Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 11

Aušra Maldeikienė: „Yra vienas Seimo narys, kuriam niekada nespausiu rankos“

Jei manėte, kad apie Seimo narę Aušrą Maldeikienę žinote daugmaž viską, pokalbių šou „Kitokie pasikalbėjimai“ privers jus susimąstyti iš naujo. Kultinėje interneto TV laidoje viešėjusi parlamentarė, ekonomikos mokslų daktarė, knygų autorė, vertėja bei tinklaraštininkė savo autoportretą nupiešė iš naujo. Žinoma moteris užtikrintai pakartojo kitąmet sieksianti šalies Prezidento posto ir pažėrė komplimentų Monikai Šalčiūtei.
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene
„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene / Igno Gaižausko nuotr.

TV reitingų steroidas

A.Maldeikienę pažįstantys bičiuliai – žurnalistas Andrius Tapinas, Vilniaus miesto savivaldybės direktorius Povilas Poderskis ir viešųjų ryšių konsultantas Mindaugas Lapinskas – sako, kad tai moteris, kuri nekenčia kvailių, neišprusėlių, veidmainių ir neapsiskaičiusių žmonių. Esą tai yra XIX a. stiliaus politikė, tapusi šių dienų hipsterių kultine figūra. Jos balso tembro ir kalbėjimo manieros, lyg oro pavojų skelbiančios sirenos, nesumaišysi su niekuo kitu.

Pasak A.Tapino, tai personažas iš graikų ir romėnų mitologijos, nes realiame gyvenime tokių nebūna: „Jos pyktis, kaip mitologinė audra – greitai užeina, bet tu vis tiek žinai, kad tuoj ir nurims. Ir ji, ir aš tą žinome.“

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene

„Ji yra toks nuoširdus žmogus, kuris rėžia taip, kaip yra. Ir nevengia to pasakyt. Jeigu tu esi durnius, tai jinai tau tą pasakys“, – pridūrė sostinės savivaldybės administracijos vadovas P.Poderskis.

M.Lapinskas ją apibūdino kaip autentišką asmenybę, kuri yra politikė, bet tuo pačiu ir ne politikė, neslepianti savo jausmų, drąsiai kalbanti ir nesitaikstanti prie auditorijos, o veikiau jai primetanti savo požiūrį: „Štai tuo ji skiriasi nuo kitų ir yra geniali. Ji yra televizijos reitingų steroidas.“

„Žmonės apie ją kalba arba labai gerai, arba nelabai... Bet tai yra žmogus, kuris kalba tiesą“, – viešnią pristatė humoristas Justinas Jankevičius.

Į feisbuką pastūmėjo mokiniai

„Aš noriu dar pagyventi, kad apie mane daugiau taip kalbėtų“, – pasisveikindama su publika Kauno lofte „Gargaras“ šyptelėjo vakaro viešnia.

Savo išskirtinumą ji pademonstravo atvirai pareikšdama, jog netrukus (birželio 4 d.) minės savo šešiasdešimtmetį. Būtent tokio amžiaus link, anot pašnekovės, sparčiai artėja Lietuvos mokytojų amžiaus statistinis vidurkis.

A.Maldeikienės populiarumą viešojoje erdvėje labai aiškiai parodo faktas, jog ji yra daugiausia sekėjų feisbuke turinti mūsų šalies politikė moteris. Šiai dienai jų yra per 55 tūkst. Susikurti anketą populiariausiame socialiniame tinkle ją kadaise paskatinę mokiniai, kai moteris dirbo ekonomikos mokytoja Vilniaus jėzuitų gimnazijoje.

Politikė turi ir „Instagramo“ paskyrą, kurioje iki šiol tėra vienintelė jos profilio nuotrauka, bet ir šią seka jau beveik tūkstantis žmonių. Kol kas moteriai tai kelia juoką, tačiau ji pažada artimiausiu metu uoliau dalintis savo gyvenimo akimirkomis.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene

„Savaime esu ramus žmogus, nelabai linkęs į konfliktus. Priešingai, nei jums tikriausiai atrodo. Iš tikrųjų aš – tylus žmogus. Daug kas gali namuose paliudyti, kad galiu ištisomis paromis nieko nekalbėti. Moku net ir šnabždėti, – su sau būdingu teatrališkumu publiką įtikinėjo A.Maldeikienė. – Žinote, aš esu mokytoja, o mokytojai paprastai nepyksta. Jie tik kartais susinervina, kai mokiniai jau visiškai neklauso.

Nesu susipykusi net su savo sūnumis. Tiesa, vyresnįjį vieną kartą išmečiau iš feisbuko draugų, kai jis ironiškai pakomentavo apie Ingridą Šimonytę. Reikėjo paskambint ir aprėkt, bet negaliu šitaip su savo vaikais, tai išmečiau iš draugų. Po to marti skambino ir taikė mus. Galvojau, kad jis nekreips į tai dėmesio. Pasirodo, atkreipė. Paskiau kažkaip ten sutvarkiau ir grįžo jis į tuos draugus. Šiaip vaikai yra tikri mano draugai net ir be feisbuko.“

Uršulė arba Apokalipsė

Vaikystėje ji turėjusi kelias pravardes: iš pradžių brolis vadino Uršule, o jo bendramoksliai paauglystėje praminė Apokalipse. Dar šiandien skambindama broliui, moteris žino, kad jo telefone užsižiebs būtent „Apokalipsė“.

Nuo pat mažumės ji itin mėgo skaityti, mat tokį tėvų pavyzdį nuolat matė namuose. A.Maldeikienė save priskiria tiems keliems procentams mokinių, kurie nekantraudavo sulaukti vasaros atostogų pabaigos, kad greičiau grįžtų į mokyklos suolą, nes mokymasis jai teikė didelį malonumą. Mokykloje turėjo keistą pomėgį – laižyti kreiduotas rankas, bet studijų metais pastebėjo, kad gerokai sumenko kreidos kokybė, todėl liovėsi.

„Prie ruso viskas buvo šlykštu, bet dabar žinau bent tą vienintelį dalyką, kas geriau – tai kreida“, – nusijuokė pašnekovė.

Ji norėtų būti lietuvių kalbos mokytoja ir dėstyti apie literatūrą, o kol kas džiaugiasi feisbuke subūrusi „Maldeikienės skaitytojų būrelį“, su kurio nariais kiekvieną mėnesį susitinka prie vyno taurės aptarti bendrai skaitytas knygas. Beje, pašnekovė šypteli, vynas būna visiškai alkoholinis.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene

„Aš užaugau šeimoj, kur niekas negėrė, o mano tėvelis turėjo labai gerą pasakymą: „Kaip atpažinsi alkoholiką? Pas jį namuose nėra alkoholio. Kol visko neišgeria, jis neina miegot.“ Manau, kad šie žodžiai teisingi. Mūsų namuose visada buvo nemažai alkoholio, bet ten buvo negeriama. Viešai esu sakius, kad per metus išgeriu 10–12 butelių vyno, bet pernai tiksliai suskaičiavau, tai buvo keturiolika. Atsiprašau rinkėjų, kad apgavau dviem buteliais“, – pasakodama apie savo santykį su alkoholiu publiką prajuokino A.Maldeikienė.

„Žinote, aš vien per Velykas tiek išgėriau“, – replikuodamas juoko bangą sustiprino J.Jankevičius.

Atkirtis „supermamytėms“

Seimo narė patvirtino savo draugų žodžius, kad išties nesupranta žmonių, kurie neskaito knygų ir čia pat nepraleido progos iš jų pasišaipyti: „Žmonės skaito įvairius dalykus – kai kas meniu, kai kas dar ką nors. Man irgi patinka skaityti meniu, jeigu ką. Ypač, jeigu pinigų turiu.“

Pinigus ekonomistė skaičiuoti moka, tad veikiausiai dėl to ši tema gan dažnai išryškėja ir jos pasisakymuose. Pirmasis atlyginimas, jos žodžiais tariant, „buvo kosmosas“ – 80 rublių. Tiek ji uždirbo vasarą po dešimtos klasės išrašinėdama bilietus tarptautinių autobusų bilietų pardavimo kasose.

Būdama dvidešimties, A.Maldeikienė susilaukė pirmagimio ir tuo pat metu kartu su vyru studijavo Maskvos universitete bei dirbo kambarine nedideliame aukštosios mokyklos viešbutėlyje. Dėl to ji dar skeptiškiau žiūri į sportininkus, po kurių apsilankymo būdavo itin nemalonu tvarkyti kambarius. Praėjus keleriems metams, Maldeikių šeima susilaukė antro sūnaus.

Dabar A.Maldeikienei keistos atrodo šiuolaikinių „supermamyčių“ raudos, esą vaikus sunku auginti: „Kai gimė sūnus, nebuvau gavusi ketverto penkiabalėj sistemoj. Mokiausi labai gerai, nes man tai patiko. Bijodavau užmigti, todėl mokydavausi stovėdama. Užtat vaikai buvo pretekstas neiti per vakarėlius, o verčiau skirti laisvą laiką mokslams.“

Nespardo silpnesnių už save

Ilgainiui A.Maldeikienė atrado save akademinėje veikloje – dėstė universitetuose ir gimnazijoje. Čia pat ji priduria turėjusi papildomai dirbti, kad galėtų savo auklėtiniams nupirkti ir parsiųsti geriausius vadovėlius iš užsienio, kurių Lietuvoje nebuvo.

„13 metų dirbau mokytoja, kas man buvo absoliuti dvasinė atgaiva. Eidama į mokyklą jausdavausi laiminga. Vieną gražią dieną mane taip užkniso ir aš pasakiau: „Jūs nenorėjote man leisti dirbti mokytoja, aš parodysiu, kad jums bus nejauku Seime. Ir jiems tikrai nejauku. Ir jų dar laukia daug... Aš iškentėsiu tuos metus“, – apie savo karjeros posūkį didžiosios politikos link pasakojo A.Maldeikienė.

Ji tvirtai įsitikinusi, kad vienas didžiausių dalykų, ką gali žmogus padaryti su savimi – tai pasiaukoti idėjai. Būtent už savo idėjas tvirto charakterio moteris yra pasiryžusi tvirtai atstovėti: „Kokia bebūčiau bjauri, aš visada dedu į veidą tiems, kurie yra už mane galingesni, bet niekada nespardžiau tų, kurie yra žemiau manęs pagal išsilavinimą ar žinias.“

Į Selo koncertą neitų

Mėgstamiausias muzikos stilius? Be išlygų – klasikinė. Kai kurie kūriniai jai netgi padeda rašyti knygas, kai sulig muzikos ritmais liejasi ištisi sakiniai. Užtat į Selo koncertą ji neitų, nes tokios muzikos neklauso. Be to, iki šiol jaučia nuoskaudą, kai kadaise turėjo sumokėti 69 litus už sūnui pirktą Sel albumą „Guma“.

Politikės požiūris į tos pačios lyties partnerystę – visiškai pozityvus. Ji priminė esanti praktikuojanti katalikė, bet čia pat pridūrė nesuprantanti, kodėl apskritai keliama homoseksualių porų problema: „Aš manau, kad tai yra ne mano reikalas. Aš manau, apskritai, kultūringa valstybė yra ta, kuri mažiausiai rūpinasi asmeninėmis žmogaus preferencijomis. Man gražūs žmonės todėl, kad jie yra kitokie, negu aš. Man gražus pasaulis visoks.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Aušra Maldeikiene

Pažįstu keletą homoseksualių žmonių ir jie yra žavūs, įdomūs, tokie intelektualūs, o jų asmeninis intymus gyvenimas man visiškai vienodai rodo. Apskritai nesu linkus kitiems žmonėms nustatinėt jų elgesio taisyklių. Man, žinot, užtenka su Maldeikiene susitvarkyt.“

Geriau durnius ar vagis?

Daugelis iki šiol prisimena prieš daugiau kaip trejus metus vykusį žurnalisto A. Tapino interviu su interneto garsenybe Monika Šalčiūte, kai ši pareiškė, jog litai į eurus bus keičiami identišku kursu. A.Maldeikienė merginos žodžiuose įžvelgia nemažai tiesos ir prisipažino tąkart po laidos nusiuntusi „Pinigų kartos“ vedėjui žinutę su pastaba: „Ko prisiknisai prie to vaiko? Paimk ką nors rimto.“

Maža to, netrukus politikė sulaukė Monikos kvietimo nueiti į kiną. Kadangi turėjo kitų planų, žinoma ekonomistė pakvietė M.Šalčiūtę į tądien vykusį politikų vakarėlį ir juodvi ten apsilankė. A.Maldeikienė iki šiol prisimena, kaip smulkaus sudėjimo mergina jos automobilyje vikriai persirengė solidesniais drabužiais ir drauge puikiai praleido laiką.

„Tai yra labai mielas ir šiltas žmogus. Didžiuojuosi, kad ją pažįstu ir man ji labai miela“, – pareiškė moteris, o čia pat jai paantrino ir Monikos bičiulis J.Jankevičius.

Dar vienas klausimas viešniai iš publikos: „Geriau būti durniumi ar vagimi?“

Čia ji nė kiek nesutrinka: „Žiūrint, kiek esi kvailas ir ką vagi. Šiaip viskas pasaulyje yra santykiniai dydžiai. Aš asmeniškai mieliau norėčiau būti durna, nei vagis. Gal kai kurių žmonių nuomone esu kvailio pavyzdys. Vagimi mane labai mažai kas vadinęs. Yra bandę, bet kažkaip be įrodymų, o kvaila – tai labai dažnai.“

Tiesa, dabartinė Seimo nario alga – 1800 eurų į rankas – jai atrodo per menka ir daugiau kaip dukart nusileidžia Estijos seimūnų atlygiui. Čia parlamentarė turi argumentų, esą dėl to valstybės valdyme trūksta tikrų politikos profesionalų, kurie dirbtų kokybiškai.

Po tamsos – Aušra

Paklausta apie artėjančius Prezidento rinkimus, A.Maldeikienė patvirtino kandidatuosianti į valstybės vadovo postą ir nesikuklindama pati save įvardija pagrindine pretendente jį užimti. Juolab kad jaučiasi nė kiek ne prasčiau mokanti virti uogienes, nei apie tai viešai spaudoje prakalbęs kitas galimas kandidatas Gitanas Nausėda. Pašnekovė net kelis kartus pakartojo šūkį: „Po tamsos ateis Aušra.“

„Padarysiu viską, kad vaikai mokyklose gautų adekvatesnį išsilavinimą, kad jie išmoktų mąstyti. Yra toks amžiaus tarpsnis nuo 3–4 iki maždaug 10 metų, kada susiformuoja žmogaus mąstymo dalykai. Gražiausia, ką mes gyvenime galime visi gauti – tai yra gebėjimas mąstyti, suvokti save. Labai sunku to išmokti, bet labai gražu“, – mintimis su „Kitokių pasikalbėjimų“ žiūrovais dalijosi politikė.

A.Maldeikienė tiksliai įvardijo vieną iš dabartinių Seimo narių, kuriam niekada nespaus rankos ir lygiai taip žino, kurį iš kolegų pultų pirmiausiai gelbėti Parlamento rūmuose įsiliepsnojus gaisrui. Visa tai ji su sau būdingu nuoširdumu atskleidė „Kitokių pasikalbėjimų“ scenoje.

VIDEO: Visas laidos vaizdo įrašas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant