Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 27 /14:00

Aurelijus Veryga: vyresni nei 60 metų pacientai bus siunčiami į ligoninę, o jaunesni – į karščiavimo klinikas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį sakė, kad koronaviruso mėginius tirs daugiau laboratorijų. Prognozėmis, kada laukti susirgimų piko, ministras pasidalinti kol kas negali – mokslininkai tai dar bando apskaičiuoti. Anot ministro, vyresni nei 60 metų pacientai bus guldomi į ligoninę, o jaunesni – į karščiavimo klinikas. Kada laukti švelnesnio karantino režimo? Kol susirgimų daugėja apie tai, pasak A.Verygos, kalbėti negalima

Ministras sakė, kad yra 345 koronaviruso atvejai šiai minutei.

Įtariamų koronaviruso atvejų mėginius, anot A.Verygos, nuo šiol tirs daugiau laboratorijų.

„Ministerija plečia koronaviruso infekcijos nustatymo vietų tinklą: į jį yra įtraukiamas Nacionalinis vėžio institutas, jo laboratorija – tai bus septinta tokius tyrimus atliekanti institucija Lietuvoje“, – per spaudos konferenciją sakė jis ir pridūrė, kad mėginius tirs ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija.

Mėginių imama tiek, pasak ministro, kiek pajėgiama ištirti.

„Mėginiai gali būti saugojami kelias dienas. Laboratorijos užkrovinėja pirmiau pacientų mėginius, pasiskirstymas netolygus, nes miestuose skirtingi pajėgumai. Kol kas, taip, kai kam tenka palaukti“, – apie galimybes kalbėjo A.Veryga.

Iš tyrimų, kurie atliekami laboratorijose, Anot A.Verygos, sunku spėti, kiek žmonių Lietuvoje gali būti užsikrėtę.

„Galiu pasakyti vieną skaičių, kuris galėtų būti palyginamas su praėjusios savaitės duomenimis. Praeitą savaitę iš šimto tiriamųjų 3,3 buvo teigiami, dabar – 6,3 infekuoti asmenys. Išplitimas yra didesnis“, – teigė ministras.

Klausiamas apie sergamumo piką, jis sakė, kad realistinis scenarijus tas, jog piką pasieksime gegužę.

„Vilniaus universiteto LSMU mokslininkai bando prognozių modelius vertinti, jiems stengiamasi pateikti kuo daugiau duomenų. Kai turėsime galutinius produktus su mokslininkų paaiškinimais, pristatysime, kol kas yra spekuliacijos“, – kalbėjo jis.

Kalbų, pasak ministro, kad karantino režimas galėtų būti palengvintas, būti negali, kol didėja susirgusiųjų skaičių.

Jo teigimu, gal ir liūdnai atrodo, kad pas mus oficialiai pasveikęs 1 asmuo, tikėtina, kad absoliuti dauguma pasveiks, nes didžioji dalis susirgusiųjų yra jaunesni.

Kas kiek laiko sergantiems atliekami tyrimai?

„Tai medikų sprendimo reikalas, tai turbūt skirtingai jie atliekami“, – kalbėjo ministras.

Sudėtinga, anot ministro, paaiškinti, kodėl mirčių Lietuvoje daugiau nei kaimyninėse šalyse.

„Vienas iš židinių, kur išplito, yra ligoninėje, kur yra slaugos skyrius, kuriame yra daugiau pagyvenusių žmonių“, – svarstė ministras.

Kas bus daroma, kad virusas tiek neplistų tarp medikų?

A.Veryga sakė, kad kai kurie medikai galėjo užsikrėsti ir kelionių metu. Priemonės, anot jo, galioja tokios pat kaip kitiems – izoliacija, kontaktų vengimas.

„Ne ministerija turi valdyti situaciją, gydymo įstaigos pasirengusios planus, susidėliojusios pamainas, kad turėtų kuo pakeisti iškritusius medikus“, – paklaustas, kaip bus suvaldyta situacija, 500 medikų esant saviizoliacijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Gamintojai LRT Tyrimų skyriui sakė, kad negauna leidimų gaminti dezinfekcinių skysčių.

Dokumentai, kaip aiškino A.Veryga, yra tvarkomi, išduodami.

„Kai atitinkami tam tikri reikalavimai, tai negali būti pageidavimo pagrindu“, – aiškino jis.

Savaitgalį prašo neiti į lauką pasišildyti

Ministras sakė norintis paprašyti esant geram orui savaitgalį elgtis atsakingai.

„Nebūti daugiau kaip dviem asmenims išskyrus tuos atvejus, kai šeimos su vaikais, nesilankyti svečiuose, nesibūriuoti“, – kalbėjo ministras. Jo teigimu, policija mobilizuojasi, Šaulių sąjungos šauliai turėtų talkinti policijai kalbant su gyventojais viešose erdvėse.

Vyresnius veš į ligoninę, jaunesnius – į karščiavimo klinikas

A.Verygos teigimu, siekiama racionaliai paskirstyti pacientų srautus ypač – rizikos grupės asmenis. Vyresni nei 60 metų amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantys pacientai bus pristatomi į vieną pagrindinių ligoninių, kurią – minstras nedetalizavo. O jaunesni bus nukreipti į karščiavimo klinikas, kurios bus įkurtos kiekvienoje savivaldybėje.

Paklaustas, ar savivaldybės karščiavimo klinikas sugebės įsteigti, A.Veryga sakė suprantantis, kad mažesnėms savivaldybėms yra sunku įsteigti tokią kliniką. Jis prašė pasistengti ir tokias įkurti.

Tai, anot ministro, daroma tam, kad virusas neplistų.

A.Veryga sakė, kad svarstytas klausimas kaip padaryti taip, kad liga neplistų tarp kalinių.

„Žinau, kad Teisingumo ministerija ėmėsi priemonių – ribojamas lankymas, kiti dalykai, dėl to ir nepasitenkinimo yra kilę“, – sakė jis.

Kaukes medikams gamins Lietuvoje

„Noriu pasidalinti ir geromis žiniomis – visiškai neseniai grįžome iš Pabradės iš „Intersurgical“ gamyklos. Buvo pasirašyta sutartis su gamintoju dėl kaukių-respiratorių, per kelis mėnesius jie pagamins apie milijoną tokių kaukių“, – sakė A.Veryga.

Bijo panikos

Ministras yra pasirašęs įsakymą, kuriuo sveikatos priežiūros įstaigos įpareigotos kasdien teikti informaciją apie dirbančius medikus, lovų užimtumą, turimą aparatūrą.

Ar informacija bus vieša?

„Tikėtina, kad absoliuti dauguma bus jos parodoma, visko slėpti nėra prasmės. Tačiau visko atskleidinėti negalėsime, kad nekiltų panikos elementų, kad žmonės nepradėtų judėti tarp miestų. Pasitarsime, pasižiūrėsime, kiek galime skelbti“, – apie galimybę atverti duomenis, kalbėjo jis.

Penktadienio ryto duomenimis, Lietuvoje nustatyti 345 koronaviruso užkrato atvejai, Ukmergėje iš viso – 19. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad Klaipėdoje mirė 94 metų pacientas, sirgęs ne viena lėtine liga ir taip pat koronavirusu. Meras pranešė, kad, gydytojų teigimu, pacientas mirė ne nuo šio viruso. Tačiau Sveikatos ministerija pranešė, kad užfiksuotas penktasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Alytuje koronavirusu užsikrėtė medikė.

Plačiau apie tai skaitykite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas