Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 19 /15:40

A.Veryga: netrukus atsiras rekomendacijos nesilankyti parkuose ar kitose masinio susibūrimo vietose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį pateikė naujausią informaciją apie koronavirusą: sunkiausio ligonio iš Panevėžio būklė nepakito, pati ligoninė veikia nepaisant to, kad 51 medikas izoliuotas. Ministerija svarsto paskelbti rekomendacijas dėl parko ir kitų susibūrimo vietų lankymo, nes mato, kad žmonės elgiasi neatsakingai. Jei pabėgimų iš ligoninių daugės, bus prašoma policijos bei kariuomenės pagalbos.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį paklaustas, ar nesvarsto apriboti galimybės lankytis parkuose ar kitose masinio susibūrimo vietose, ministras sakė, kad tokios rekomendacijos gali būti jau greitai.

„Svarstome, mažų mažiausiai rekomendacijos bus paskelbtos. Nes visgi dalis gyventojų nesupranta, kokia rizika, būriuojasi, leidžia vaikus į žaidimo aikšteles. Vaikai serga nesunkiai, bet jie ligą gali parnešti namo“, – teigė A.Veryga.

Naisiai, kuriuose gimė sveikatos apsaugos ministro kolega partijoje, „valstietis“ Ramūnas Karbauskis, rekomendacijų net ir nelaukė – supynes ir karuseles apsitvėrė jau dabar.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Deja, tenka aptverti vaikų žaidimo aikšteles, supynes, karuseles... Turime išlaukti tam tikrą laiką, kad mūsų vaikai ir anūkai, bei mes patys būtume saugūs. Naisiuose vykdome visas Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro rekomendacijas. Kuo greičiau tai padarysime visi, tuo greičiau sustabdysime koronaviruso plitimą“, – feisbuke ketvirtadienio popietę parašė R.Karbauskis ir pasidalijo nuotraukomis.

Kalbėdamas apie Panevėžio ligoninę, kur turėjo būti izoliuotas 51 gydytojas, ministras A.Veryga patikino, kad situacija joje suvaldyta, medicinos įstaigos darbas nesustojęs.

Paciento Panevėžyje, kuris įvardintas kaip sunkiausias koronaviruso atvejis, būklė, anot A.Verygos, nepasikeitė.

Ministro teigimu, policija gauna pranešimus apie asmenis, kurie nesilaiko saviizoliacijos.

„Policijos pareigūnai susisiekia su žmonėmis, kurie turėtų būti izoliacijoje ir primena jiems. Jei žmonės nesilaikys izoliacijos, bus atsakomybė“, – kalbėjo jis.

Jei problema taps tai, kad žmonės pasišalina iš ligoninių, bus kreipiamasi į kariuomenę ir policiją pagalbos.

„Jei bus užkrėstas kas nors kitas, jiems gresia baudžiamoji atsakomybė, tai žmonės turėtų suprasti“, – pabrėžė jis.

Ministras pranešė, kad Lietuvoje ketvirtadienį pradeda veikti du mobiliosios patikros punktai, kitur kol kas apmokomi punktų darbuotojai.

„Jei neturės galimybės įsigyti, jie bus aprūpinti apsaugos priemonėmis“, – sakė jis.

A.Veryga pateikė duomenis iš gamintojų, kurie gavo leidimus gaminti dezinfekcinį skystį – 11 įmonių į rinką pateikė 106 tonas skysčio.

Ministras sakė, kad rinkoje jau pasirodė klastočių. Jis įspėjo, kad nepatikimose vietose pirkti skysčiai gali neatlikti savo funkcijos.

„Pacientams, kuriems diagnozuota lengva ligos forma, galės būti gydomi namuose. Be abejo, tai bus gydytojo sprendimas, įvertinus, ar žmogus turi tinkamas higienos sąlygas, ar žmogus galės būti izoliuotas nuo šeimos narių“, – kalbėjo jis.

15min iliustracija/Įspėjimas
15min iliustracija/Įspėjimas

Paklaustas apie tai, kokie scenarijai numatomi, ministras sakė, kad niekas negali nuspėti tai, kaip viskas bus.

„Nedrįsčiau užsiimti prognozėmis. Pagrindinė žinia, kad turime likti namuose, turime saugotis. Būkime namie ir stenkimės, kad liga neišplistų“, – sakė jis.

Kokiam laikui užteks reagentų, kurie keliauja į Lietuvą, A.Veryga nedrįso svarstyti. Jis patikino, kad reagentai keliauja – jau anksčiau buvo minėta, kad šią savaitę laukiama 10 tūkst., kitą – 20 tūkst.

Anot jo, veiksmai priklausys nuo to, kiek žmonių kreipsis į mobiliuosius punktus.

Atvejo apibrėžimo keisti ir tikrinti daugiau žmonių yra kol kas neplanuojama, ministras atsakė neigiamai.

Nuo ketvirtadienio spaudos konferencijos iš SAM yra nuotolinės – žurnalistai klausimus gali užduoti raštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas