Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukšto meistriškumo sportui pagal atnaujintą tvarką kitąmet numatoma skirti 20 mln. eurų

Aukšto meistriškumo sportui valstybė 2025 metais numato skirti 20 mln. eurų – tiek pat, kiek ir šiais metais.
Olimpiečiai
Olimpiečiai / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Temos: 1 Sportas

Kaip pirmadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), vis tik lėšos aukšto meistriškumo sporto programoms įgyvendinti kitais metais bus skiriamos pagal atnaujintą finansavimo tvarką.

Remiantis ja, už kiekvieną sportininką, iškovojusį kelialapį į 2028 metais vyksiančias olimpines ir paralimpines bei 2029 metais vyksiančias kurčiųjų žaidynes, bus papildomai skiriama po 10 tūkst. eurų.

Anot ministerijos, sprendžiant dėl finansavimo bus pradėti vertinti visų sportininkų, dalyvavusių olimpinėse žaidynėse, rezultatai, kai iki šiol buvo vertintos užimtos 1–36 vietos, bei komandinių sporto šakų pasiekimai finaliniuose olimpinės atrankos turnyruose. Iki šiol olimpinės atrankos turnyrų rezultatai nebuvo vertinami.

Taip pat numatyta, kad olimpinėms ir neolimpinėms sporto šakoms bus taikomi vienodi rungtyje dalyvavusių sportininkų ir valstybių tarptautinėse varžybose skaičiaus kriterijai, atsisakyta individualių sporto šakų komandinių įskaitų rezultatų vertinimo.

Vertinant sporto šakos masiškumą, dabar bus vertinami ne tik nacionaliniuose čempionatuose, bet tarptautinėse aukšto meistriškumo sporto varžybose dalyvavę sportininkai.

Tarp sporto organizacijos veiklos vertinimo kriterijų atsiranda nauji gerojo valdymo principų rodikliai: organizacijos valdymo organuose pareigas turėtų eiti ne mažiau kaip vienas asmuo iki 35 metų amžiaus, vidaus dokumentuose įtvirtintos įvairių sričių interesų konfliktų sprendimo ir nusišalinimo procedūros darbuotojams, valdymo organų nariams, kitoms šalims.

Pasak ŠMSM, dauguma darbo grupės, kurią sudarė sportininkų, trenerių organizacijų, sporto ir asmenų su negalia sporto organizacijų, savivaldos atstovai, narių išsakė poziciją, kad iki šiol veikusi aukšto meistriškumo sporto programų finansavimo sistema iš esmės yra tinkama, tad tikslinga išlaikyti jos stabilumą.

„Tačiau būtini tam tikri patobulinimai, kurie suteiktų daugiau aiškumo, skaidrumo, vertinimo paprastumo, o skirtas finansavimas taikliau atlieptų Sporto plėtros programoje iškeltus tikslus. (...) Priimti pakeitimai yra svarbūs ilgalaikėje perspektyvoje, rengiantis kitoms olimpinėms, paralimpinėms žaidynėms“, – pranešime cituojama viceministrė Aistė Zedelytė-Kaminskė.

Skiriant valstybės finansavimą vertinamas sporto šakos masiškumas, federacijos vadyba bei ketverių metų tam tikros sporto šakos sportininkų pasiekti rezultatai tarptautinėse aukšto meistriškumo sporto varžybose.

Ministerijos teigimu, taip užtikrinamas finansavimo stabilumas, nes nepasiekus aukštų rezultatų vienais metais, vertinami ir praėjusiųjų trejų metų rezultatai.

Anot ŠMSM, aukšto meistriškumo sporto finansavimas nuo 2019-ųjų padidėjo trigubai, nuo 6,8 mln. eurų iki 20 mln. eurų 2024 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas