Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Baigtas tyrimas dėl kalėjime užkastų atliekų: teigia, kad šiukšlino nuteistieji, tačiau bauda skirta pareigūnui

Aplinkos apsaugos departamentas baigė tyrimą dėl Pravieniškių 1-ajame kalėjime duobėje užkastų atliekų. Situacijai išlindus į dienos šviesą, vienas pareigūnas pripažino savo kaltę – jam skirta bauda. Vis dėlto, Lietuvos kalėjimų tarnyba tikina, kad taip nedorai pasielgė nuteistieji.
Pravieniškių kalėjime buvo iškasta duobė ir palaidotos atliekos
Pravieniškių kalėjime buvo iškasta duobė ir palaidotos atliekos / Kalėjimų tarnybos ir 15min nuotr.

Apie tai, kad balandžio pradžioje Pravieniškių 1-ojo kalėjimo teritorijoje buvo iškasta duobė ir į ją suverstos bei taip paslėptos įvairios neorganinės atliekos – stiklai, plastmasės, televizorių ekranai, šiukšlių maišai ir t.t., 15min informavo įvykio liudininkas.

„Tai matė ne vienas pareigūnas ir kalinys. Taip negali būti, kad kalėjimo valdžia gali daryti, ką nori, eiti prieš įstatymą. Tikiuosi, kad išviešinus informaciją, aplinkosauga sureaguos ir patikrins“, – vylėsi jis.

Tuo metu kalėjime buvo vykdomi statybų darbai, stovėjo statybinė technika.

Kalėjimų tarnybos nuotr./Pravieniškių 1-ajame kalėjime iškasta duobė su atliekomis
Kalėjimų tarnybos nuotr./Pravieniškių 1-ajame kalėjime iškasta duobė su atliekomis

Apie tai informavus tiek pačią įstaigą, tiek aplinkosaugininkus, pradėti patikrinimai.

Dabar kaltieji jau nustatyti, skirta bauda.

Prisipažino

Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento
Komunikacijos skyrius, asmuo, atsakingas už Pravieniškių 1-jo kalėjimo teritorijoje vykdomų aplinkos tvarkymo darbų pažeidimus, netinkamą atliekų tvarkymą, t. y. užkasinėjimą, buvo nubaustas administracine bauda.

Perklausus, ar tas asmuo – kalėjimo pareigūnas, aplinkosaugininkai patikslino: „Nubaustas asmuo yra Pravieniškių 1-jo kalėjimo darbuotojas. Jis tuo metu buvo atsakingas už vykdomus darbus.“

Kaltajam skirta nuobauda – 150 eurų, tačiau galiausiai ši suma buvo sumažinta perpus, nes jis, anot Aplinkos apsaugos departamento, pripažino padaręs pažeidimą.

Skyrė sankciją panaikintai įmonei?

Tyrimo duomenimis, iš grunto iškasta beveik 1 kub. m neorganinių atliekų. Taip pat iškasta ir iki 1 kub. m sudužusių plytų nuolaužų. Jos iškastos iš grunto, kuriame yra nuo seniau likę plytiniai pamatai.

15min primena, kad apžiūros vietoje metu, vidiniame kalėjimo kieme, prie buitinėms šiukšlėms surinkti stovinčių konteinerių, buvo rasti sukrauti 23 vnt. pilni didmaišiai su įvairiomis atliekomis: medienos nuopjovomis, drožlėmis, polietileno atliekomis ir kitomis nepavojingomis laikomomis atliekomis.

Per patikrinimą kalėjimo vadovas aplinkosaugininkams paaiškino, kad atliekas šioje vietoje, savo teritorijoje, buvo sukaupusi  jau panaikinta įmonė „Mūsų amatai“. Atliekos neva bus išvežtos atliekų tvarkytojams artimiausiu tinkamu metu.

Kaip nurodoma komentare žurnalistei, baigus tyrimą aplinkosaugininkai nusprendė, jau panaikintai įmonei „Mūsų amatai“, kuri minimoje teritorijoje buvo sukaupusi atliekas, skirti ekonominę sankciją.

Tiesa, vėliau tikslinantis situaciją, kaip įmanoma skirti sankciją panaikintai įmonei, aplinkosaugininkai paaiškino, kad tyrimas dėl šios situacijos vis dar vyksta, o „Mūsų amatai“ dar nėra išregistruota – teisme vykdomos bankroto procedūros.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai pripažino, kad Kauno regione dar tokios situacijos nėra buvę.

Šiuo metu, kaip patikino Aplinkos apsaugos departamentas, Pravieniškių kalėjimas dalyvauja viešuose pirkimuose. Norima įsigyti paslaugą dėl visų teritorijoje susidariusių ir sukauptų atliekų likvidavimo.

Kalėjimų tarnybos nuotr./Pravieniškių 1-ajame kalėjime iškasta duobė su atliekomis
Kalėjimų tarnybos nuotr./Pravieniškių 1-ajame kalėjime iškasta duobė su atliekomis

„Sumetė nuteistieji“

Komentaro 15min kreipėsi ir į Lietuvos kalėjimų tarnybą.

„Atlikus vidinį patikrinimą nustatyta, kad aplinkos tvarkymo dieną į komposto duobę pateko iki 1 kub. m neorganinių atliekų, kurias sumetė nuteistieji.

Nuteistųjų darbą tuomet prižiūrėjusiam atsakingam darbuotojui skirta administracinė bauda. Nuo pareigų minėtas asmuo nenušalintas“, – žurnalistę informavo tarnyba.

Visos neorganinės atliekos, buvusios komposto duobėje, kaip pabrėžta, išrinktos ir surūšiuotos.

„Savo veikloje vadovaujamės aplinkos tvarumo, ekologiškumo principais ir tikimės, kad panašūs atvejai ateityje nepasikartos“, – komentare žadėjo Lietuvos kalėjimų tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius