Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 01

Atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje: įmonė nori iškomandiruoti į Pietų Europą, nesutiks – turės išeiti iš darbo

Kai kurioms šalims, taip pat ir Lietuvai, švelninant karantino sąlygas vienas 15min skaitytojas sužinojo, kad įmonė, kurioje dirba, atsiradus pirmai galimybei ruošiasi jį komandiruoti į Pietų Europą. Tačiau šiame regione kai kurios šalys, tarkime, Ispanija ir Italija, yra tapusios didžiausiais koronaviruso židiniais Europoje. Esą atsisakyti vykti neišeidamas iš darbo vyras negali. Atsakingų institucijų atstovai aiškino, kad darbdavys negali versti darbuotojo vykti į komandiruotę.
Ispanijoje paskelbtas karantinas
Ispanijoje paskelbtas karantinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Į 15min redakciją kreipęsis skaitytojas prašė užduoti klausimą atsakingoms institucijoms dėl komandiruočių į užsienį, ar bendrovėms bus taikomi kokie nors ribojimai dėl to.

„Tiesioginius skrydžius į šalis, kurios nėra viruso židiniai, žadama atnaujinti nuo gegužės 10 dienos, bet tas netrukdo naudotis jungiamaisiais skrydžiais ir taip vykti į bet kurią kitą šalį. Mane įmonė vos atsiradus pirmai galimybei ruošiasi iškomandiruoti į Pietų Europą, atsisakyti to neišeidamas iš darbo negaliu. Tokių, kaip aš, manau, yra ne vienas ir ne šimtas. Įdomu, ar bus kažkokie ribojimai įmonėms, neleidžiantys siųsti darbuotojų, ar bus iš karto leidžiamas keliavimas, pavyzdžiui, į Ispaniją pirmyn ar atgal darbiniais (komandiruočių) reikalais?“ – klausė jis.

Mane įmonė vos atsiradus pirmai galimybei ruošiasi iškomandiruoti į Pietų Europą, atsisakyti to neišeidamas iš darbo negaliu.

Gali atsisakyti keliauti

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėjos ryšiams su visuomenė Eglės Samoškaitės teigimu, darbuotojas turi teisę atsisakyti dirbti, jeigu yra pavojus jo saugai ir sveikatai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė

„Tai reiškia, kad darbuotojas gali atsisakyti keliauti į užsienio valstybes, jei toks keliavimas kelia pavojų jo saugai ir sveikatai. Pagrįstas darbuotojo atsisakymas dirbti negali būti laikomas jo darbo pareigų pažeidimu“, – aiškino ji.

Pasak E.Samoškaitės, darbdavys taip pat turėtų būti suinteresuotas darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimu, nes jo pareiga – darbuotojams sudaryti saugias bei sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas.

Kiekvienu atveju darbdavys turi įvertinti galimą riziką ir parinkti saugų kelionės maršrutą, taip pat aprūpinti asmeninėmis saugos priemonėmis, pavyzdžiui, respiratoriais, dezinfekcinėmis priemonėmis ir panašiai.

Taip pat darbdavys turi vadovautis Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro teikiamomis rekomendacijomis ir nurodymais bei laikytis karantino laikotarpiu taikomų ribojimų dėl Lietuvos piliečių išvykimo iš šalies.

„Taigi, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į tai, kokios bus Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro rekomendacijos ir nurodymai, kai bus atnaujinti skrydžiai“, – pabrėžė E.Samoškaitė.

Pirmieji skrydžiai – į Frankfurtą

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją šalyje, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymu, Vyriausybė trečiadienį priėmė sprendimą dar labiau švelninti karantino sąlygas šalyje.

Atveriamos platesnės galimybės organizuoti laisvalaikio užsiėmimus, išvykti iš šalies (nuo gegužės 4 dienos), taip pat atnaujinti sveikatos paslaugų teikimą.

Teigiama, kad atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos piliečių išvykimas neturi neigiamos įtakos epidemiologinei padėčiai šalyje, Vyriausybė nuo pirmadienio panaikina ribojimą Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies.

15min nuotr. Karolis Bakūnas/Pasienio postas kelyje Liepoja–Klaipėda
15min nuotr. Karolis Bakūnas/Pasienio postas kelyje Liepoja–Klaipėda

Su Latvija ir Estija deramasi dėl sienų kontrolės panaikinimo viena kitos piliečiams. Aiškinama, kad tikėtis didelio išvykstančiųjų srauto nėra pagrindo dėl kitose šalyse taikomų suvaržymų.

Taip pat Vyriausybė leido atnaujinti kai kuriuos skrydžių maršrutus.

Pirmieji skrydžiai – jau nuo gegužės 10 dienos į Frankfurtą, dėl kitų žadama apsispręsti vėliau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lėktuvas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lėktuvas

Visgi kelionės dar ilgai negrįš į buvusias vėžes. Net ir pasinaudojus atnaujinamais reisais, bus iššūkių – nebūtinai atitiksite kitos šalies taisykles, kad būtumėte įleistas.

Net ir pasinaudojus atnaujinamais reisais, bus iššūkių – nebūtinai atitiksite kitos šalies taisykles, kad būtumėte įleistas.

Net ir nuvykus ten gali reikėti užsidaryti į 2 savaičių saviizoliaciją.

Be to, naujasis Vyriausybės sprendimas nepakeičia reikalavimo karantinuotis grįžus į Lietuvą.

Ketvirtadienį paskelbtos ir rekomendacijos, kaip reikės elgtis keliaujant.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis

Lėktuvuose keleiviai turėtų susėsti šachmatiniu principu – dalį vietų rekomenduojama palikti tuščias.

Viso skrydžio metu reikės dėvėti apsaugines veido kaukes, o oro uostuose bus tikrinama temperatūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas