Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 30 /14:40

Artūro Skardžiaus galimos korupcijos istorija baigėsi – apkaltos nebus

Seimo narys Artūras Skardžius išvengė apkaltos dėl savo ryšių su energetikos įmonėmis ir šią kadenciją parlamentui teiktų pasiūlymų. Tai šeštadienį neeiliniame posėdyje nusprendė Seimas.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeštadienį Seimas balsavo už Agnės Širinskienės vadovaujamos specialiosios komisijos išvadą, kad nėra pagrindo pradėti apkaltos procesą parlamentarui Artūrui Skardžiui.

Už tai balsavo 67 Seimo nariai. Prieš tai – 33 politikai. Susilaikė – 13 parlamentarų.

Taigi Seimą valdančios Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikų balsais Artūras Skardžius išvengė apkaltos proceso. Balsavimo rezultatus galite pažiūrėti čia.

Seimo narys Artūras Skardžius figūruoja ir naujausiame 15min tyrime apie verslo įtaką politikams. LVŽS politikų balsais jis buvo perkeltas į Seimo Aplinkos apsaugos komitetą, kur kartu su „valstiečiais“ gina verslo grupei „Danpower Baltic“ naudingą poziciją dėl strateginių Lietuvos valstybės projektų.

Sprendimą kritikavo net „valstiečiai“

„Kolegos, kurgi dingo tas skaidrumas ir principingumas, kurį deklaravome eidami į rinkimus?“, – savo politinių bendražygių klausė LVŽS politikas Justas Džiugelis.

Šis Seimo narys ragino kolegas balsuoti prieš Agnės Širinskienės komisijos parengtas išvadas, atleidžiančias Artūrą Skardžių nuo politinės atsakomybės.

„Komisijos darbas nuo pat pradžios buvo sukonstruotas taip, kad „valstiečių“ frakcijos koalicijos partneris Artūras Skardžius <...> išvengtų politinės atsakomybės, – kalbėjo LVŽS politikas J.Džiugelis. – Komisijos posėdžiai uždari, nors tam nebuvo aiškių motyvų.“

Jis pabrėžė, kad specialioji komisija pašalino opozicijos atstovą Andrių Kubilių iš tyrimo, nes pastarasis uždavinėjo klausimus, nepalankius „valstiečių“ koalicijos partneriui A.Skardžiui.

Vėliau savo kalbą jis paskelbė ir socialiniame tinke „Facebook“.

Anksčiau Agnės Širinskienės komisijos išvadas kritikavo kitas „valstietis“ Vytautas Bakas, kuris yra ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas. Apie tai išsamiau galite skaityti čia.

Kai kurie Seimo nariai kritikavo komisiją dėl uždarų posėdžių ir nepaviešintos tyrimo medžiagos. Parlamentaras Julius Sabatauskas teigė, jog kiti politikai negali įsitikinti, kad apkaltos komisijos išvada teisinga, nes nematė medžiagos.

Specialiosios komisijos veikloje dalyvavęs liberalas Eugenijos Gentvilas pabrėžė, kad pradžioje tyrimas buvo orientuotas į politinę atsakomybę, tačiau vėliau buvo susikoncentruotą į Baudžiamąjį kodeksą. Esą tai buvusi klaida.

„Nepainiokime baudžiamosios atsakomybės su Konstitucine atsakomybe, – kalbėjo E.Gentvilas. – Čia ir buvo metodologinis susipainiojimas. Noriu priminti: kai Konstitucinis Teismas nustatė Seimo nario Mindaugo Basčio konstitucinę atsakomybę, tai kalbos apie baudžiamąją atsakomybę taip pat nebuvo.“

Mindaugo Basčio istoriją prisiminė ir Seimo narys Petras Gražulis.

„Jūs Artūro nepapjausit, – kalbėjo P.Gražulis. – Jis ne toks kaip koks Bastys ar kas kitas; jis tvirtas vyras.“

Patvirtino 15min atskleistus faktus

Seimo nario Artūro Skardžiaus galimos korupcijos istorija – arba tiesiog #parodykAkytes – prasidėjo dėl 15min žurnalistiniame tyrime atskleistų faktų apie Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklą ir ryšius su energetika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Per žurnalistinį tyrimą buvo nustatyti šie faktai:

  1. Artūras Skardžius su žmona nuomoja savo žemės sklypą Šilutės rajono Čiūtelių kaime. Ten sukasi Norvegijos savivaldybių fondo „Vardar Eurus“ vėjo jėgainės.
  2. Skardžiams už sklypo nuomą mokama 24 tūkst. eurų per metus. Tai yra gerokai didesnė suma, nei gauna aplinkinių sklypų savininkai – iki tūkstančio eurų per metus.
  3. A.Skardžius šios kadencijos Seime aktyviai gynė poziciją, naudingą jo žemės subnuomininkams norvegų fondui „Vardar Eurus“. Tai susiję su milijardinėmis investicijomis į vėjo jėgaines Baltijos jūroje.
  4. LVŽS atstovės Agnės Širinskienės vadovaujama specialioji komisija visus aukščiau aprašytus faktus žinojo. Seimo nariai nusprendė, kad tie faktai nesudaro pagrindo apkaltos procedūrai.
  5. Skardžiai ir jų giminaičiai bandė įsukti saulės energetikos verslą, o tuo metu Seimo narys A.Skardžius teikė pasiūlymus, naudingus jo giminių verslui. Tai įvertinę STT ekspertai nustatė, kad A.Skardžiaus teikti pasiūlymai sudarė prielaidas verslo grupėms pasipelnyti iš valstybės.
  6. Taip pat Skardžiai turi saulės energetikos verslą Baltarusijoje. Ten jų verslą kreditavo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Vieša informacija rodo, kad paskola gali siekti pusę milijono eurų.
  7. Seimo narys A.Skardžius turi leidimą dirbti su slapta valstybės informacija.
  8. Dėl visų šių faktų paviešinimo A.Skardžius padavė 15min į teismą. Jo ieškinys buvo atmestas kaip nepagrįstas.
  9. Šių faktų nepaneigė ir Agnės Širinskienės komisija – politikai nusprendė, kad visą tai nėra verta apkaltos proceso.
  10. Naujausias 15min žurnalistinis tyrimas apie verslo grupės „Danpower Baltic“ įtaką LVŽS politikams parodė – „valstiečių“ balsais išsisukęs A.Skardžius dabar įsitraukė į „valstiečių“ politinę kovą su strateginiais valstybės objektais.

Po 15min savo tyrimus pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija, VSD atleido žurnalistinių tyrimų centre atsidūrusį buvusį žvalgą Tomą Jakučionį. Pastarasis vėliau buvo grąžintas į darbą dėl procedūrinių pažeidimų, padarytų jį atleidžiant.

Prieš kelias savaites STT nutraukė beveik metus vykdytą ikiteisminį tyrimą. Pareigūnai nenustatė faktų, kad buvo padaryti Baudžiamajame kodekse numatyti pažeidimai.

Valstybinė mokesčių inspekcija dar nepateikė savo tyrimo rezultatų.

ŽURNALISTINĮ TYRIMĄ IR SU JUO SUSIJUSIUS TEKSTUS RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas