Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 27

Ar tikrai Ispanijoje pradėti pardavinėti kepti ir į plastiką supakuoti kiaušiniai?

Socialinių tinklų vartotojai nustebo sužinoję, kad Ispanijos prekybos centruose parduodami kepti kiaušiniai, supakuoti kaip šviežia mėsa ar pjaustytas sūris. Vienas prekybos tinklas išties pradėjo siūlyti šį produktą, bet jau prieš gerus metus. Tuomet ši žinia buvo sutikta kritiškai – esą tik padaugės plastiko atliekų. Mitybos specialistas pasijuokė iš tinginių patiekalo, bet idėjos nesupeikė – esą ir atšalęs kiaušinis nepraranda maistinės vertės.
Keptas kiaušinis su šonine
Keptas kiaušinis su šonine / 123RF.com nuotr.

„Statybinė medžiaga“ sumuštiniui

Neseniai viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos pasidalijo Vokietijoje gyvenančio vyro įrašu, kuriame panaudota būtent šio produkto nuotrauka.

„Žmonija tikrai LABAI serga, – vokiečio komentarą išvertė ji. – Prekybos centrų tinklas „Mercadona“ populiarioje Ispanijos atostogų saloje Maljorka jau kelias savaites pardavinėja keptus į plastiką suvyniotus keptus kiaušinius.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis keptas kiaušinis buvo parduodamas ne Ispanijoje ir ne pastaruoju metu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis keptas kiaušinis buvo parduodamas ne Ispanijoje ir ne pastaruoju metu

Vyro įrašas iki šiol sulaukė 4 tūkst. komentarų ir net 11 tūkst. reakcijų, juo pasidalyta 2,4 tūkst. kartų.

Nuotraukoje matyti paprastas keptas kiaušinis, kokį dažnas pasigamina pusryčiams ir kokį galima užsisakyti viešojo maitinimo įstaigose. Tik šis, iškeptas be jokių priedų, yra taisyklingos apskritimo formos ir įdėtas į polistirolio dėžutę bei uždengtas plastiko plėvele.

Nemažai komentatorių reiškė nuostabą, pasipiktinimą ar net pasibaisėjimą, esą koks gali būti tokio kiaušinio skonis. Kiti aiškino, esą „neatrodo tikras, kaip ir mėsa“, šaipėsi, kad greičiausiai produktas skirtas vokiečių turistams, kurie rytais dėl pagirių negali pasirūpinti pusryčiais, net abejojo, ar pati nuotrauka esanti tikra.

Tačiau atsirado ir tokių, kurie užstojo keptus kiaušinius iš prekybos centro, kai kurie paaiškino patys tokius perkantys.

Daug skaniau turbūt ką tik iškeptą valgyti. Bet, jei tokį kiaušinį įsidėsi į sumuštinį, nieko blogo.

„Tai yra „statybinė medžiaga“, pvz., žmonėms, kurie per pietų pertrauką gaminasi sumuštinius ir pan., – pakomentavo vienas internautas. – Yra ir kitų produktų.“

Jis atkreipė dėmesį, kad Vokietijos prekybos centruose galima rasti virtų kiaušinių, salotų ar padažo plastiko pakuotėse, taip pat – prekybos centre iškeptų kepinių ar pusfabrikačių.

Blogiau – vakarykštės bulvės

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vadovas prof. dr. Rimantas Stukas, išgirdęs apie tokį produktą, pirmiausiai šyptelėjo: „Tinginystės viršūnė, jei jau keptą kiaušinį perki.“

Tačiau jis pripažino, kad tokio kiaušinio maistinė vertė – iš esmės tokia pati, kaip ką tik iškepto. „Jo biologinė vertė praktiškai nepakitusi, – portalui 15min sakė mokslininkas. – Yra baltymas, yra trynys, kur esama cholesterolio, yra riebaluose tirpių vitaminų, kitų medžiagų. Jos priskiriamos prie stabilių.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rimantas Stukas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rimantas Stukas

Mane stebina, kad perkame virtas bulves. Būna tokių. Bulvėse yra vitamino C, kuris yra labai nestabilus, suskyla. Jei bulves išverdame, jo šiek tiek sumažėja, bet dar yra nemažai. Jei bulvės atšalo, vitamino C sumažėjo jau perpus. Jei nesuvalgėme ir pasidėjome rytdienai, vitamino C praktiškai neliko.

Kalbant apie keptą kiaušinį – kol jo tinkamumo vartoti laikas nepasibaigęs, ten viskas išlikę. Tik tiek, kad skoninės savybės – nebe tokios. Daug skaniau turbūt ką tik iškeptą valgyti. Bet, jei tokį kiaušinį įsidėsi į sumuštinį, nieko blogo.“

R.Stuko žodžiais, nors valgyti anksčiau iškeptą kiaušinį mitybos požiūriu – nieko blogo, tokiu būdu ir suaugusiems, ir vaikams diegiamas supratimas, kad namie gaminti nebūtina, net kiaušinienės galima nusipirkti.

„Šiaip tas kiaušinis – visai neblogai, tik mums neįprastas. Sakome, kad sveikiausia ir geriausia valgyti šviežiai paruoštą maistą. Kad ir tos bulvės – kur kas geriau išsivirti ir suvalgyti iškart nei tuomet, kai biologinė vertė jau sumažėjusi. Bet niekam dėl to jokių minčių nekyla.

Benedikto kiaušinis mitybos požiūriu būtų prastesnis pasirinkimas, nes gaminamas su riebiu padažu.

O kiaušinis – jau visiškai neįprasta, bet patogumo dėlei visai originali mintis. Aišku, jis turi būti laikomas atitinkamoje temperatūroje, tinkamomis sąlygomis.“

Anot pašnekovo, toks produktas gali būti neblogas pasirinkimas turistams, kurie nori kiaušinio, bet negali išsikepti patys. „Tikrai nepribaigs“, – juokėsi profesorius.

Jis dar pridėjo, kad pastaraisiais metais išpopuliarėjęs Benedikto kiaušinis mitybos požiūriu būtų prastesnis pasirinkimas, nes gaminamas su riebiu padažu.

Kiaušinis – iš Paragvajaus

Tą pačią kepto kiaušinio nuotrauką galima rasti kitur internete. Viename vokiškame tinklalapyje nuotrauka neseniai paskelbta su tokiu pačiu komentaru, kaip minėto „Facebook“ vartotojo paskyroje, „LinkedIn“ – su panašiu. Tinklalapyje „Quora“ prieš metus ji pateikta kaip absurdo pavyzdys.

Fotografija platinama mažiausiai nuo 2020 m., tad akivaizdu, kad tokie kepti kiaušiniai pradėti pardavinėti ne pastaraisiais mėnesiais.

Vienas „Reddit“ vartotojas prieš trejus metus šaipėsi, kad vien pasižiūrėjus į šią nuotrauką apima tingulys. Panašiu metu memų tinklalapyje „9GAG“ kažkas pakomentavo: „Žmogus, kuris perka tokius keptus kiaušinius, greičiausiai atsisakė gyventi“.

Ant pakuotės galima įžiūrėti kiaušinio galiojimo datą – „09.10.20“ (2020 m. spalio 9 d.), reiškia, jis tikrai nufotografuotas ne šį rudenį. Ne vienam komentatoriui užkliuvo ant etiketės nurodytas skaičius 2 000. Prieš jį parašyta „TotalGs“. Tai būti galima suprasti kaip nuorodą į svorį (pavyzdžiui, „iš viso gramų“), bet keptas kiaušinis 2 tūkst. gramų nesveria.

Kai kurie abejojusieji nuotraukos tikrumu bedė kaip tik į šį skaičių, suprasdami jį kaip kainą ir tvirtindami, kad tokios kainos būti negali. Eurais būtų gerokai per daug, ankstesnė Ispanijos valiuta peseta nebecirkuliuoja nuo 2002 m., bet ir konvertavus į ją būtų brangoka (maždaug 12 eurų).

Ekrano nuotr. iš „LinkedIn“/Šis keptas kiaušinis buvo parduodamas ne Ispanijoje ir ne pastaruoju metu
Ekrano nuotr. iš „LinkedIn“/Šis keptas kiaušinis buvo parduodamas ne Ispanijoje ir ne pastaruoju metu

Užuomina, kaip išnarplioti šią mįslę, nurodyta ant pačios etiketės. Kairiajame viršutiniame kampe parašytas žodis „Super6“. Galima daryti prielaidą, kad tai yra prekyvietės pavadinimas (juoba kad minėto pavadinimo „Mercadona“ nematyti).

Paieška internete patvirtina ir nuveda į prekybos tinklą „Superseis“ (isp. „Super šeši“) tinklalapį. Bet 25 jo prekybos centrai veikia ne Ispanijoje ir tuo labiau ne Maljorkoje, o Paragvajuje (tai galima suprasti jau iš tinklalapio adreso, kuris baigiasi domenu .py).

Tai paaiškina ir minėtą skaičių – ant etiketės iš tiesų nurodyta kaina. 2 000 gvaranių, kurių pavadinimas trumpinamas Gs, atitinka maždaug 25 euro centus.

Internete galima rasti ir porą straipsnių (čia, čia), apie šį kiaušinį pasakojančių plastiko atliekų problemos, į kurią dėmesį atkreipė kai kurie internautai, kontekste.

Vienas Ispanijos žiniasklaidoje 2020 m. spalį paskelbtas straipsnis pavadintas „Ekologiškiausia būtų išnykti“: prekybos centrus pasiekė kepti kiaušiniai vakuume“.

Jame pasakojama apie tokiu būdu supakuotą maistą – nuo mėsos iki vaisių ir daržovių, dažnai nuluptų ir supjaustytų gabaliukais. Tai leidžia ne tik prailginti produktų tinkamumo vartoti laiką, bet ir išsaugo skonį bei tekstūrą. Vakuuminės pakuotės ne tik maistą padaro patogesnį valgyti, bet ir sukuria papildomų plastiko atliekų.

Straipsnyje nurodyta, kad kiaušinio nuotrauka savo paskyroje „Twitter“ (dabar „X“) pasidalijo Dagui Trussi. Ji nurodė pakuotę tą dieną (2020 m. spalio 9 d., kuomet baigėsi produkto galiojimo terminas) nufotografavusi Paragvajaus prekybos centre. Įrašas šiame socialiniame tinkle nebeprieinamas, bet anuomet jis išplito per kelias valandas ir sulaukė daugybės komentarų. Kadru buvo iliustruoti ir straipsniai spaudoje.

Švieži kainuotų triskart pigiau

Minėti prekybos centrai „Mercadona“ pernai taip pat pradėjo pardavinėti keptus kiaušinius ir sukėlė tokias pačias diskusijas apie aplinkos taršą ir žmonių tingėjimą išsikepti paprasčiausią kiaušinį.

123RF.com nuotr./Kiaušiniai
123RF.com nuotr./Kiaušiniai

Mat šios šalies gyventojai kasmet išmeta vidutiniškai po 34 kg vienkartinių plastikinių pakuočių.

Tačiau ispanų prekybininkai pasiūlė pakuotes po 2 kiaušinius. Jie buvo kiek kitokie, ne huevos fritos (isp. kepti kiaušiniai) labiau apskrudusiais kraštais, o huevos plancha (pažodžiui isp. kiaušiniai, kepti ant įkaitintos skardos).

Komentarų sulaukė ir jų kaina – 1,80 euro, gerokai viršijusi 6 kiaušinių dėžutės kainą tame pačiame prekybos centre (1,30 euro).

Keptų kiaušinių pakuotė neatidaryta esą gali išbūti 2 savaites, ją praplėšus maistą reikėtų suvartoti per 10 valandų.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Šis keptas kiaušinis buvo parduodamas ne Maljorkoje ar kitur Ispanijoje, o Paragvajuje ir ne pastarosiomis savaitėmis, o 2020 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas