Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 26

Ar yra Seimo dauguma, konservatoriai prašo suskaičiuoti etikos sargus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija antradienį kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, kad ši suskaičiuotų, kiek narių yra valdančiojoje daugumoje Seime.
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis
Rita Tamašunienė ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kreipimesi į etikos sargus konservatoriai nurodo, kad antradienį Seime paskelbus deklaraciją, apie Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos suformuojamą valdančiąją frakcijų koaliciją Seimo pirmininkas pranešė, kad tokiu būdu Seimo daugumoje (valdančioje koalicijoje) dirba 75 Seimo nariai.

Tačiau kreipimąsi pasirašęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas nurodo, kad net šeši Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nariai – Algirdas Sysas, Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algimantas Salamakinas, Julius Sabatauskas ir Juozas Olekas – viešai skelbia nesantys valdančiosios koalicijos dalimi, dirba ne valdančiojoje koalicijoje, atsisako užimamų postų Seimo struktūrose.

„Tai reiškia, kad valdančiojoje Seimo koalicijoje tėra 69 Seimo nariai (56 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai ir 13 Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių) ir, kad tokia valdanti koalicija neturi daugumos“, – konstatuoja G.Landsbergis ir prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos atsakyti, kiek tiksliai Seimo narių šiuo metu dirba valdančiojoje koalicijoje.

Taip pat komisijos prašoma paaiškinti, kaip turi būti traktuojami tie Seimo nariai, kurie viešai ir oficialiai skelbiasi dirbantys ne valdančiojoje koalicijoje, nors jų kolegos frakcijoje sako, kad jie net ir prieš savo valią dirba valdančiojoje koalicijoje? Ar šie Seimo nariai dirba valdančiojoje koalicijoje (prieš savo valią), ar nepriklauso valdančiajai koalicijai (pagal savo laisvą valią).

Konservatoriai antradienio posėdyje iškart po deklaracijos paskelbimo suabejojo, ar Seime išties yra dauguma ir iškart paprašė posėdžiui pirmininkaujančio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio išvardinti visus sutartį pasirašiusių politikų pavardes.

Tačiau V.Pranckietis to nepadarė. Socialdemokratai gyrėsi, kad sutartį buvo pasirašę 14 parlamentarų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad parašų tėra vienuolika.

Sutartį pasirašė Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, Mindaugas Bastys, Linas Linkevičius ir Andrius Palionis.

Du frakcijai priklausantys Darbo partijos atstovai Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras sutarties nepasirašė, tačiau tikina remsiantys Vyriausybę, kaip juos elgtis yra įpareigojusi darbo partijos taryba.

Šeši socialdemokratai – Algirdas Sysas, Rasa Budbergytė, Julius Sabatauskas, Raminta Popovienė, Juozas Olekas ir Algimantas Salamakinas – nebalsavo už frakcijos sprendimą pasirašyti „frakcijų koalicijos“ sutartį su socialdemokratais. Jie tikina besilaikantys socialdemokratų tarybos šeštadienį priimto sprendimo trauktis iš koalicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas