Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 02 /15:33

Aurelijus Veryga: esame pusiaukelėje į planinių gydymo paslaugų mažinimą, vėl bus kalbama apie barų darbo laiką

Koronaviruso atvejų skaičius pasiekė rekordą – per pastarąją parą nustatyti 172 ligos atvejai. Blogiausia padėtis šiuo metu – Raseiniuose bei Radviliškyje. Didžiausi koronaviruso židiniai: socialinės globos namai Raseinių rajone ir Radviliškio ligoninė. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog artėjame prie to, kad gali būti ribojamas planinių sveikatos paslaugų skaičius. Ministras neslepia, kad kitą savaitę bus grįžtama ir prie barų bei restoranų darbo laiko ribojimo klausimo.

A.Veryga penktadienį paskelbė, kad apie barų ir restoranų darbo laiką bus diskutuojama jau pirmadienį. Kokie sprendimai gali būti priimti, jis nedetalizavo.

Gali būti, kad mažės planinių sveikatos paslaugų

Sveikatos apsaugos ministro teigimu, stebimi ne tik sergamumo rodikliai. Anot jo, šiuo metu yra užimta apie 35 proc. COVID-19 rezervo lovų.

„Esame įpusėję kelią, kai būtų taikomos priemonės sveikatos paslaugoms“, – paskelbė ministras.

Tai reiškia, kad užėmus 70 proc. lovų, gydymo įstaigose būtų mažinamas planinių paslaugų skaičius.

„Turėsime užtikrinti stabilų veikimą įstaigų, kad jos nebūtų perpildytos“, – kalbėjo jis.

Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 135 žmonės, 8 – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 4 žmonėms, su deguonies kaukėmis gydomi 42 ligoniai.

138 praėjusią parą užsikrėtė po kontakto su sergančiais. Didžioji dalis jaučia ligos simptomus.

Blogiausia padėtis – Raseiniuose

R.Lingienės duomenimis, Raseinių rajone sergamumas 100 tūkst. gyventojų yra 999,2 per pastarąsias 14 dienų.

„Tai yra daugiau, nei 22 kartus viršija Lietuvos vidurkį“, – kalbėjo ji.

Su protrūkiu Raseinių rajone esančiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose susiję 55 atvejai. patvirtintas Čia liga nustatyta 40 globotinių ir 11 darbuotojų, registruoti 4 antriniai atvejai.

Pirmieji atvejai čia fiksuoti dar rugsėjo 22 dieną. Jie nustatyti profilaktinio tyrimo metu.

„Protrūkio atsiradimo hipotezė tokia, kad infekcija išplito dėl besimptomių atvejų darbuotojų gretose“, – kaip išplito virusas globos namuose, svarstė R.Lingienė. Jos teigimu, tai gali reikšti, kad nebuvo tinkamai saugomasi ir naudojamos asmens apsaugos priemonės.

Įstaigoje dirba epidemiologų grupė.

Anot R.Lingienės, 10 globos namų gyventojų jaučia ligos simptomus.

Radviliškio ligoninėje iš viso – 155 koronaviruso atvejai

Kitas epidemiologų susirūpinimą keliantis židinys fiksuotas Radviliškio ligoninėje. Per vakar dieną joje patvirtinta 16 naujų atvejų: 10 darbuotojams, 2 pacientams, kiti atvejai – antriniai.

Iš viso su šiuo židiniu siejami 155 atvejai.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu iki spalio 16 d. rajone atšaukiami visi masiniai renginiai, ugdymo procesas bus organizuojamas tik nuotoliniu būdu, neveiks pagyvenusių žmonių ir vaikų dienos centrai, rekomenduota stabdyti sportinę veiklą.

Siūlo žmonėms gerai pagalvoti

R.Lingienės teigimu, didžiuosiuose židiniuose žmonės tiriasi gana vangiai.

Raseinių ir Radviliškio gyventojams ji patarė apriboti socialinį gyvenimą, dirbti ar mokytis nuotoliniu būdu, lankytis tik ten, kur būtina.

„Kelio be visuomenės pagalbos suvaldyti virusą mes nematome“, – pabrėžė ji.

NVSC atstovė sakė, jog akivaizdu, kad žmonės Lietuvoje sugrįžo į socialinį gyvenimą. Jei tokios tendencijos išliks, anot jos, žmonės turėtų įsivertinti individualią riziką.

Ji sakė, kad žmonėms verta pagalvoti, ar eiti sportuoti, į šokių būrelius ir panašias vietas. O jei ten jau lankomasi, ji ragina dezinfekuoti paviršius.

Atvejų skaičius išaugo 6 kartus

R.Lingienės duomenimis, ligos atvejų skaičius nuo liepos iki rugsėjo išaugo 6 kartus.

„Per rugsėjo mėnesį Lietuvoje buvo registruoti 1856 COVID-19 atvejai, t. y. 66,4 atvejai 100 tūkst. gyventojų, atitinkamai 275 liepą, t. y. 9,8 atvejai 100 tūkst. gyventojų, o rugpjūtį 836 atvejai, t. y. beveik 30 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Palyginti su liepos mėnesiu, sergamumas rugsėjį buvo apie šešis kartus didesnis“, – duomenis pateikė ji.

Rugsėjo mėnesį, jos duomenimis, fiksuoti 556 atvejai Kauno apskrityje, tai sudaro beveik 99 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Vilniaus apskrityje per tą patį laiką nustatyta 530 atvejų – beveik 65 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

Šiaulių apskrityje – 463 atvejai, tai sudaro 117 atvejų 100 tūkst. šios apskrities gyventojų. Mažiausiai atvejų rugsėjo mėnesį registruota Marijampolės ir Utenos apskrityse – 13,1 ir 8,8 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Įspėjo darbdavius

Epidemiologė vėl ragino žmones niekur neiti, jei jaučia bent vieną simptomą, būdingą COVID-19.

Jos teigimu, epidemiologams tenka išgirsti apie atvejus, kai darbuotojams jaučiant simptomus jie varomi į darbą.

R.Lingienė pabrėžė, kad įstatymai numato prievolę darbdaviams užtikrinti saugią darbo aplinką.

Esą jai teko girdėti ir tai, kad kai kurie darbdaviai Raseinių rajone draudžia žmonėms tirtis esant silpniems simptomams, neva, kad nenutrūktų gamybos procesas.

Čia ne religijos, ne tikėjimo, o mokslo klausimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Ministras A.Veryga išreiškė nuogąstavimą, kad kai kurie žmonės iki šiol netiki viruso egzistavimu.

„Girdime nerimą keliančių žinučių, kad yra žmonių, kurie netiki virusu ir vadovaujasi sąmokslo teorijomis. Čia ne religijos, ne tikėjimo, o mokslo klausimas, kviesčiau nepiktnaudžiauti, nekelti pavojaus savo ir artimųjų sveikatai“, – penktadienį kalbėjo ministras.

Jo teigimu, teisės aktai ne tik leidžia, bet ir įpareigoja savivaldybes spręsti dėl priemonių, kurių reikia imtis vietoje. Pavyzdžiui, jos gali uždrausti renginius, nurodyti ugdymą vykdyti nuotoliniu būdu ir pan.

„Savivaldybės galbūt pamiršo kai kurias rekomendacijas, mes jas neseniai priminėme, kaip būtų galima virusą valdyti atskiruose sektoriuose“, – pabrėžė A.Veryga.

Jo teigimu, yra sudaryta galimybė tikrintis premjerui, prezidentui, ministrams, Seimo pirmininkui, jų komandoms.

„Ne visi tokia galimybe naudojasi, ar tai gerai ar blogai? Būtų gerai, kad žmonės tikrintųsi, gal kažkada būna objektyvių aplinkybių, kad žmonės negali atvykti į tam tikrą vietą, kur imami mėginiai ir praleidžia“, – kodėl ne visi pasinaudoja tokia galimybe, svarstė ministras.

Jis teigė raginantis tai daryti.

Komentuodamas tai, kad neatlaikę krūvio ir dėl mažų algų NVSC šiemet paliko daugybė žmonių, A.Veryga tikino, kad problemos tęsėsi keliolika metų.

Ministras aiškino, kad kaltas neigiamas žmonių požiūris į priedus valstybės įstaigų darbuotojams.

„Ar man priminti, kokios buvo antraštės, kai buvo priedai? Kad tai buvo puota maro metu, kai valdžia išsimokėjo priedus, kai medikai dar negavo. Mes patys užprogramavome tą situaciją, tada sunku įtikinti, kad priedų reikia“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, galimybė mokėti priedus galiojo tik karantino metu, tuo metu karantino režimas šiuo metu yra atšauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas