Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 04 /13:54

A.Veryga: pirmadienį bus svarstoma, kaip dar labiau griežtinti karantiną, ribojimai gali paliesti ir prekybininkus

Penktadienį paskelbta, kad per parą susirgusiųjų koronavirusu skaičius – vėl rekordinis. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pirmadienį bus nuspręsta dėl naujų karantino priemonių. Vienas iš siūlomų dalykų – prekybos ploto, tenkančio vienam asmeniui, didinimas. A.Verygos teigimu, kiti ribojimai gali būti susiję su kaukių dėvėjimu darbo vietoje.

„Situacija, deja, negerėja, ji toliau blogėja. Neturime eksponentinio augimo, bet kiekvieną savaitę matome augantį atvejų skaičių. O tai reiškia, kad tų priemonių, kurios šiuo metu yra taikomos, tikrai nebepakanka“, – sakė jis.

Anot A.Verygos, pirmadienį COVID-19 valdymo komitete bus iš naujo peržiūrimos karantino priemonės – bus sprendžiama dėl naujų.

„Detaliai neatsakysiu (kokios jos – aut.), bus kalbama apie priemones darbo vietoms, ką būtų galima griežčiau reglamentuoti: nuotolinį darbą, kaukių dėvėjimą ne tik ten, kur klientai aptarnaujami, bet ir kai yra bendraujama su kolegomis. Klausime kolegų iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos dėl ugdymo proceso“, – apie tai, kuria kryptimi bus judama įteisinant papildomus ribojimus, kalbėjo ministras.

Jo teigimu, gali būti apribojimų verslui, vienas iš svarstomų variantų – prekybos ploto, tenkančio vienam asmeniui, didinimas. Šiuo metu vienam apsiperkančiam žmogui turi tekti ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų ploto.

Tiesa, retame prekybos centre galima būtų pamatyti, kad būtų skaičiuojama, kiek žmonių į jį įėjo ir kiek iš jo išėjo.

Apie pramogas kol kas negali būti jokios kalbos

Laikinojo ministro teigimu, nepaisant to, kas vyksta aplinkui, žmonės labiausiai galvoja apie save – dėl to virusas plinta.

„Ką matome viešumoje, matyt, yra ledkalnio viršūnė“, – žmonių elgesį pandemijos metu įvertino laikinasis ministras.

Jo teigimu, jei žmonės kaukes dėvi tik dėl to, kad negautų baudos, galima tik įsivaizduoti, kaip jie „saugosi“, kai niekas jų nemato.

Ministro teigimu, žmonės turi suprasti, kad susirgimų skaičius tik auga, tad apie pramogų organizavimą, tokių kaip slidinėjimo trasų įrengimas, kalbėti nereikėtų.

Slidinėjimo pramogas organizuojantys verslininkai norėtų, kad jų verslui būtų daroma išimtis. Tačiau A.Veryga penktadienį patikino, kad to tikrai nebus.

Jis pabrėžė, kad situacija yra kritinė ir nereikia dabar apskritai galvoti apie slidinėjimą. Esą jei žmonės svarsto vykti į Lenkiją slidinėti, tada grįžę turėtų nesiskųsti, kad negauna sveikatos pasaugų.

NVSC priekaištų neturi

Paklaustas, ar Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tinkamai pasirengė antrajai bangai, kuo ketvirtadienį suabejojo naujoji premjerė Ingrida Šimonytė, A.Veryga sakė, kad kiekvienas, atsisukęs atgal į praeitį, dabar galėtų daug ką geriau padaryti.

„Pasakyti, kad per vasarą nebuvo ruošiamasi, tikrai nesutikčiau su tokiais teiginiais, tikrai žmonės dirbo, sistemos tam tikros buvo vystomos“, – pabrėžė jis.

D.Razmuvienė: nieko gero

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2514 naujų COVID-19 ligos atvejų, dėl koronaviruso mirė 26 žmonės.

Ligoninėse gydoma 1940 COVID-19 pacientų, 139 iš jų – reanimacijoje,

Deguonis reikalingas 974 pacientams, 78 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

„Nieko gero“, – skaičius apibendrino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Daiva Razmuvienė.

Jos teigimu, iš viso šiuo metu serga 3301 medikas.

Nemažas protrūkis, anot jos, yra Kėdainių ligoninėje, dar vienas židinys – Šilalės rajone. Čia iš susirgimo šeimoje koronavirusas išplito labai plačiai.

Ugdymo įstaigose atvejai, anot jos, nėra skaitlingi.

D.Razmuvienės teigimu, vis dar pasitaiko nemažai atvejų, kai sergantieji atsisako kalbėti su epidemiologais, būna, kad jie atsisako nurodyti, kur lankėsi.

„Virusas neplis niekada, jei neras šalia susibūrusių žmonių“, – sakė ji.

D.Razmuvienė ragino darbdavius kaip galima daugiau dirbti iš namų.

A.Veryga: situacija ligoninėse stabiliai įtempta

A.Veryga patvirtino, kad situacija ligoninėse dėl koronaviruso šiuo metu yra stabiliai įtempta.

„Visoje Lietuvoje iššūkių yra labai daug. Mes kiekvieną rytą aptariame tą situaciją, pasižiūrim, koks yra apkrovimas gydymo įstaigų. Galime sakyti, kad situacija yra stabiliai įtempta“, – sakė laikinasis ministras, kurį cituoja BNS.

Jo teigimu, tokia situacija šalyje tęsiasi ne vieną savaitę.

„Įstaigos turi perorientuoti savo darbą į paslaugų teikimą covidiniams pacientams, dabar vienas iš tokių karščiausių taškų yra Panevėžio apskritis, kur labai greitai auga pacientų skaičius. Prieš tai buvo Šiauliai, Klaipėda, Kaunas. (...) Dabar kalbama apie Vilnių, Panevėžį“, – sakė A.Veryga.

Koronavirusu sirgusi mergina: susirgau, nors dėvėjau kaukę

SAM spaudos konferencijoje penktadienį dalyvavusi Algimantė Ambrulaitytė, persirgusi koronavirusu, pasakojo, kad liga nebuvo lengva.

„Viskas prasidėjo nuo paprasčiausio gerklės skausmo, šiek tiek skaudėjo galvą“, – prisiminė ji. Vėliau tapo tik blogiau – prastai pavyko kalbėti, kilo temperatūra.

Karolinos Savickytės nuotr./Algimantė Ambrulaitytė
Karolinos Savickytės nuotr./Algimantė Ambrulaitytė

„Galvos skausmą numušdavau tik vaistais. Kelias dienas net nieko nevalgiau – taip skaudėjo gerklę, kad negalėjau nuryti seilių“, – pasakojo mergina.

A.Ambrulaitytės teigimu, užsikrėtimui užteko 2 valandų, kurias ji praleido vienoje patalpoje su sergančiuoju. Mergina užsikrėtė nepaisant to, kad dėvėjo kaukę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas