Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 06

Atnaujintos želdynų ir želdinių apsaugos taisyklės: keistųsi leidimo kirsti medžius tvarka

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pradėjo svarstyti miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisyklių pakeitimus – tam, kad galėtų sugriežtinti leidimų kirsti išdavimo tvarką ir saugotų visus medžius, išskyrus pripažintus invaziniais. Leidimai būtų reikalingi kiekvienam medžiui – nesvarbu, jis saugotinas, ar ne. Galutinis sprendimas bus priimtas po diskusijų komitetuose, kitame Tarybos posėdyje, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.
Medžiai
Medžiai / Sauliaus Žiūros nuotr.

Atnaujinta tvarka būtų aiškesnė ir griežtesnė, kaip ir prašymų kirsti želdinius statybų metu nagrinėjimas. Svarstoma statytojų prašyti pateikti išsamesnę ir papildomą informaciją dėl planuojamų šalinti medžių.

„Priėmus naujus pataisymus, miesto teritorijoje vasaros laikotarpiu, taip pat medžiams žydint, būtų draudžiami sveikų, gyvų augalų kirtimai, išskyrus avarinės būklės ir kitas sąlygas numatytas Tarybos sprendimuose, – sako Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius. – Rangovai, ruošdamiesi statyboms, turėtų planuoti ir želdynų tvarkymo darbus: gavę leidimus, darbus atliktų šaltuoju laikotarpiu (žiemą).“

Keistųsi ir prašymo bei leidimo formos. Svarstoma skaičiuoti visų medžių suminius diametrus – tiek kertamų, tiek atsodinamų. Taip bus vedama statistika, kiek jų pašalinama, kiek saugoma, kiek atsodinama vietoje iškirstų. Atsodinimo vieta turės būti ta pati, jei tik leidžia statomo objekto architektūrinis užstatymas, arba jiems augti bus parenkama gretima teritorija.

Pasak savivaldybės specialisto, jei bus įteisinta naujoji tvarka, net ir privačių valdų šeimininkai mieste turės kreiptis ir gauti leidimą. Pagal senąsias želdynų taisykles, jeigu sklype augančio medžio diametras neviršija 30 cm, jį buvo galima kirsti, jis nebuvo saugomas.

„Pasinaudodami tuo, individualių sklypų šeimininkai neretai iškirsdavo visus medžius iki vieno, – aiškina G.Runovičius. – Jeigu būtų privaloma kreiptis į savivaldybę, gal atsirastų galimybė daugiau augalų išsaugoti, suradus abiems pusėms naudingą kompromisą.“

Želdynų ir želdinių apsauga, priežiūra, želdynų tvarkymas ir kūrimas organizuojamas vadovaujantis Dešimčia Vilniaus urbanistikos ir architektūros taisyklių.

Kasimo bei statybos darbai būtų vykdomi tik suderinus sąlygas su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyriu. 2 metrų atstumu nuo medžio kamieno darbai turėtų vykti tik rankiniu būdu, kad nebūtų pažeistos šaknys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas