Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 16

LGBTQ – lyg nėščiosios ir neįgalieji: ar tikrai sudarytas toks pirmumo sąrašas?

Prieštaringai vertinamas visuomenės veikėjas Artūras Orlauskas savo paskyroje „Facebook“ sukėlė patyčių bangą, pasidalijęs žmonių, kuriems suteikiama pirmenybė, sąrašu. Jame po senjorų, nėščiųjų bei neįgaliųjų paminėti ir LGBTQ. Ši nuotrauka yra autentiška, bet padaryta ne JAV, kaip teigia humoristas, o Filipinuose. Sąrašą iškabinusi įstaiga dėl to iškart atsiprašė.
LGBTQ eitynės Taivane
Asociatyvinė nuotr. / LGBTQ eitynės Taivane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prilygino nėščiosioms?

Nuotrauką, kuri beveik per parą sulaukė daugiau nei 750 reakcijų ir kuria per tiek laiko pasidalijo maždaug 90 internautų, A.Orlauskas paskelbė vėlų sekmadienio vakarą.

Kadre matyti kažkokios įstaigos langelis, pažymėtas 3-iu numeriu, ir prie jo sėdinti moteris uždengtomis akimis, kad nebūtų galima atpažinti. Ant stiklo pakabintas sąrašas, kuris ir įplieskė diskusiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Skelbdamas nuotrauką Artūras Orlauskas neišvengė užgauliojimų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Skelbdamas nuotrauką Artūras Orlauskas neišvengė užgauliojimų

Jame išvardyti žmonės, kuriems teikiama pirmenybė: senjorai, nėščios moterys, žmonės su negalia, LGBTQ.

Šeimų sąjūdžio veikėjas, anksčiau – žinomas humoristas, Kauno rajono tarybos narys ir vicemeras, šiemet ten pat nesėkmingai siekęs mero posto, prie nuotraukos pateikė šį sąrašą lietuviškai.

Tiesa, paskutinį punktą jis pakeitė į „Raskevičiams ir valinskams“, turėdamas omeny Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių ir televizijos laidų vedėją bei prodiuserį Arūną Valinską.

Ir dar pirmiausiai nurodė, kad nuotrauka padaryta JAV. Bet jau tarp komentarų, kuriuose dominuoja užgauliojimai seksualinių mažumų atžvilgiu, yra paaiškinimų, kad iš tiesų fotografuota kitoje pasaulio pusėje.

Papiktino aktyvistus

Nuotraukų analizavimo programa „FotoForensics“ patvirtina, kad nuotrauka yra autentiška, – joje papildomai atsiradęs tik ovalas aplink santrumpą „LGBTQ“.

Bet ji padaryta ne JAV. „Google“ paieška, įvedus virš sąrašo matomą įstaigos pavadinimą „San Isidro District Office“ ir LGBTQ, nukreipia į Filipinus – tai yra Land Transportation Office (LTO, angl. Sausumos transporto biuro, kuris, be kita ko, išduoda ar atnaujina vairuotojo pažymėjimus) padalinys antroje pagal dydį Isabelos provincijoje į šiaurę nuo sostinės Manilos.

Šioje įstaigoje išties buvo sudaryta tokia pirmumo eilė ir dėl to jau balandį (čia, čia) buvo kilęs skandalas.

Dėl tokio LTO žingsnio pasipiktino grupė, ginanti LGBTQ+ bendruomenės teises. „Bahaghari“ pirmininkė Reyna Valmores pareiškė, kad ši advokatų grupė sveikina agentūros iniciatyvą „atsižvelgti į LGBTQ+ interesus“.

Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės
Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės

Tačiau, anot jos, prioritetinės eilės valstybinėse įstaigose skirtos žmonėms, turintiems tam tikrų sunkumų, aptarnauti. Šios eilės paprastai skiriamos tik senjorams, nėščiosioms ir žmonėms su negalia.

„Norime aiškiai pasakyti – buvimas LGBTQ+ jokiu būdu netrukdo ir nedaro įtakos asmens fizinėms galimybėms naudotis svarbiausiomis valdžios institucijų funkcijomis“, – pabrėžė grupės atstovė.

R.Valmores žodžiais, LTO prisitaikymas prie seksualinių mažumų bendruomenės gali sukelti klaidinančią užuominą, kad priklausymas jai yra sutrikimas. Tokia tvarka, pasak aktyvistų, yra neproduktyvi.

LGBTQ+ bendruomenės atstovai vienas per kitą ėmė aiškinti nenorintys ypatingo aptarnavimo.

Konstitucija tokios pirmenybės nenumato

LTO atstovė Divine Reyes tuomet žiniasklaidai paaiškino, kad pirmenybę seksualinių mažumų atstovams suteikė „tik tam, kad įprasmintų ir sustiprintų pasitikėjimą ta grupe, kuri iki šiol buvo diskriminuojama bei atstumiama, todėl skatiname suprasti ir priimti LGBTQ narius kaip lygiateisius“.

Pasak jos, LGBTQ+ įtraukimas į prioritetines grupes buvo LTO kovą vykdyto „lyčių ir vystymosi“ projekto dalis.

Atsiprašymą paskelbė ir atsakingas LTO pareigūnas Manuelis Baricaua: „Jokių piktų kėslų, tik geri ketinimai.“

Filipinų konstitucijos XIII straipsnio 11 skirsnyje nurodyta, kad „pirmenybė teikiama socialiai remtinų asmenų, ligonių, pagyvenusių žmonių, neįgaliųjų, moterų ir vaikų poreikiams“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Artūras Orlauskas neteisingai nurodė nuotraukos padarymo vietą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Artūras Orlauskas neteisingai nurodė nuotraukos padarymo vietą

15min verdiktas: trūksta konteksto. Toks pirmumo sąrašas, kuriame LGBTQ žmonės buvo paminėti greta senjorų, nėščiųjų ir neįgaliųjų, tikrai buvo iškabintas, tik ne JAV, o Filipinuose. Sąrašą iškabinusi įstaiga dėl to iškart atsiprašė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas