Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai „Moderna“ vakcinos netinka žmonėms, nes jose esama pavojingos medžiagos?

Socialiniuose tinkluose atgimė prieš keletą metų aktyviai platinta melagiena, neva kompanijos „Moderna“ vakcina nuo COVID-19 netinkama žmonėms, nes joje esama žalingos medžiagos. Čia supainioti du dalykai – gąsdinama nekenksmingu skiepų ingredientu lipidu SM-102, kuris pavojingas tampa tik sumaišytas su chloroformu. Sveikatai gali pakenkti būtent pastarasis.
Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas
Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ne taip perskaitė oficialią informaciją

Viena „Facebook“ vartotoja neseniai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame kalbama apie šios kompanijos sukurtus skiepus nuo COVID-19.

„Moderna“ vakcinų sudedamosios dalys… saugu ir efektyvu?“ – angliškai pakomentavo ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami lipidu SM-102, kuris pavojingu tampa tik sumaišytas su chloroformu, o šio vakcinose nėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami lipidu SM-102, kuris pavojingu tampa tik sumaišytas su chloroformu, o šio vakcinose nėra

Pustrečios minutės trukmės klipe matyti, kaip kažkas internete ieško informacijos pagal anglišką frazę „paprastos „Moderna“ vakcinos sudedamosios dalys“.

Taip pat skaitykite: 15 mitų apie vakcinas nuo COVID-19

Paieškos sistema išmeta keleto jų sąrašą iš sveikatos priežiūros ne pelno organizacijos „Hackensack Meridian Health“ tinklalapio. Čia jis buvo paskelbtas dar 2021 m. sausį.

Vaizdo įraše pritraukiamas kodas SM-102 ir ieškoma informacijos pagal jį. Atidaromas šios medžiagos tiekėjos – biotechnologijų kompanijos iš JAV Mičigano valstijos „Cayman Chemical“ puslapis.

Čia pateiktame informaciniame lapelyje nurodyta, jog esama įtarimų, kad medžiaga sukelia vėžį ir kenkia vaisingumui ar vaisiui. Ji esą gali pažeisti centrinę nervų sistemą, inkstus, kepenis, kvėpavimo sistemą.

Tiesa, taip šiame lapelyje buvo rašoma anksčiau, dabar šių frazių nebelikę, neberašoma ir kad sąlytis su oda gali baigtis mirtimi (pastarąjį kartą informacija buvo atnaujinta kovą).

Pavojingojo chloroformo skiepuose nėra

Šiuo vaizdo įrašu internete dalijamasi mažiausiai nuo 2021 m. pirmos pusės. Jame rodoma autentiška informacija (prieinama tuo metu), o „Moderna“ vakcinoje išties esama SM-102, bet ši medžiaga nepavojinga.

Klipe rodomi įspėjimai dėl galimo pavojaus sveikatai yra apie jos mišinį su chloroformu – tai galima suprasti atidžiau paskaičius, kas matyti ekrane. Kenksmingas pastarasis – pagrindinis šio mišinio komponentas. Kad kalbama apie mišinį, parašyta trečiame informacinio lapelio lape.

Mišinį sudaro 10 proc. SM-102 ir 90 proc. chloroformo, kuris vienintelis apibūdinamas kaip žalingas.

SM-102 yra sintetinis amino lipidas, naudojamas lipidų nanodalelėms formuoti. Lipidai yra vandenyje netirpios molekulės, kurios supa vakcinoje esančią informacinę RNR ir yra lyg apsauginė sienelė. Šie itin maži riebalų lašeliai užtikrina, kad iRNR nesuirtų prieš patekdama į organizmo ląstelę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/hackensackmeridianhealth.org Vakcinose naudojamas lipidas SM-102 nėra pavojingas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/hackensackmeridianhealth.org Vakcinose naudojamas lipidas SM-102 nėra pavojingas

Kompanijos „Moderna“ sukurtos vakcinos nuo COVID-19 yra savotiška instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį, kuris paskatina imuninį atsaką.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR. Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą. Koronaviruso spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Taip pat skaitykite: Vakcinai nuo COVID-19 priskyrė dar vieną tariamą „nuodėmę“ – vėžį

Detalios informacijos apie visas Lietuvoje naudojamas vakcinas nuo COVID-19 galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje.

SM-102 sukūrė pačios „Moderna“ mokslininkai, lipidas naudojamas naudojamas kompanijos vakcinoje „Spikevax“. Kitoje iRNR paremtoje vakcinoje, kurią sukūrė kompanijos „Pfizer“/„BioNTech“ tam pačiam tikslui naudojami kiti lipidai.

„Spikevax“ sudėtį galima rasti ir minėtame „Hackensack Meridian Health“ tinklalapyje. Chloroformo, kurio mišinys su SM-102 įmonės „Cayman Chemical“ informaciniame lapelyje apibūdintas kaip pavojingas, joje nėra.

Pradėjus sklisti įspėjimams apie „Moderna“ vakcinos keliamą tariamą pavojų, „Cayman Chemical“ suskubo išplatinti pareiškimą, kuriame paaiškino, kad SM-102 sukurta tik akademiniams ar pramoniniams tyrimams ir skirta naudoti in vitro (ne žmogaus organizme, pavyzdžiui, mėgintuvėlyje) ar gyvūnuose (tyrimų metu).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami lipidu SM-102, kuris pavojingu tampa tik sumaišytas su chloroformu, o šio vakcinose nėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami lipidu SM-102, kuris pavojingu tampa tik sumaišytas su chloroformu, o šio vakcinose nėra

Kartu buvo atkreiptas dėmesys, kad nė viena iš cheminių medžiagų naudojimą reguliuojančių agentūrų JAV ar Europos Sąjungoje nenurodo jokio pavojaus, susijusio su SM-102.

Šią melagieną apie „Moderna“ vakcinos keliamą pavojų jau yra paneigę faktų tikrintojai iš „Australian Associated Press“, „Full Fact“, „PolitiFact“, AP, „Reuters“.

15min verdiktas: melas. „Moderna“ vakcinoje nuo koronaviruso esantis lipidas SM-102 nėra pavojingas. Sveikatai kenksmingas yra jo mišinys su chloroformu, tai galima suprasti ir iš platinamo įrašo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius