Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 30

„Avinėlis pats nepasipurtys“: iš kur valstybei kasmet gauti dar po kelis šimtus milijonų?

Svarstymai, iš kur gauti papildomų lėšų gynybai finansuoti, iš bendresnio svarstymų lygio persikėlė į oficialesnį formatą – premjerės Ingridos Šimonytės sukviestą politikų, verslo ir profsąjungų atstovų susitikimą. Nors jis buvo daugiau žvalgytuvių pobūdžio, išsyk išryškėjo, kad sutarimo paieškos lengvos nebus. Finansų ministerija pateikė skaičiavimus, kiek papildomų įplaukų atneštų kai kurių mokesčių didinimas, kainuotų skolinimasis.
Karinis paradas
Karinis paradas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Papildomų kelių šimtų milijonų eurų kasmet krašto apsaugai reikia siekiant priimti Vokietijos brigadą, įgyvendinti visuotinį privalomąjį karinį šaukimą, kurio link norima judėti, ir iki 2030 metų sukurti kariuomenės diviziją.

Kaip po kelias valandas Vyriausybės rūmuose trukusio susitikimo dėl gynybos finansavimo nurodė I.Šimonytė, vertinant krašto apsaugos sistemos poreikius, artimiausius šešerius metus gynybai reikėtų papildomai skirti apie 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o vėlesniais metais – 0,4 proc.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Finansų ministerija prognozuoja, kad 2025 metais Lietuvos BVP sudarys 79,4 mlrd. eurų.

Tad 0,4 proc. BVP būtų 317,6 mln. 0,7 proc. BVP – 555,8 mln. eurų.

Poreikį didinti finansavimą krašto apsaugai, regis, mato visos susijusios pusės. Tačiau svarstymai, iš kur tam gauti pinigų, skiriasi.

Vieni kalba apie galimą mokesčių didinimą, kiti – apie visuotinį gynybos mokestį, dar kiti – „šešėlio“ mažinimą, investavimą, skolinimąsi ir pan.

Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas

Dėl skolinimosi galimybės pasisakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Jis aiškino, kad skolinantis tiek, jog finansavimas atitiktų sistemos poreikius, per dešimtmetį palūkanos atsieitų apie 1 mlrd. eurų.

Skaičiuojama, kad tai būtų netgi daugiau nei kainuotų Vokietijos brigados infrastruktūros plėtra (neįskaitant civilinės).

Susitikimo Vyriausybėje metu buvo pristatyti ir Finansų ministerijos skaičiavimai, kiek papildomai įplaukų būtų surinkta į valstybės biudžetą didinant tam tikrus mokesčius.

VIDEO: Parlamentarų ir verslo atstovų komentarai apie gynybos finansavimą

Daugiausia – iš PVM padidinimo

Pasak Finansų ministerijos, pavyzdžiui, 1 proc. punktu padidinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) papildomai būtų surinkti 298 mln. eurų (0,37 proc. BVP).

Šiuo metu PVM Lietuvoje siekia 21 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas