Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 08 /15:59

Ar atšauktas karantinas reikš, kad barai galės dirbti visą naktį? Aurelijus Veryga atsakymo dar neturi

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį Vyriausybei siūlys atšaukti karantiną nuo birželio 17 dienos, tačiau dalis ribojimų liks. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį pasakojo, jog dėl vienos šventės Kalvelių kaime teko izoliuoti net 150 žmonių. Vienas susirgęs jos dalyvis dar sudalyvavo ir vestuvėse, kur buvo per 40 svečių. Nors atvejų šiek tiek daugėja, tačiau R.Lingienė pavojaus varpais skambinti dar nesiūlo.

A.Verygos teigimu, nuspręsta teikti siūlymą, kad šią savaitę Vyriausybė apsispręstų dėl karantino atšaukimo nuo birželio 17 dienos.

Kokios ribojimo priemonės liks po karantino? Ministras teigė, kad tikrai liks judėjimo ribojimai, atsižvelgiant sergamumo statistiką užsienio šalyse.

„Turėtų išlikti apribojimai, susiję su masiniais renginiais, rekomendacijos dėl planinių paslaugų, gydymo įstaigų veikimo. Tai pagrindiniai reikalavimai. Visa kita – kaip elgtis viešo maitinimo įstaigose toliau bus nustatomos operacijų vadovo sprendimais, bet vis toliau tai bus rekomendacinio, o ne imperatyvaus pobūdžio“, – sakė jis.

Kol nėra bendro sutarimo, ministras nenorėjo pasakyti, ar po karantino atšaukimo išliks reikalavimas barams, restoranams, kavinėms dirbti tik iki 23 valandos.

Populiacijos tyrimas, anot ministro, bus pradėtas liepos mėnesį, jį vykdys mokslininkai. Ministras patikslino, kad anksčiau vykdyti tyrimai nebuvo vadinamieji populiacijos tyrimai.

A.Verygos teigimu, tai, kad turime daugiau įvežtinių atvejų, logiška atsivėrusių sienų pasekmė.

„Visiškai neribotai laikyti sienas uždarytas neturime galimybės, Lietuva negali likti užsidariusi šalis, kur negalima įvykti ar išvykti“, – kalbėjo jis.

VIDEO: A. Veryga siūlys atšaukti karantiną, tačiau kai kurie ribojimai išliks

Palengvins galimybę išsitirti patiems

Beje, daugėjant šių atvejų planuojama pakoreguoti tvarką, kad daugiau žmonių galėtų tirtis savanoriškai.

A.Verygos teigimu, tai, kad turime daugiau įvežtinių atvejų, logiška atsivėrusių sienų pasekmė.

„Planuojame šiek tiek pakoreguoti testavimo strategiją, kad atvykstantiems asmenims sudarytume paprastesnes sąlygas išsitirti patiems. Tai tokius pakeitimus tikrai numatome ir galvosime, kaip paprasčiau tą padaryti“, – pirmadienį teigė ministras.

Kaukių rekomenduoja neatsisakyti

A.Verygos teigimu, viruso plitimo galimybė išlieka, todėl įstaigose, organizacijose, kur vyksta susirinkimai, rekomenduojama dėvėti kaukes.

„Tai ypač aktualu asmenims, kurie nuolat bendrauja, bet susitinka ne kiekvieną dieną“, – sakė ministras.

A.Verygos teigimu, planines paslaugas iki šiandien turėjo atnaujinti visos įstaigos. Anot jo, savaitgalio duomenimis, apie 70 proc. poliklinikų tokias paslaugas atnaujino, tai padarė apie 80 proc. ligoninių bei kiek daugiau nei 80 proc. odontologijos kabinetų.

Iš Vilniaus GMPS pavogė asmens duomenis?

Ministras pirmadienį sulaukė klausimo, ar galėjo būti, kad iš Vilniaus GMPS dingo asmenų duomenys, ministras to nei paneigė, nei patvirtino.

„Užklausime šiandien pat Greitosios medicinos pagalbos stoties, ar taip galėjo būti, ar duomenys galėjo būti pasisavinti“, – kalbėjo jis. Anot sveikatos apsaugos ministro, jei GMP nesikreipė į teisėsaugą, tą padarys ministerija.

Dėl vienos šventės izoliuota 150 žmonių

NVSC Vilniaus padalinio vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad šiuo metu koronavirusu serga 309 asmenys. Ligoninėse gydoma 40 asmenų, reanimacijoje guli 3, dirbtinės plaučių ventiliacijos reikia 1 žmogui.

NVSC duomenimis, per sekmadienį patvirtinti 6 koronaviruso atvejai.

Penki iš šešių naujų koronaviruso atvejų yra susiję su židiniais Kernavėje ir Kalveliuose vykusiose asmeninėse šventėse.

„Tai paskutinių dienų epidemioligų Achilo kulnas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R.Lingienė.

4 atvejai susiję su švente, vykusia Kernavėje – susirgo 2 šventės dalyviai, kurie vėliau užkrėtė dar 2 žmones. Šventėje iš viso dalyvavo 8 asmenys, nustatyti 36 sąlytį turėję asmenys.

Per parą dar vienas registruotas atvejis susijęs su Kalvelių kaime privačiame name gegužės 24 dieną vykusia švente.

Liga patvirtinta 7 iš 15 gimtadienio šventėje dalyvavusių žmonių, kurie vėliau apkrėtė dar 8 asmenis.

„Taigi, iš viso serga 15 asmenų, kurie arba dalyvavo, arba yra susiję su dalyviais“, – teigė R.Lingienė.

Identifikuota daugiau kaip 150 sąlytį turėjusių asmenų, iš jų izoliuota apie 80.

Vienas asmuo, anot jos, po gimtadienio šventės dalyvavo vestuvėse, kur buvo per 40 žmonių, jie taip pat izoliuoti.

„Šios šventės dalyviai buvo labai aktyvūs, turėjo daug kontaktų darbovietėse, socialinėje erdvėje. Nustatyta, kad jie dirbo UAB “Vilniaus pakuotė„, “Magneta Logistics„, M.Marcinkevičiaus ligoninėje, “VIP Spauda„ ir kitose. Tai yra tikrai didelės įmonės, kuriose yra daug darbuotojų“, – pabrėžė ji.

Vienas asmuo, kuriam nustatyta liga, po gimtadienio dalyvavo vestuvių šventėje, kurioje dalyvavo 46 žmonės – juos teko izoliuoti.

Nustatyta, kad nemažai dalyvių lankėsi Pergalės gatvėje.

Jos teigimu, abiejose šventėse dalyvavo skirtingi Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai.

Ragina atšaukti šventes, arba daryti siaurame rate

Reikalavimų šventėms, pasak R.Lingienės, nėra, yra tik rekomendacijos. R.Lingienė rekomendavo šventes nukelti o jei tai neįmanoma, riboti asmenų skaičių.

„Ar bus griežtinami reikalavimai šventėms – logiška, kad tai priklausys nuo epidemiologinės situacijos. Ar tai pasibaigs dviem asmeninėmis šventėmis, ar plis toliau“, – kalbėjo ji.

Nors atvejų šiek tiek daugėja, R.Lingienė skambinti pavojaus varpais dar nesiūlo. Kad daugės įvežtinių atvejų, anot jos, buvo galima nuspėti.

„Šiuo metu situacija yra tikrai valdoma. Bet tas optimizmas tikrai turėtų būti santūrus, visa situacija, mano nuomone, priklausys nuo dviejų dalykų: kokias priemones taikys specialistai ir kaip jiems pavyks nutraukti viruso plitimo grandinę, antra dedamoji, ne mažiau svarbi – kaip į tai reaguos visuomenė, ar bus atsakinga, kaip ji elgsis“, – įsitikinusi NVSC Vilniaus padalinio vadovė.

Virusas Lietuvoje nusinešė 71 žmogaus gyvybę. Nuo koronaviruso pasveiko 1331 žmogus, 225 yra izoliacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas