Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30 /2019 10 31

Atsargiai! Apsimetę 15min sukčiai SMS žinutėmis siekia išvilioti pinigus

Prisidengę naujienų portalo 15min vardu sukčiai kėsinasi išvilioti jūsų lėšas. Melagingi pranešimai platinami ne tik internetu, socialiniuose tinkluose, bet ir SMS žinutėmis.
Sukčių platinama SMS žinutė
15min redakcija / 15min nuotr.

Su 15min redakcija susisiekė dešimtys skaitytojų – visi sulaukė SMS žinutės, kurioje siūloma paspausti ant nuorodos, primenančios 15min internetinį adresą. Pranešimų sulaukė visų mobiliųjų tinklų vartotojai.

15min nuotr./Sukčių platinama SMS žinutė
15min nuotr./Sukčių platinama SMS žinutė

15min redakcija SMS žinučių skaitytojams nesiunčia ir nesiūlo pasinaudoti dieną ar gyvenimą keičiančiomis galimybėmis. Naudodamiesi portalo vardu sukčiai tikisi išvilioti patiklių gyventojų pinigus.

Pranešimu platinama nuoroda į tinklalapį, kuris savo išvaizda primena 15min, tačiau klastotėje siūloma investuoti į kriptovaliutas. Toks sukčių modelis nėra naujas ir apie jį jau rašėme anksčiau.

Skaitytojai taip pat pranešė redakcijai, kad jiems siunčiamos SMS žinutės, apsimetant Valstybine mokesčių inspekcija (VMI). Teigiama, kad pranešime matomas tekstas (kalba netaisyta - aut.past): „VMI perspeja, kad Lietuvos pilieciai nebus apmokestinami del sios veiklos, placiau skaitykite http://bit.ly/vmi_perspeja“.

Paspaudus ant nuorodos gyventojai yra nukreipiami į sukčių sukurtą tinklalapį, kurio dizainas primena naudojamą 15min. Tokiu būdu siekiama įgauti gyventojų pasitikėjimą.

Tokios sukčiavimo schemos – pavojingos, o į pinkles pakliuvę žmonės jau yra praradę dešimtis tūkstančių eurų. Rugpjūčio mėnesio Policijos departamento duomenimis, dėl žalos, patirtos naudojantis fiktyviomis investavimo priemonėmis, buvo pradėta 12 ikiteisminių tyrimų.

„Nukentėjusieji susigundė galimybe investuoti ir prarado nuo kelių šimtų eurų iki 57 tūkst. eurų. Dažniausiai sukčiai naudoja viešumoje gerai žinomų ir atpažįstamų žmonių atvaizdus“, – rugpjūtį 15min siųstame atsakyme rašė Lietuvos policijos atstovai.

15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė
15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė

Norint išvengti internetinių sukčių, reikėtų neskubėti dalintis asmeniniais duomenimis, įsitikinti, kad skaitomas tikras naujienų portalas, o ne jo imitacija.

Reikėtų kreipti dėmesį ne į SMS žinutėje ar socialiniame tinkle matomą nuorodos pavadinimą, o į tą, kuris rašomas naršyklės adreso laukelyje nuorodą atidarius.

Norint patekti į mūsų tinklalapį, saugiausia naudoti adresą https://www.15min.lt, o ne kitokias jo variacijas.

15min nuotr./Melagingos publikacijos tekstas
15min nuotr./Melagingos publikacijos tekstas

Lietuvos bankas rekomenduoja neinvestuoti į produktus, apie kuriuos trūksta žinių. Taip pat reikėtų patikrinti, ar paslaugas siūlanti įstaiga turi reikiamą licenciją.

Įmonės pavadinimas privalo sutapti su nurodytu Lietuvos banko svetainėje. Galiausiai, nereikėtų tikėti pažadais apie „greitą uždarbį“, „itin patrauklias investavimo galimybes“, „lanksčius finansinius produktus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento