Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 14 /16:58

Arūnas Dulkys: „Johnson & Johnson“ vakcinos gamintojas paprašė ja kol kas neskiepyti

„Johnson & Johnson“ vakcinų gamintojas trečiadienį paprašė Lietuvai skirtas dozes kol kas laikyti sandėlyje. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį sakė, kad jei būtų leista pavėlinti „Pfizer“ vakcinos antrąją dozę, iki liepos 1 dienos bent pirmąja doze Lietuvoje galėtų būti paskiepyta 1,5 mln. žmonių.

„Kaip žinote vakar į Lietuvą buvo pristatyta pirmoji 4,8 tūkst. dozių vakcinos siunta. Viešumoje buvo pasirodžiusių žinių, kad gamintojas laikinai stabdo platinimą. Šiandien praktiškai Vyriausybės posėdžio metu mus pasiekė oficialus prašymas iš gamintojo kad kol kas šią vakciną laikytume centriniame sandėlyje ir artimiausiomis dienomis gausime informaciją dėl tolimesnio vakcinos naudojimo“, – po Vyriausybės posėdžio pranešė sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys.

JAV aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį rekomendavo sustabdyti skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina nuo COVID-19, o bendrovė savo ruožtu pranešė, kad atideda vakcinos platinimą Europoje.

„Mūsų sprendimai dabar nėra susiję nei su Europos vaistų agentūros, nei su Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos kažkokiais sprendimais. Tiesiog mes turime paties gamintojo prašymą“, – patikino jis.

Ministras patikino, kad planų nevakcinuoti šia vakcina nebuvo.

„Galvojome ją panaudoti... Vyriausybės sprendimais turime poreikį vakcinuoti diplomatus, žmones, kuriems reikia išvykti į užsienį“, – kalbėjo jis.

Antrąja doze leis skiepyti greičiau

Anot A.Dulkio, antrąja „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) doze bus leidžiama skiepytis anksčiau nei po 12 savaičių, bet tik tam tikroms grupėms.

Jis leido suprasti, kad toks sprendimas priimamas baiminantis, kad vakcinacija antrąja doze gali sutapti su abiturientų egzaminais.

„Tai bus individualūs vakcinavimo centrų sprendimai“, – sakė jis.

Ministro teigimu, ketinama leisti pasirinkti žmonėms, po kiek laiko jie nori vakcinuotis – 4 ar 12 savaičių.

„Išaiškinamąjį laišką išsiuntėme šiandien vakcinacijos centrams“, – teigė A.Dulkys.

Antrosios dozės pavėlinimas iki liepos leistų paskiepyti 1,5 mln. žmonių

Taip pat A.Dulkys priminė, kad svarstoma galimybę vakcinuoti antrąja „Pfizer“ doze vėliau nei po 21 dienos po pirmojo skiepo.

„Turime nepriklausomų ekspertų nuomonę, dirba mūsų ekspertai, specialistai, vertiname kitus aspektus ir artimu metu priimsime atitinkamą sprendimą“, – kalbėjo jis.

Jei būtų nuspręsta, kad galima pavėlinti antrą dozę, iki liepos 1 dienos, ministro skaičiavimais, Lietuvoje būtų galima bent pirmąja doze paskiepyti pusantro milijono žmonų.

„Kaip žinome, pirmoji dozė duoda esminį pokytį“, – sakė jis.

„Korona Stop“ nepasiteisino

Trečiadienį ministras pripažino, kad mobilioji programėlė „Korona Stop“ nebuvo geriausias sprendimas.

Tai programėlė, pranešanti, ar žmogus buvo arti koronavirusu apsikrėtusio asmens.

„Manau, kad su ta programėle nebuvo geriausias mūsų sprendinys. Manau, kad po šitos pandemijos, po šio etapo, kada mes žiūrėsime į ateitį, manau, kad galima padaryti daug pamokų ir, matyt, reikia ir pasimokyti, ją kaip tokią, jos funkcionalumus, kaip ji reklamuojama, kokia jos naudojimo nauda, principai – matyt, turėtų būti pergalvoti“, – paklaustas, ar neplanuojama ją naudoti kuriant galimybių pasą, kalbėjo A.Dulkys.

VIDEO: Iš Vyriausybės: karantiną siūloma pratęsti iki birželio, prekybos centrai duris galėtų atverti pirmadienį

Anot jo, lyginant su panašiomis programėlėmis Skandinavijoje, „Korona Stop“ naudojimas skiriasi dešimt kartų.

I.Šimonytė: atlaisvinimai nebus susiję su galimybių pasu

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį sakė, kad ateityje numatomi karantino atlaisvinimai nebus susiję su galimybių pasu.

Dalis veiklų, anot jos, bus atlaisvinta ne iškart ir ne nuo pirmadienio.

„Šį kartą nusprendėme išdėlioti per dvi savaites etapais, kad žmonės, prieš pradėdami darbą, galėtų testuotis“, – paaiškino premjerė.

Vyriausybė ketina pratęsti karantino režimą visam gegužės mėnesiui, tačiau gerokai keisis jo sąlygos. Dėl to galutinai ketinama nuspręsti ketvirtadienį.

Vyriausybė trečiadienį nepriėmė sprendimų dėl Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM) siūlymų imuniteto, arba kitaip – galimybių paso naudojimui. Sutarta pirmiau išsiaiškinti savivaldybių galimybes plačiau testuoti žmones ir tik vėliau apsispręsti, ar tokį pasą leisti naudoti ne tik persirgusiems ar pasiskiepijusiems, bet ir turintiems neigiamą koronaviruso testą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas