Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atgimimo aikštėje Klaipėdoje vis dar laukiama išminuotojų: kreiptasi ir į prezidentą

Atgimimo aikštėje darbai dėl čia vis randamų sprogmenų sustabdyti beveik mėnesį. „Tokia situacija ilgiau tęstis negali, būtina kuo skubiau išspręsti saugumo klausimus ir atnaujinti darbus. Kiekviena diena, kai atidėliojami sprendimai, yra diena, kai rizikuojame klaipėdiečių gyvybėmis“ – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.
Atgimimo aikštė iš paukščio skrydžio
Atgimimo aikštė iš paukščio skrydžio / Klaipėdos miesto savivaldybės nuotr.

Kylančios problemos narpliotos mero iniciatyva penktadienį surengtame tarpinstituciniame pasitarime, kuriame dalyvavo Krašto apsaugos ministerijos, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai. Anot A. Vaitkaus, pirmiausia tai ne Atgimimo aikštės rekonstrukcijos perspektyvų, o gyventojų saugumo klausimas.

Išminuotojai į aikštę kviesti keturis kartus

„Teritorija, kuri, panašu, po II pasaulinio karo buvo užminuota siekiant išsprogdinti pastatų likučius, yra pačiame miesto centre. Kol neišspręstas saugumo klausimas, į teritoriją dirbti negrįžta nei rekonstrukciją turintys vykdyti specialistai, nei archeologai. Kas gali garantuoti, kad keičiantis oro sąlygoms, veikiant gruntiniams vandenims čia tikrai niekas niekada nesprogs? Negalime ignoruoti tokios situacijos miesto centre. Panašu, kad šalyje net nėra algoritmo, kaip elgtis tokiais atvejais. Kai randamas sprogmuo – kaip elgtis aišku, o kai įtariama, kad užminuota visa teritorija, algoritmo jau nebėra. Privalome turėti aiškų veiksmų planą, kaip spręsti problemą dabar, o teisinį reguliavimą privalės užtikrinti naujoji šalies valdančioji dauguma“, – sako meras Arvydas Vaitkus.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Atgimimo aikštės rekonstrukcija, kaip planuojama, truks apie 30 mėnesių.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Atgimimo aikštės rekonstrukcija, kaip planuojama, truks apie 30 mėnesių.

Darbai Atgimimo aikštėje sustabdyti nuo rugsėjo 30 dienos. Prieš tai specialiosios tarnybos ir išminuotojai rekonstruojamoje teritorijoje lankėsi net keturis kartus, iš viso rasta daugiau ne dvi dešimtys sprogmenų, kurie išvežti ir sunaikinti.

Aikštėje dirbusių specialistų nuomone, čia sprogmenų yra ir daugiau, panašu, kad sovietmečiu buvo bandyta išsprogdinti po bombardavimo likusius pastatų likučius, tačiau dalis sprogmenų nedetonavo ir yra likę aikštėje, todėl tęsti darbus pavojinga. Savivaldybė tarnybinės pagalbos nustatant ir neutralizuojant sprogmenis kreipėsi į Krašto apsaugos ministeriją, tačiau kol kas konkrečių sprendinių nėra.

Penktadienį vykusio tarpinstitucinio pasitarimo metu konkretūs sprendimai taip pat nebuvo priimti.

Akcentuota, kad galimi du keliai – darbai vykdomi toliau ir kai randamas sprogmuo, įvedamas planas „Skydas“ bei atvykstama neutralizuoti sprogmens, kitas kelias – teritorija gali būti įtraukiama į metinius išminavimo planus, tačiau tai nėra greitas procesas.

Anot mero, laukti nežinia kiek tikintis, kad nieko neatsitiks – nesuvokiama situacija XXI amžiaus Europoje. Bus kreipiamasi į aukščiausias valdžios institucijas ir prašoma, kad klausimas būtų sprendžiamas aukščiausiu lygiu.

Darbai Atgimimo aikštėje bus atnaujinti tik suradus sprendinius, kaip neutralizuoti sprogmenis ir užtikrinti darbuotojų bei visuomenės saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai