Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 04 21

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius tvirtina, kad Lietuva išgyvena protų ir širdžių krizę

50-ties metų kunigystės jubiliejų švenčiantis Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigia, kad Lietuva išgyvena ne kunigystės ir ne bažnyčios, bet žmonių protų ir širdžių krizę.
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

„Žmonės pradeda neskirti tiesos nuo melo, gėrio nuo nuodėmės. Šios moralinės maišalynės vaisiai yra dorybių suniekinimas ir nuodėmės išaukštinimas. Tokioje užnuodytoje atmosferoje bręsta mūsų jaunimas, tarp jų – ir tie, kurie ateina į kunigų seminarijas. Šiandien reikėtų stebėtis tik tuomet, jei būtų daug pašaukimų į kunigystę, ir jei visi į seminarijas atėjusieji jaunuoliai visiškai subręstų kunigiškai tarnystei“, – interviu dienraščiui „Kauno diena“ sakė dvasininkas.

Pastaraisiais metais kunigų seminarijos Lietuvoje tuštėja, kai kurie dvasininkai buvo įtarti turtiniais ir kitais nusikaltimais, jie sėdo į teisiamųjų suolą.

„Aš neatsistebiu, kad ir šiandien seminarijos išleidžia daug labai uolių kunigų, kurių tarnyste tikrai džiaugiuosi. Kitų gi pasaulietiškumas ar klaidos yra ne tik vyskupų, bet visos bažnyčios skausmas“, – sakė S.Tamkevičius.

Šventinės iškilmės kunigystės iškilmės vyks sekmadienio vidurdienį Kauno Arkikatedroje bazilikoje. Į jas atvyks premjeras Andrius Kubilius.

„Ši jubiliejinė sukaktis yra pilna džiaugsmo ir dėkingumo Dievui už viską. Visą laiką jutau apvaizdos vedimą. Esu dėkingas Dievui, kad galėjau matyti totalitarinės sistemos grimasas, todėl šiandien džiaugiuosi laisve, nors ji atneša didelių išbandymų“, – sako S.Tamkevičius.

1955 metais, baigęs Seirijų vidurinę mokyklą, S.Tamkevičius įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. Po kelerių metų mokslą teko nutraukti, nes buvo pašauktas atlikti tarnybą sovietinėje armijoje.

1960 metais S.Tamkevičius vėl kunigystės mokslus. KGB kelis kartus bandė verbuoti savo agentu, siūlė būsimas geras parapijas ar studijas užsienyje.

Užbaigęs Teologijos fakulteto studijas, 1962 metų balandžio 18 dieną S.Tamkevičius buvo įšventintas kunigu.

Vikaru dirbo įvairiose Vilkaviškio vyskupijos parapijose: Alytuje, Lazdijuose, Kudirkos Naumiestyje, Prienuose ir Simne.

1969 metais už akciją dėl Kauno kunigų seminarijos sovietinė valdžia uždraudė eiti kunigo pareigas, todėl metus dirbo gamykloje ir melioracijos darbus.

Vikaraudamas Simne, 1972 metais kovo 19 dieną S.Tamkevičius pradėjo leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką“, kurią redagavo 11 metų.

1978 metais su keturiais kunigais įkūrė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą, už tai sovietinė prokuratūra pagrasino iškelti baudžiamąją bylą.

1983 metų gegužės 6 dieną dvasininkas suimamas ir šešis mėnesius tardomas Vilniaus KGB kalėjime. Sovietinis Aukščiausiasis teismas, apkaltinęs antitarybine propoganda ir agitacija, paskyrė dešimties metų bausmę. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 metais S.Tamkevičius. buvo ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio buvo paleistas.

1999 metais Kauno arkivyskupas metropolitas S.Tamkevičius išrinktas Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininku.

Šiuo metu arkivyskupas S.Tamkevičius taip pat yra Kauno Vytauto Didžiojo universitetas Katalikų teologijos fakulteto Didysis kancleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas