Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 05

Lietuvos ir Rusijos premjerų bei prezidentų susitikimai – vis retesni, aktyviausiai bendrauta Algirdo Brazausko laikais

Sankt Peterburge viešintis premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį susitiks su Rusijos Vyriausybės vadovu Dmitrijumi Medvedevu. Pastarąjį dešimtmetį aukšto lygio Lietuvos ir Rusijos vadovų susitikimų buvo nedaug. Aktyviausiai vadovų bendravimas vyko premjero ir prezidento pareigas einant a.a.Algirdui Brazauskui.
Lithuanian President Grybauskaitė  and Russian Prime Minister Putin.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir tuometis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas 2010-aisiais. / President.lt nuotr.

Penktadienį susitikime su D.Medvedevu A.Butkevičius žada pasiūlyti sudaryti dvišales ekspertų grupes, kurios aptartų energetikos ir ekonomikos klausimus. Dvišalis susitikimas numatytas Sankt Peterburge vykstant Baltijos jūros valstybių premjerų susitikimui, skirtam jūros ekologijos klausimams aptarti.

Lietuvos ir Rusijos premjerai penktadienį susitiks po trejų metų pertraukos.

2010-ųjų kovo pabaigoje buvęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius Maskvoje susitiko su tuomečiu Rusijos premjeru Vladimiru Putinu. Tuomet A.Kubilius teigė, kad pagrindinis pokalbio akcentas buvo energetika, bet kalbėtasi ir skaudžiomis istorinėmis temomis. V.Putinas tuomet pasidžiaugė, kad yra puiki galimybė aptarti dvišalius santykius, pakalbėti apie prekybos reikalus, kurie, anot Rusijos premjero, nors ir „gana neblogi, bet tikrai galėtų būti geresni“.

Pokalbyje A.Kubilius pasiūlė Rusijos vyriausybės vadovui, reaguojant į pokyčius pasaulio dujų rinkoje, kalbėtis su „Gazprom“ apie kainų modernizaciją ir paaiškino, kad Lietuvos tikslas – Visagino atominės elektrinės statyba, o galimybės dalyvauti kituose regioniniuose branduolinės energetikos projektuose mūsų šalis nesvarsto.

Mes tikimės, kad, jums užėmus tokį aukštą postą, mums pavyks pagaliau atsikratyti tų problemų, kurios trukdė plėtoti normalius santykius. Tuo labiau kad turime gerą įdirbį, - D.Grybauskaitei sakė V.Putinas.

V.Putinas dėjo viltis į D.Grybauskaitę

Tų pačių metų vasarį su V.Putinu Suomijoje susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jie dalyvavo Helsinkyje surengtame aukšto lygio susitikime, skirtame Baltijos jūros ekologiniams klausimams aptarti. Šio susitikimo pageidavo V.Putinas.

„Aptarėme visus svarbius klausimus, susijusius su dvišaliu bendradarbiavimu, tarp jų – dėl dujų kainų, lietuviškų maisto produktų eksporto į Rusiją ir kitus“, – tuomet sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė, be kita ko, kėlė klausimą dėl Lietuvai parduodamų gamtinių dujų kainų peržiūros, priartinant jas prie tų kainų, kurios taikomos Vakarų Europai. Ji akcentavo, jog būtina užtikrinti, kad Lietuvos verslas Rusijoje nebūtų diskriminuojamas nacionaliniu pagrindu.

D.Grybauskaitė pranešė atmetusi Rusijos premjero pateiktą pasiūlymą kartu statyti naują atominę elektrinę Kaliningrade. Valstybės vadovė sakė pabrėžusi, jog Lietuva ketina pastatyti atominę elektrinę savo šalyje.

V.Putinas dar pačioje susitikimo pradžioje pareiškė viltį, kad, D.Grybauskaitei atėjus į valdžią, dviejų šalių santykiai pagerės. „Mes tikimės, kad, jums užėmus tokį aukštą postą, mums pavyks pagaliau atsikratyti tų problemų, kurios trukdė plėtoti normalius santykius. Tuo labiau kad turime gerą įdirbį“, – sakė V.Putinas.

D.Grybauskaitės ir V.Putino pokalbis buvo pirmasis aukščiausio lygio dvišalis susitikimas po 2001 metų, kada su tuomečiu Rusijos prezidentu V.Putinu Maskvoje susitiko tuometinis Lietuvos vadovas Valdas Adamkus.

2009-aisiais D.Grybauskaitė telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

Susitiko ir neoficialiai

2003-iųjų rudenį Maskvoje lankėsi ir su tuomečiu Rusijos premjeru Michailu Kasjanovu susitiko Lietuvos Vyriausybei vadovavęs A.Brazauskas.

2002 metų kovą A.Brazauskas su M.Kasjanovu susitiko Kaliningrado srityje. Oficialaus susitikimo išvakarėse abu premjerai vakarieniavo Nidoje, apie šį susitikimą pranešta nebuvo.

A.Brazauskas Maskvoje lankėsi ir 2001-ųjų rugsėjį. 1997-aisiais, būdamas prezidentu, A.Brazauskas Maskvoje su tuomečiu prezidentu Borisu Jelcinu pasirašė sutartį dėl Lietuvos ir Rusijos valstybės sienos ir sutartį dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje.

1995-aisiais Maskvoje lankėsi tuometis premjeras Adolfas Šleževičius, 1993-iaisiais jis su tuomečiu Rusijos premjeru pasirašė susitarimą dėl prekybinių ir ekonominių santykių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai