Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėjantys tarpiniai patikrinimai mokiniams kelia nerimą: dalis jų – per atostogas

Likus mažiau nei mėnesiui iki vienuoliktokų tarpinių patikrinimų, juos rengiančiai Nacionalinei švietimo agentūrai skrieja pedagogų ir moksleivių kritikos strėlės. Mokytojų bendruomenė skundžiasi, kad jų išsakoma kritika valdininkams nerūpi, dalis tarpinių patikrinimų vyks kone kasdien, o lietuvių kalbos ir literatūros – per moksleivių atostogas.
Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje
Egzaminas (asociatyvi nuotr.) / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvių kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą Nacionalinė švietimo agentūra ketina rengti balandžio 2-5 dienomis, kai tuo metu moksleiviams numatytos pavasario (Velykų) atostogos.

„Atostogos skirtos pailsėti“

Vienuoliktokė Agnė Petrova, besimokanti Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje, teigė, kad sprendimą patikrinimus rengti per atostogas vertina neigiamai.

„Vienuoliktokai kovo mėnesį ir taip turės stiprų spaudimą bei daugelio dalykų tarpinius patikrinimus, o tai reiškia, daug streso, įtampos. Atostogos balandžio pradžioje skirtos pailsėti, jos turi didelę įtaką moksleivių psichologinei būsenai“, – 15min teigė moksleivė.

„Manau, atostogos turėtų būti privalomos, ypač tokiomis aplinkybėmis, kad gautume progą pailsėti visomis prasmėmis, susikoncentruoti ir kokybiškai susikaupti likusiems patikrinimams. Tai, kad šiemet lietuvių tarpinį patikrinimą turėsime laikyti iš karto po Velykų, liūdina, nes negalėsime pasimėgauti švente, o galvosime apie iškart vyksiantį tarpinį patikrinimą“, – argumentavo moksleivė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukmergė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukmergė

Vienuoliktokė teigė jau laikiusi matematikos bandomąjį tarpinį patikrinimą, tačiau jis nesuteikė pasitikėjimo, o ir visų reikiamų vadovėlių šiemet trūko.

„Švietimo programa yra paruošta, tačiau vadovėlių, iš kurių galėtume mokytis, neturime. Taip pat mokymosi programos yra sudėtingos, o laikas ribotas. Mokytojai turi skubiai išdėstyti, paskubomis praeiti per temas, o tai, labai tikėtina, kad mokiniams palieka daug spragų“, – patikrinimus kritikavo A.Petrova.

Švietimo programa yra paruošta, tačiau vadovėlių, iš kurių galėtume mokytis, neturime.

Jos teigimu, dėl to kenčia mokymosi kokybė. Nors pati idėja, anot moksleivės, vykdyti tarpinius patikrinimus atrodo patraukli, tačiau įgyvendinama skubotai.

Kritikuoja ir moksleivių sąjunga, ir pedagogai

Jai pritaria ir Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentas Emilis Mikulskis, pasak jo, atostogų laiko naudojimas mokinių bendruomenę liūdina.

„Tai yra poilsio laikas, pasiruošimo patikrinimams laikas. Atimama ne tik viena diena iš atostogų, mokinys aukoja atostogų laiką ir ruošdamasis patikrinimui atostogų sąskaita“, – 15min teigė E.Mikulskis.

Tai, kad vienas iš patikrinimų vyks per moksleivių atostogas, kritikuoja ir švietimo ekspertas, korepetitorius Paulius Sungaila.

„Tai, kad lietuvių kalbos tarpinis patikrinimas vyks per moksleivių atostogas, vertinu iš dviejų perspektyvų. Taip pažeidžiama moksleivių teisė į atostogų laiką, tai puikiai iliustruoja visą situaciją – patikrinimų skaičių pagausinome iki tiek, kad net nespėjame tikrinti mokinių neatimdami iš jų atostogų laiko“, – 15min sakė jis.

Pedagogui klausimų kyla ir dėl mokytojų, kurie vertins tarpinius patikrinimus, atlyginimo.

„Daug klausimų kyla dėl apmokėjimo, kai mokytojai dirba kaip vertintojai. Mokytojai patiria didelį spaudimą iš mokyklų vadovų, yra neaiški apmokėjimo tvarka ir mokytojai jaučiasi labai spaudžiami dalyvauti tarpiniuose patikrinimuose kaip vertintojai“, – kalbėjo P.Sungaila.

„Problemų nėra“

Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė sakė, jog problemų nei dėl patikrinimo per atostogas, nei dėl mokytojų atlygio nėra:

„Moksleiviams atostogų dienos perkeliamos į kitas dienas, pasibaigus Velykų atostogoms. Ir abiturientai turi kalbėjimo dalis per atostogas. Mokytojams mokamas darbo užmokestis ir tikrai jokių problemų nėra.“

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Rūta Krasauskienė
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Rūta Krasauskienė

R.Krasauskienė teigė, kad švietimo bendruomenės kritika tarpiniams patikrinimams nepagrįsta.

„Visuomet nauji dalykai yra sunkiai suprantami, ne kiekvienas perskaito organizavimo, vykdymo tvarkos aprašus, kiekvienas supranta savaip“, – argumentavo ji.

R.Krasauskienė tikisi, kad patikrinimai įvyks sklandžiai: „Tikimės, kad viskas vyks sklandžiai, nes turėjome išbandymą, kuriame dalyvavo 22 tūkstančiai vienuoliktokų, jis įvyko sklandžiai.“

Patikrinimams ruošiasi, bet nežinomybės daug

Prienų rajono savivaldybės Jiezno gimnazijos direktorė Neringa Zujienė sako, kad tarpiniai patikinimai – gera iniciatyva, tačiau baimės yra.

„Vertinu pozityviai, manau, kad nuosekliai besimokantiems mokiniams tai yra privalumas, pokyčių reikėjo jau anksčiau (...) To, ko tu nesi išbandęs, bijai, reikia, kad bent kartą tai praeitume ir bus ramu“, – 15min teigė mokyklos vadovė.

Pasak jos, mokytojams nėra lengva adaptuotis.

„Stinga informacijos, ar, pavyzdžiui, būtina dalyvauti, jei mokinys, tarkime, mokosi fizikos ir galvoja nelaikyti fizikos egzamino, tai ar jam būtina dalyvauti patikrinime? Iš Nacionalinės švietimo agentūros ši informacija pateikiama dviprasmiškai“, – agentūrą kritikuoja N.Zujienė.

Institucijų jaučiasi ignoruojami

Švietimo bendruomenė kelia ir daugiau problemų – baiminamasi, kad gali neužtekti patalpų mokyklose, kritikuojamas ir patikrinimų tvarkaraštis.

Pasak P.Sungailos, kritikos strėlės valdžiai skrieja jau seniai, tačiau institucijos ignoruoja švietimo bendruomenę.

„Didžiausia problema, kad programos startavo be pasiruošimo jas diegti, nebuvo numatyta, kiek užtruks pereiti tam tikras disciplinas. Keletas tarpinių patikrinimų datų buvo pavėlintos, kai stiprios istorijos, chemijos mokytojų bendruomenės tai išsikovojo“, – sakė jis.

Pernai birželį švietimo bendruomenė buvo iniciavusi dvi peticijas, kuriomis siekė, kad kitąmet tarpinių patikrinimų dar nebūtų.

„Peticija buvo labai geras indikatorius ministerijai sustoti ir nediegti tų reformų per jėgą, bet, deja, nebuvo įsiklausyta. Peticija padėjo išsikovoti perlaikymo galimybę, bet nepadėjo patikrinimų atidėti, nes buvo prisidengiama argumentu, kad nėra įmanoma atidėti, per vėlu, reikės rengti labai daug dokumentų“, – teigė P.Sungaila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas