seniai atsirado negirdėta žuvis – pangasijas. Kadangi prekyboje galima pamatyti tik filė – atšaldytą ar šaldytą, daugelis neįsivaizduoja, kaip atrodo ši žuvis, kur ji plaukiojo prieš patekdama į lėkštę.

Daugiausia pangasijų, dar vadinamų  ir įvairiais kitokiais vardais, auginama Vietname, Mekongo upėje. Nepaisant didelio atstumo iki Europos ar Amerikos, šios žuvys palyginti pigios.

Švelnus skonis ir kaina – pagrindiniai motyvai, atvėrę pangasijams kelią į žmonių skrandžius. Bet ar žema pangasijų kaina nėra spąstai?

Lietuviškose ir užsienietiškose interneto pokalbių svetainėse dalijantis receptais, kaip skaniau pasiruošti patiekalą iš pangasijų, atsiranda perpėjančiųjų: „Pasidomėkite, kaip šios žuvys auginamos, ir noras valgyti praeis!“  Pasidomėkite, kaip šios žuvys auginamos, ir noras valgyti praeis!

Baltijos aplinkos forumo ekspertė Goda Kuliešytė aiškina, kad maistui dažniausiai vartojamos dvi pangasijų rūšys (Pangasianodon hypophthalmus ir Pangasius bocourti). Tai vienos greičiausiai augančių žuvų pasaulyje.

Specialistė neteigia, kad visos žuvys, kuriomis prekiaujama Lietuvoje, yra nesaugios, tačiau pabrėžia, kad tokių atvejų gali būti. Tokią išvadą yra padarę tarptautiniai ekspertai.

Internautų perspėjimai gąsdina: kam ir kaip auginami pangasijai

Iš tiesų internete galima aptikti ne vieną straipsnį, kurį perskaitęs įtiki: valgydamas pangasijus gauni nuodų porciją, nes Vietname auginami pangasijai šeriami chemikalais užterštu pašaru, o žuvų patelėms leidžiami augimą skatinantys hormonai.

Sunku paneigti faktą, kad Mekongo upė, kurioje auginamos šios milžiniškos žuvys, yra viena labiausiai užterštų pasaulio upių.

Kai kur rašoma, kad pangasijai veisiami ne žmonių maistui, o miltams, kurių dedama į galvijų pašarus ir naudojama trąšoms, gaminti.  Švelnus skonis ir kaina – pagrindiniai motyvai, atvėrę pangasijams kelią į žmonių skrandžius.

Teigiama, kad pangasijuose yra prisikaupę sunkiųjų metalų, nuodų, hormonų, kurie pažeidžia žmogaus kepenis, kitus vidaus organus, kraują. Taip pat tvirtinama, kad daugelyje šalių prekyba pangasijais uždrausta.

Negenda gerą savaitę

Nepaisant gąsdinimų, Lietuvoje pangasijai turi ištikimų gerbėjų. Šaldytų pangasijų filė bene visuomet galima rasti bent jau didžiųjų parduotuvių šaldikliuose, o vadinamųjų   šviežių, tai yra ant ledų eksponuojamų, pangasijų filė greitai išperkama.

Šaldytose žuvyse, kaip pripažįsta ir pirkėjai, ir patys pardavėjai, gausu vandens, patiekalo struktūra ir skonis pakinta. Iškepus tik atšaldytus pangasijus, visai kas kita.

Didelį atstumą įveikę šviežių pangasijų gabalai dieną laikomi ant ledų, naktį – šaldytuvuose. Vadovaujantis galiojimo terminu, jie taip gali būti laikomi gerą savaitę.

Kaip iš tolimojo Vietnamo atgabenta neužšaldytų pangasijų filė išlieka šviežia ir nesugedusi, lietuviškų žuvų augintojams – mįslė.

Ne visi nori komentuoti

„Kauno dienai“ susisiekus su įmone „Salų žuvys“, tiekiančia parduotuvėms ne tik šaldytų, bet ir atšaldytų (šviežių) pangasijų filė, galinčiųjų pakomentuoti apie importuojamus pangasijus neatsirado.

Šaldytų pangasijų filė pirkėjams siūlanti bendrovė „Ipsun“ teigia perkanti įvairių rūšių žuvis iš viso pasaulio – nuo Vietnamo, Kinijos iki Argentinos. Pangasijų produktai sudaro apie 30 proc. žuvų, kurias parduoda įmonė.

„Ipsun“ atstovo Tauras Justinas Janickas apie pangasijus yra kur kas geresnės nuomonės nei internetinių perspėjimų autoriai. Pangasijus į Lietuvą gabenančios bendrovės atstovas tvirtino, kad šios žuvys auginamos labai įvairiai – ir mažuose tvenkiniuose, ir moderniuose žuvininkystės ūkiuose.

Informacija, esą pangasijų filė valgyti pavojinga, pasak T.J.Janicko, skleidžiama nuolat. Jis priminė, kad prieš keletą metų buvo gąsdinama, kad Norvegijoje auginamos lašišos prišertos antibiotikų, kad joms naudojami pašarai kenksmingi žmonių sveikatai.

„Reikia suprasti vieną dalyką: ūkiuose užaugintos žuvys yra kaip fermose užaugintos kiaulės ar vištos. Pavyzdžiui, kiekviena lašiša pagal patvirtintą schemą yra paskiepijama. Antibiotikų naudojimas pangasijų ūkiuose griežtai kontroliuojamas, jie naudojami tik kraštutiniu atveju“, – tikino T.J.Janickas. Jo nuomone, baugi informacija yra skleidžiama iš konteksto ištraukus dalį informacijos. 

VIDEO: GLOBAL 3000 | A Fish Named Pangasius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai