Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29

Arvydas Anušauskas: Ukraina karą laimės

Rusijos užpulta Ukraina karą laimės, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Rusija, pasak jo, turės atsisakyti savo „absurdiškų reikalavimų“ Ukrainai ir tik tada derybos dėl taikos tarp šių valstybių galės vykti.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį krašto apsaugos ministras A.Anušauskas savo feisbuko paskyroje vaizdo formatu atsakinėjo į gyventojų klausimus.

Paklaustas, kokie galimi karo Ukrainoje scenarijai, ministras užtikrintai teigė, kad Ukraina nugalės.

„Ukraina laimės. Laimės ir, aš manau, tuo neįmanoma abejoti, nes už Ukrainos, šalia Ukrainos stovi visas likęs pasaulis, o šalia Rusijos niekas nestovi be jos satelitų.

Ir mes matome, kaip keičiasi situacija, kaip tas šokas, kuris buvo patirtas ir Ukrainos, ir mūsų pačių prieš 33 dienas, kaip jį pakeitė pasiryžimas nugalėti. Nugalėti ne bet kokia kaina, be abejonės, o nugalėti tinkamai naudojant tas priemones, kurios perduodamos ukrainiečiams“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Praėjusią savaitę jis lankėsi Kyjive ir susitiko su Ukrainos gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu, perdavė atgabentą Lietuvos paramą.

Ministras pasakojo, jog Ukrainos gynybos organizavimas ir valdymas jam paliko labai gerą įspūdį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

„Jeigu kažkas iš mūsų turėjo kokių nors abejonių, kad ukrainiečiai geba realiuoju laiku geba valdyti visą karo veiksmų lauką, aš galiu patvirtinti – jie tikrai valdo. Ir tikrai valdo ne tik karo lauką, bet ir oro erdvę, kad ir ką Rusija sakytų, kad ir kiek kartų būtų sunaikinusi Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Jos yra ne tik gyvos ir aktyvios, bet jos palaipsniui iš tam tikrų teritorijų stumia okupantų pajėgas turėdamos mažesnius puolamosios ginkluotės pajėgumus. Ukrainiečiai kariauja tikrą karą ir jame laimi, nepaisant priešininko turimos persvaros“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Jis patikino, kad Vakarų suteiktą paramą Ukraina išnaudoja 100 procentų.

Bandydama stiprinti puolimą, Rusija, pasak ministro, iš savo okupuotų teritorijų kitose šalyse „mėgina išimti kovinę dalį“ ir siunčia ją į frontą Ukrainoje.

„Šalys mato, kad Rusijai trūksta pajėgų, kad jiems tenka mobilizuoti praktiškai visus resursus norint išsilaikyti Ukrainoje“, – kalbėjo politikas.

A.Anušauskas įvertino ir Rusijos bei Ukrainos derybas dėl taikos. Jo įsitikinimu, tokios derybos gali vykti tik tada, kai abi šalys turi vienodą statusą.

Jie nesiruošia derėtis, jei tų derybų kaina yra Ukrainos suverenumas.

„Aš galiu pasakyti tik ukrainiečių poziciją <...> – jie nesiruošia derėtis, jei tų derybų kaina yra Ukrainos suverenumas.

Aš manau, kad derybos gali vykti tik tuo metu, kai šalys turi vienodą statusą, tai yra Rusija bet kokiu atveju anksčiau ar vėliau turės atsisakyti savo absurdiškų reikalavimų, ar tai kalbėtų apie „denacifikaciją“, ar „demilitarizaciją“, ar dar ką nors. Aš manau, tik tokiu atveju galės vykti derybos.

Juo labiau Ukraina – demokratinė valstybė. Ir netgi politinės valdžios priimti sprendimai turės būti patvirtinti referendumu“, – teigė ministras.

Skelbta, kad anksčiau Rusija derybose reikalavo, kad Ukraina įtvirtintų neutralų statusą bei „atsisakytų pretenzijų įstoti į kokį nors bloką“, kad Kyjivas pripažintų nuo Ukrainos atplėštą ir aneksuotą Krymą Rusijos teritorija, o separatistines Donecko bei Luhansko respublikas – nepriklausomomis valstybėmis.

Britų leidinio „Financial Times“ žiniomis, paliaubų projekte nebeminimi šie trys Rusijos kelti reikalavimai: „denacifikacija“, „demilitarizacija“ ir teisinė rusų kalbos apsauga Ukrainoje.

Atliepdamas į tai, A.Anušauskas pabrėžė, jog tikrų žinių apie derybas dėl karo Ukrainoje nėra.

Kalbėdamas apie sužeistų Ukrainos karių reabilitaciją, ministras teigė, jog jie tai galės daryti ir Lietuvoje.

„Yra numatyta Ukrainos karių reabilitacija kaip ir Druskininkuose esančio karių reabilitacinio centro plėtra. Centras reikalingas ne tik ukrainiečiams, be abejo, jis reikalingas ir mūsų kariams. Numatyta jį išplėsti kelis kartus pastatant naują, šalia esantį pastatą per artimiausius metus“, – pasakojo A.Anušauskas.

Rusijos invazija Ukrainoje tęsiasi 34-ą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas