Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Baigėsi Vokietijos Bundesvero karinės pratybos „Didžioji kvadriga 2024“

Trečiadienį baigėsi bendros Vokietijos kariuomenės ir Lietuvos, Nyderlandų bei Prancūzijos-Vokietijos brigados plataus masto pratybos „Didžioji kvadriga 2024“ („Grand Quadriga 2024“).

Jos buvo orientuotos į dviejų divizijų perdislokavimą iš centrinio Europos regiono į rytus, o beveik mėnesio trukmės laikotarpiui į Lietuvą sausuma, geležinkeliais, jūra ir oro transportu dislokuota virš 3 tūkst. Vokietijos karių bei 200 vienetų karinės technikos, pranešė Lietuvos kariuomenė.

VIDEO: Rupšys apie pasibaigusias „Didžioji kvadriga 2024“ pratybas: tai regioninių NATO gynybos planų dalis

„Mes esame be galo dėkingi Vokietijai už jos lyderystę ir didelį indėlį prisiimant atsakomybę už Baltijos regiono, ypač Lietuvos, saugumo stiprinimą. Pratybos „Grand Quadriga 2024“ yra vienas iš įrodymų, kad NATO planai nėra tik popieriniai. Šios pratybos demonstruoja rimtą pasirengimą ginti mūsų gyventojus ir nuolatines pastangas tobulinti tarpusavio bendradarbiavimą bei gebėjimą greitai reaguoti“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys teigė, kad šios pratybos buvo išskirtinės savo apimtimi.

„Pirmą kartą nuo Šaltojo karo laikų Vokietija vykdo tokio plataus masto – divizijos lygmeniu – savo pajėgų perdislokavimo operaciją į Rytinį NATO flangą, o taip pat ir Lietuvą. Tai regioninių NATO gynybos planų, kurie patvirtinti pernai vasarą Vilniaus viršūnių susitikime, dalis, kuomet realiomis sąlygomis siekiama išbandyti jiems priskirtų pajėgumų operatyvų ir greitą permetimą į reikiamą operacijos rajoną“, – kalbėjo V. Rupšys.

Baigiant šias pratybas krašto apsaugos sistemos medaliais L. Kasčiūnas apdovanojo Vyriausiosios sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietės štabo viršininką Joachimą Ruhle (Joachimą Riulę), Belgijos Karalystės kariuomenės vadą admirolą Michelį Hofmaną (Mišelį Hofmaną) ir Vokietijos 21-osios mechanizuotosios brigados vadą Marką Eggert (Marką Egert).

Vadovaujant Vokietijos 10-ąjai tankų divizijai „Grand Quadriga 2024“ mokymuose Pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ veikė kartu su Vokietijos 12-ąja tankų brigada, 37-ąja mechanizuotąja brigada, Nyderlandų 13-ąja lengvąja pėstininkų bei Prancūzijos-Vokietijos brigadomis.

Pratybų laikotarpiu Vokietijos kariuomenė Lietuvoje buvo dislokavusi tankus „Leopard 2“, pėstininkų kovos mašinas „Puma“, savaeiges artilerijos sistemas „PzH 2000“, atakos sraigtasparnius „Tiger“.

Keletą pastarųjų mėnesių Lietuvoje vykusios tarptautinės pratybos „Saber Strike“, „Immediate Response“, „Astral Knight“ bei „Grand Quadriga“, buvo sudedamosios NATO pratybų „Steadfast Defender 24“ dalys, kuriose dalyvavo per 90 tūkst. karių iš 32 sąjungininkių šalių.

Pasibaigus tarptautinėms pratyboms „Grand Quadriga 2024“ numatomas karinės technikos judėjimas į dislokacijos vietas sausumos keliais, oro ir jūrų transportu bei geležinkeliais, didelių gabaritų ratinių ir šarvuotų transporto priemonių kolonos bus lydimos Karo policijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius