Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 23 /23:24

Į Vilnių iš Minsko grįžę keleiviai: laikė uždarę ir nieko neaiškino, bet supratome, kad nusileidimas – surežisuotas

Vilniaus oro uoste sekmadienį nusileido Baltarusijoje prieš tai nutupdytas į Lietuvos sostinę skridęs lėktuvas, kuriame buvo Minske sulaikytas opozicijos aktyvistas Romanas Protasevičius. Sugrįžę keleiviai pasakojo, kad nusileidus Minske teko laukti šešias valandas nežinomybėje, esą niekas nieko neaiškino. Kai kurie keleiviai teigė matę R.Protasevičiaus sumišimą, kai šis sužinojo apie nusileidimą Minske. „Jis ištarė žodžius, kad jam gresia mirties bausmė“, – sakė vienas keleivių. Gyventojai teigė, kad lėktuvui nusileidus Baltarusijos sostinėje, su šunimis buvo tikrinami jų daiktai.

„Nusileidome, privažiavo trys gaisrinės mašinos, omonininkai ir kažkokios tarnybos. Buvo aišku, kad viskas buvo surežisuota“, – vienas keleivis apie lėktuvo nutupdymą Minske pasakojo žurnalistams.

Jo teigimu, visų žmonių daiktus apžiūrinėjo pareigūnai su šunimis ir būtent aktyvisto R.Protasevičiaus daiktuose neva kažkas buvo rasta.

Informacijos, kodėl teko leistis, daug esą pasakyta nebuvo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai

„Informacija buvo paprasta, pasakė, kad mes turime nusileisti Minske. <...> Pilotas neinformavo labai tiksliai, kad kažkas atsitiko mechaniškai“, – sakė vyras.

Jis pats naikintuvo nematė, bet pagal piloto balse juntamą jaudulį suprato, kad vyksta lėktuvo perėmimas.

Kiti du keleiviai, taip pat skridę lėktuvu, teigė matę R.Protasevičiaus reakciją, kai jis išgirdo, jog lėktuvas leidžiasi Minske.

„Jis ištarė žodžius, kad jam gresia mirties bausmė, tai baisiausia, mes irgi išgyvenome visą laukimo procesą su jo mergina, ji kartu su mumis stovėjo“, – oro uoste sakė vyras.

Buvo aišku, kad viskas buvo surežisuota.

„Mūsų visų bejėgiškumas turbūt ir buvo sunkiausias“, – jam pridūrė taip pat lėktuvu skridusi mergina.

Niekas nieko neaiškino

„Kai pradėjome leistis Minske, niekas mums nieko neaiškino, kai mus vedė tamsiu tuneliu su mažais vaikais, reikėjo po valandą stovėt ir paskui šešias valandas uždarę laikė, tai, iš tiesų, tu supranti, kaip šalia, čia pat, nėra laisvės, tai, kas nėra demokratija, ir kaip gerai, kad mes jau nebe ten“, – oro uoste kalbėjo vienas iš lėktuve buvusių lietuvių.

Pasak jo, viešoje erdvėje pasirodę teiginiai, kad lėktuvas buvo nutupdytas dėl galimo sprogmens, buvo „melas“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai

„Tas tiesioginis melas, kad reikėjo paimti tą žmogų, tą žurnalistą, kuris stovėjo šalia, aš mačiau, kaip jo pasą paėmė, jis pats nusismaukė kaukę ir sakė, čia dėl manęs visą tą daro“, – teigė keleivis.

„Pastatė tą žmogų į galą eilės ir mes nematėme, kada ir kaip jį atskyrė“, – pridūrė jis.

Su žurnalistu R.Protasevičiumi kalbėti esą leidžiama nebuvo.

Tai, kad lėktuvą reikėjo greitai nutupdyti Minsko oro uoste dėl „potencialios grėsmės“ 15min informavo „Ryanair“ atstovai. Toks nurodymas, jų teigimu, buvo gautas iš Baltarusijos tarnybos.

Tikrino su šunimis

Kita moteris atviravo, kad didžiausią nerimą kėlė nežinomybė, bet geriau jaustis padėjo tai, kad kartu buvo daug žmonių.

„Su šunimis mus tikrino, vedė visus iki vieno ir daiktus tikrino, ir drabužius, ir batus, viską“, – patirtimi dalinosi moteris.

Kalbėdama apie R.Protasevičiaus sulaikymą, ji incidentą vadino „žiauriu“, „necivilizuotu“.

VIDEO: Baltarusijoje nutupdyto lėktuvo keleiviai: laikė uždarę ir nieko neaiškino, bet supratome, kad nusileidimas – surežisuotas

Vadino teroristiniu aktu

„Tikimės, kad šiandien pavyks žmones kuo greičiau išleisti į namus, tikriausiai visi yra pavargę“, – teigė premjerė I.Šimonytė, atvykusi į Vilniaus oro uostą pasitikti sugrįžusių keleivių.

Ji pabrėžė, kad situacija turės bus nuodugniai ištirta, Lietuvos Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl lėktuvo užgrobimo, todėl kai kurie keleiviai bus apklausiami policijos pareigūnų dar šiandien.

Ji tikisi keleivių bendradarbiavimo.

Su šunimis mus tikrino, vedė visus iki vieno ir daiktus tikrino, ir drabužius, ir batus, viską.

Lietuvos pareigūnai žada dalį iš jų apklausti dar sekmadienio vakarą, renkant medžiagą ikiteisminiame tyrime, kurį Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo dėl galimo lėktuvo užgrobimo. Tyrimą vykdo Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

I.Šimonytė teigė, kad žmonės yra pavargę nuo įtampos ir nežinios. „Norime ir darome viską, kad žmonės kuo greičiau galėtų į namus sugrįžti“ – sakė ji.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste pasitikti Minske nutupdyto lėktuvo keleiviai

Premjerė incidentą pavadino „teroristiniu aktu Europos Sąjungos ir kitų piliečių atžvilgiu“.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas teigė, kad bus apklausta ir lėktuvo įgula.

„Identifikavome tuos žmones, kurie, tikėtina, buvo arčiausiai incidento vietos ir kurie gali suteikti daugiausiai informacijos apie tai, kas įvyko“, – pažymėjo jis. Kiti keleiviai bus apklausti vėliau.

Pasakyti, kiek tiksliai grįžo žmonių į Lietuvą lėktuvu jis negalėjo, esą tik po pasienio patikros bus galima aiškiai pasakyti, kiek keleivių sumažėjo, lyginant su iš Minsko išvykusiųjų skaičiumi.

„Panašu, kad orlaivyje buvo konfliktas, buvo užsiminta apie sprogmenį. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl orlaivis leidosi Minske. Konkrečiau komentuoti negaliu“ – paklaustas apie incidentą, dėl kurio galimai leidosi lėktuvas Minske, teigė A.Paulauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Paulauskas komentuoja L.Balsio girtumo atvejį
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Paulauskas komentuoja L.Balsio girtumo atvejį

Jo teigimu, Lietuva į Baltarusiją su teisinės pagalbos prašymu vykdant tyrimą nesikreipė.

Lėktuvas sekmadienį perpiet buvo nutupdytas Minsko oro uoste. Skridęs iš Atėnų į Vilnių, priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės jis buvo priverstas nukrypti nuo maršruto.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicionierius, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Romanas Protasevičius. Laineriui nusileidus Minske, jis buvo sulaikytas.

Po daugiau nei 7 valandų laukimo, likę keleiviai skrydžiui į Vilnių iš Minsko oro uosto pakilo apie 20.50 val.

Laineris Vilniaus oro uoste nusileido 21.26 val.

„Turime parodyti solidarumą“

Keliolika žmonių, nešini plakatais „Aš/mes Romanas Protasevičius“ jie stoviniuoja prie atvykimo vartų, kur Lietuvą turėtų pasiekti Baltarusijos perimto lėktuvo keleiviai.

Dalis į oro uostą atvykusių baltarusių patys bėgo iš šalies po A.Lukašenkos režimo susidorojimo su opozicija pernai.

Vienas jų – Aliaksandras Glačkovas, 36-ių vyras, kilęs iš Baranovičių miesto.

Jis pavadino R.Protasevičiaus sulaikymą nusikaltimu.

„Aš manau, kad Baltarusijos teisėsauga nedirba žmonėms, kurie mano kitaip nei valstybinė ideologija“, – 15min sakė piketo dalyvis.

„Turime parodyti solidarumą, kad mūsų nesulaužytų po vieną“, – pridūrė jis.

Baltarusijos opozicija ir žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad į Vilnių iš Atėnų sekmadienį skridęs lėktuvas Baltarusijoje buvo nutupdytas režimo iniciatyva specialiai tam, kad galėtų suimti juo skridusį Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausią redaktorių R.Protasevičių.

Anot A.Glačkovo, valdžiai kaltinti tiek R.Protasevičių, tiek kitus Baltarusijos opozicijos veikėjus ekstremizmu nėra teisinga.

„Tai ne teroristai. Tai žmonės, kurie nori savo šaliai vystymosi ir klestėjimo, o ne to, kas dabar su ja vyksta“, – tvirtino baltarusis.

Vilniuje gyvenančios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos artimas bendražygis Franakas Viačorka interviu 15min perspėjo, kad nuo šiol niekas nebegali būti saugus skrisdamas virš Baltarusijos, kitas režimo taikinys gali būti pati S.Cichanouskaja. Opozicija ragina tarptautinę bendruomenę įvesti Minskui naujas sankcijas ir svarstyti skrydžių virš Baltarusijos draudimą.

Vakarų lyderiai sekmadienį pareikalavo paleisti Baltarusijos žurnalistą ir perspėjo, kad Minskui gali būti įvestos naujos sankcijos. ES lyderiai viršūnių susitikime šį klausimą gali aptarti pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas