Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 27 /16:18

Rolanda Lingienė: šiuo metu daug besimptomių COVID-19 ligos atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad Klaipėdoje nuo koronaviruso mirė dar 2 žmonės. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paskelbė, kad trečiadienį bus svarstoma, kokias planines sveikatos priežiūros paslaugas atnaujinti, tačiau jau dabar žinoma, kad odontologai į darbą kol kas negrįš. Jis teigė, kad nuo gegužės 11 dienos karantinas tikrai nebus atšauktas, tačiau pamažu iš jo režimo bus einama. Biurų darbuotojams ir toliau rekomenduojama, jei tik įmanoma, dirbti iš namų.

R.Lingienė sakė, jog pirmadienį patvirtintos dar dvi mirtys Klaipėdoje. Tai reiškia, kad Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 43 žmonės.

Vienas mirė namuose, kitas ligoninėje. Pasak R.Lingienės, vienam asmeniui buvo 58 metai – pagal amžių jis nepriklausė rizikos grupei, tačiau jai priklausė dėl lėtinių ligų. Kitam mirusiajam buvo 87 metai.

Anot R.Lingienės, šiuo metu ligoninėje gydomi 129 asmenys, reanimacijoje gydomi 16, 8 asmenims dabar ventiliuojami plaučiai, su deguonies kaukėmis gydomi 25 ligoniai.

474 asmenys yra pasveikę, iš jų – 94 asmens sveikatos priežiūros specialistai.

Rekomenduoja dirbti iš namų ir dar nesvajoti apie festivalius

A.Verygos teigimu, šiuo metu ir toliau rekomenduojama dirbti iš namų, o tokiais atvejais, kai tai neįmanoma, rekomenduojama darbą biuruose atnaujinti etapais.

Siūloma biuruose nedirbti vyresniems nei 60 metų asmenims bei sergantiems kitomis ligomis.

Anot ministro, minimali galimybė, kad karantinas būtų atšauktas po gegužės 11 dienos.

„Nežinau, kas turėtų atsitikti, kad būtų atšauktas karantino režimas. Tačiau ji bus švelninamas“, – sakė ministras.

„Supraskime, kad karantinas reiškia daug plačiau nei parduotuvių veikla ar išėjimas kur nors į viešą erdvę – tai ir tam tikros sąlygos ir izoliacijos, ir saviizoliacijos, ir tikrinimo, ir judėjimo“, – pabrėžė jis.

Ar bus leidžiami vasaros festivaliai, anot A.Verygos, dabar dar sunku pasakyti. Kai kuriose šalyse, pasak jo, festivalių nebus iki rudens, tačiau kaip bus Lietuvoje, dar svarstyti anksti.

Karštoji linija 1808 nebedirbs naktį

A.Veryga pirmadienį pranešė, jog karštoji koronaviruso linija 1808 nebedirbs naktį. Pasak jo, taip nuspręsta sumažėjus skambučių.

„Viruso karštoji linija dirbs šiek tiek trumpiau, nedirbs naktį, dirbs nuo 8 valandos iki 23 valandos. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad skambučių nakties metu yra labai mažai, ir ten laikyti savanorius ir konsultantus tiesiog nebėra poreikio“, – teigė jis.

Karštąją koronaviruso liniją administruojančios Kauno greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktorius Nerijus Mikelionis BNS teigė, kad pastarosiomis naktis sulaukiama apie 20–30 skambučių.

„Pastarosiomis dienomis nuo 12 valandos nakties iki 7 ryto turime po 20–25, iki 30 skambučių. Visą infrastruktūrą laikyti tokiam kiekiui žmonių tikrai nėra būtinybės, juo labiau, kad žmonės visada turi galimybę pasiskambint dieną, o jeigu ekstrinis atvejis, tikrai gali skambinti 033 į GMP“, – BNS sakė N. Mikelionis.

Jis taip pat tvirtino, kad sumažėjęs ir bendras skambučių į linija skaičius.

Planines procedūras siūlo atnaujinti nuo gegužės 4-osios

Pasak ministro, trečiadienį bus apsvarstyta, kokias planines sveikatos paslaugas atnaujinti.

„Dėl terminų, tai man sudėtinga pasakyti, preliminarus siūlymas buvo gegužės 4 diena, bet gali būti, kad bus apsispręsta ir dėl kažkokio ankstesnio termino“, – aiškino A.Veryga.

Jis pabrėžė, kad gydymo įstaigoms bus nustatyti įvairūs apribojimai, pavyzdžiui, turės būti atsižvelgiama į būtinybę išlaikyti lovų rezervą koronavirusu sergantiems pacientams.

„Kalbant apie specialistų konsultacijas, įstaigos privalės susiplanuoti, kiek jų gali atlikti, kad išlaikytų tam tikrus intervalus tarp pacientų, kad būtų galima ir patalpas išvėdinti, ir dezinfekuoti tai, ką būti dezinfekuoti, ir susitvarkyti registraciją taip, kad pacientai nesibūriuotų“, – pabrėžė jis.

Odontologų paslaugų neatnaujins

Tačiau A.Veryga pirmadienį patikino, kad planinės odontologijos paslaugos dar nebus atnaujintos.

Jis teigė, kad norint, jog virusas nebūtų platinamas odontologijos klinikose, odontologai paslaugas turėtų teikti su tokia pat apsauga, kokia dirbama su COVID-19 sergančiais ligoniais.

A.Verygos teigimu, SAM yra gavusi daug odontologų laiškų, kreipimųsi su prašymu kol kas neatnaujinti šitų paslaugų.

Vis daugiau atvejų be simptomų

R.Lingienė pirmadienį teigė, kad epideminė kreivė Lietuvoje plokštėja, nustatoma vis mažiau atvejų.

„Analizė parodė, kad šiuo metu daug besimptomių ligos atvejų, kurie išaiškinami atliekant profilaktinius patikrinimus. Taip pat išlieka nemažai šeiminių židinių bei pavienių atvejų, kuriuos, bendrų pastangų dėka pavyko lokalizuoti“, – kalbėjo R.Lingienė.

Anot jos, dėl besimptomių ligos formų reikia viešose vietose dėvėti veido kaukes, dezinfekuoti rankas.

Pasak jos, daugiausiai mirties atvejų registruota Klaipėdos bei Vilniaus apskrityse.

„Šie mirties atvejai yra susiję su protrūkiais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Klaipėdos hospise, Ukmergės ligoninėje. Ir tik vienas atvejis su protrūkiais nesusijęs“, – kalbėjo ji.

NVSC atstovė neslėpė, kad pagrindiniai ligos židiniai susiję su sveikatos priežiūros įstaigomis. Centro duomenimis, mirė 8 asmenys, susiję su Ukmergės ligoninės židiniu, 17 asmenų, susijusių su Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) židiniu.

R.Lingienė KUL pavadino precedento neturinčiu židiniu.

R.Lingienė: „Senevitoje“ susirgo 4, „Vilnikoje“ – 89

Kalbėdama apie šiuo metu aktualius židinius, ji minėjo Nemenčinės įmonę „Vilnika“, kurį tiriant registruoti 89 atvejai ir nustatyta apie 350 sąlytį turėjusių asmenų. Nemažai iš jų ir susirgo. Pasak R.Lingienės, šiuo metu organizuojami tyrimai, antradienį turėtų būti atlikti visų įmonės darbuotojų pakartotiniai tyrimai.

Tuo metu globos namuose „Senevita“ iš viso susirgo 4 asmenys, visi jie yra namų darbuotojai. „Dalis jų turėjo turėti sąlytį su pacientais, šiandien organizuojamas sąlytį turėjusių asmenų – pacientų ištyrimas“, – teigė ji.

Jau anksčiau skelbta, jog Vilniaus Antavilių pensionate nustačius du užsikrėtimo COVID-19 atvejus darbuotojams, pirmadienį pradedamas vieno iš įstaigos skyriaus gyventojų testavimas.

Duomenis skelbs vėliau

A.Veryga sakė, kad nuo antradienio duomenis nuspręsta paskelbti vėliau, kad NVSC galėtų sutikrinti galutinius duomenis.

„Laboratorijų yra nemažai, kurios atlieka tyrimus, dalis jų duomenis suvesdavo rankiniu būdu, kartais būdavo, kad tą patį žmogų tiriant skirtingose laboratorijose būtų fiksuojami kaip du skirtingi atvejai“, – kodėl duomenis pateiks vėliau, sakė jis.

Lietuvoje per parą nustatyta 11 naujų užsikrėtimo atvejų, bendras patvirtintų ligos atvejų skaičius išaugo iki 1449. Per parą dėl koronaviruso ištirta 2287 ėminiai.

Medikai savaitgalį įvertinto Klaipėdos hospise slaugomų ir koronavirusu susirgusių pacientų būklę. Konstatuota, jog jų būklė sunki dėl sudėtingų ligų ir amžiaus, o ne dėl užklupusio koronaviruso. Svarstyta infekuotus pacientus pervežti į kitas gydymo įstaigas, tačiau aiškėja, kad artimieji nesutinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas