Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 24

Arvydas Sekmokas: Baltijos AE Kaliningrade statoma nesaugiai

Baltijos atominės elektrinės Rusijos Kaliningrado srityje statyba yra nesaugi, teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Premjeras Andrius Kubilius sako, kad nauja atominė elektrinė Lietuvoje kainuotų pigiau nei 17 mlrd. litų.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Pagal tą informaciją, kurią gauname, bent jau Baltijos atominės elektrinės statybos darbai atliekami nesaugiai – pažeidžiamos statybos normos, pažeidžiami reikalavimai. Kiek jie grubūs, sunku pasakyti. Gauname informaciją, kad kai kas iš rangovų vadovų yra įkalinti“, – antradienį opozicijai priklausančios Tvarkos ir teisingumo frakcijos nariams sakė energetikos ministras.

„Jų (Baltijos AE – BNS) nesaugus veikimas, neužtikrintas veikimas didins ir mums grėsmes. Taigi, Visagino atominės elektrinės projekto nevykdymas sumažina mūsų saugumą“, – kalbėjo ministras.

Premjeras Andrius Kubilius atkreipė parlamentarų dėmesį, kad planuojama VAE kaina nėra galutinė. Pasak jo, jos statyba gali būti ir šiek tiek pigesnė: „17 mlrd. litų įvertino japonai – tai jų kainomis. Įvertinus tai, kad lietuviška darbo jėga kainuoja mažiau, medžiagos gali kainuoti pigiau. Tai leidžia bent jau ir šiek tiek sumažinti ir visos elektrinės statybos kainą“, – sakė A.Kubilius.

A.Sekmoko teigimu, nepastačius elektrinės Visagine, kasmet Lietuva sumokėtų iki 2 mlrd. litų už importuojamą elektros energiją. „Tiek sumokėtume už elektros importą. Tai būtų lėšos Astravo (Baltarusijoje – BNS) ir Kaliningrado elektrinėms“, – sakė A.Sekmokas. 

Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) – iki 70 proc. šios sumos, arba iki 12 mlrd. litų ketinama skolintis, o likusias lėšas – daugiau nei 5 mlrd. litų – investuotų būsimos bendros įmonės akcininkai – Japonijos „Hitachi“, Visagino atominė elektrinė, „Latvenergo“, „Eesti energia“, galbūt ir kiti investuotojai. 

Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų, kitų akcininkų dalis kol kas yra derybų objektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai