Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 27

„Aš, E.Masiulis, skolinuosi iš R.Kurlianskio“: kaip vienas raštelis padėjo nusverti kaltinimus

2016-ųjų gegužę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai tuometinio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio automobilyje „Honda CR-V“ markeriu pažymėjo Raimondo Kurlianskio perduotus grynuosius pinigus. Praėjus keturiems mėnesiams, E.Masiulis į prokuratūrą atnešė mėlynu rašikliu prirašytą A4 formato lapą su tekstu apie 90 tūkst. eurų paskolą su 3 procentų metinėmis palūkanomis. 15min pirmą kartą skelbia detalių apie šį dokumentą, kuris tapo vienu iš įrodymų išteisinant abu kaltinamuosius.
E.Masiulio ir R.Kurlianskio paskolos susitarimo montažas
E.Masiulio ir R.Kurlianskio paskolos susitarimo montažas / 15min nuotr.

Galimo paskolos rašto istorija tapo viena iš kertinių politinės korupcijos byloje, kurioje pirmosios instancijos teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

Nuosprendžiu nusivylę tyrėjai svarsto, kad teismas kelia neįveikiamą įrodinėjimo kartelę, o kaltinamieji tuo naudojasi, pamažu kurdami sau naudingas versijas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„MG Baltic“ byla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„MG Baltic“ byla

Teismas pabrėžia, kad visos abejonės turi būti vertinamos kaltinamųjų naudai, o prokurorų pateikti duomenys – pernelyg prieštaringi ir nuneigiami.

Kaip rodo 15min gautas teismo nuosprendis, tokiais skirtingais standartais skirtingos teisėsaugos institucijos vadovavosi ir vertindamos E.Masiulio versiją dėl paskolos.

Keturi mėnesiai tylos

E.Masiulis netrukus po kratų atsisakė komentuoti, kam buvo skirti pinigai. Tyrimo pradžioje pasakęs, kad yra sukrėstas, jis teigė negalintis komentuoti įvykių.

Visą 2016-ųjų vasarą, kai Lietuva jau gyveno artėjančių Seimo rinkimų nuotaikomis, jis nuo žurnalistų buvo atsitvėręs tylos siena.

„Jis atsisakinėjo ir atsisakinėjo – aš jam skambinau kiekvieną dieną vienu metu. Po to jis buvo pažadėjęs, kad, kada jis jau nuspręs kalbėti, aš būsiu pirmas, su kuriuo jis kalbės“, – prisimena žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Apsisprendimas prabilti atėjo pirmosiomis rudens dienomis.

Rugsėjo 2-ąją E.Masiulis tyrėjams pirmą kartą davė parodymus apie pinigų kilmę. Jiems jis pristatė ir „susitarimu“ pavadintą dokumentą.

Dar po keturių dienų televizijos studijoje E.Masiulio sulaukė ir E.Jakilaitis. Interviu LRT laidai „Dienos tema“ politikas patvirtino paėmęs pinigus iš verslininko ir pareiškė, kad tai buvo paskola nekilnojamajam turtui vystyti.

„Galiu labai aiškiai pasakyti, kad iš R.Kurlianskio paėmiau 90 tūkst. eurų, kaip paskolą, kurios buvau prieš tai paprašęs. Ją ketinau investuoti į nekilnojamąjį turtą (…) Yra tą patvirtinantys dokumentai. Juos esu pateikęs prokurorams, teisėsaugai“, – interviu sakė E.Masiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijaus Masiulio namų kiemas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijaus Masiulio namų kiemas

Susipažinęs beveik su šešių šimtų puslapių nuosprendžiu, portalas 15min skaitytojams pirmą kartą pristato detales, kur buvo ir kur nebuvo užfiksuotas šis dokumentas, kaip jį vertino teisėsaugos institucijos ir kokią įtaką jis turėjo priimant išteisinamąjį nuosprendį.

Ekspertizė: paskolos raštelis, „tikėtina“, buvo

Penkios minutės važiavimo prabangiu „Mercedes“ visureigiu, vežant vairuotojui, ir šešios minutės parūkymui, prieš išsiskiriant sankryžoje prie Lietuvos Seimo – tiek užtruko R.Kurlianskio ir E.Masiulio susitikimas, iš kurio politikas išėjo nešinas maišeliu su 90 tūkst. eurų.

Pinigus tuometis liberalų lyderis nusinešė į savo automobilį ir nepraėjus nė dviem valandoms juos jau skaičiavo STT agentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas