Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 29 /18:10

Baltarusija uždarė sieną su Lietuva, juda tik kroviniai

Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva, motyvuodama saugumo reikalavimais dėl koronaviruso plitimo, BNS patvirtino Vidaus reikalų ministerija.
Uždaryta Baltarusijos siena
Uždaryta Baltarusijos siena / tut.by nuotr.

„Iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliotinių sužinojome, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nebeleidžiamas lengvasis transportas, motyvuojama Covidu“, – BNS sakė vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

Jos teigimu, šiuo metu Lietuvos atstovai bando susisiekti su Baltarusijos puse detaliau išsiaiškinti situaciją.

Valstybės sienos apsaugos komitetas teigia, kad toks sprendimas priimtas dėl epidemiologinės situacijos.

„Dėl susiklosčiusios epidemiologinės padėties kaimyninėse šalyse Baltarusija laikinai apriboja įvažiavimą į savo teritoriją atskirų kategorijų fiziniams asmenims per sausumos sienos perėjas iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos“, – sakoma komiteto pranešime.

Ten pat nurodoma, kad šie suvaržymai netaikomi diplomatinių tarnybų darbuotojams, turintiems diplomatinius arba tarnybinius pasus, taip pat automobilinio transporto pervežimų tarptautiniais maršrutais vairuotojams bei tarptautinių traukinių reisų įguloms.

Vilkikams leidžiama važiuoti

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas BNS sakė, kad krovininiam transportui leidžiama kirsti sieną.

„Mums tai tikrai buvo netikėta situacija. Ji pasikeitė nuo 16 valandos, kai nebuvo įleisti į Baltarusijos Respublikos teritoriją Baltarusijos piliečiai, kurie turėjo leidimus nuolat gyventi Lietuvoje. Taip pat buvo atvejis, kai neįleido Baltarusijos piliečių su leidimu nuolat gyventi Estijoje“, – sakė R.Liubajevas.

„Nuo to laiko sustabdytas buvo vykimas keleiviams. Krovininis transportas kol kas važiuoja“, – pridūrė jis.

Kadangi keleivių srautai yra labai sumažėję dėl įvestų keliavimo apribojimų pandemijos metu ir žmonių per sieną vyksta nedaug, pasak R.Liubajevo, kol kas sunku suprasti, kiek griežti šie apribojimai ir ar jie galioja tik Baltarusijos piliečiams, ar ir Lietuvos piliečiams.

tut.by nuotr./Baltarusijos pasienyje
tut.by nuotr./Baltarusijos pasienyje

„Greičiausiai jie, matyt, neleis atvykti kitų šalių piliečiams ir iš viso uždarys sieną būtent keleiviams“, – sakė VSAT vadas.

Lietuvos sienos įgaliotiniai bando susisiekti su kolegomis Baltarusijos pusėje ir detaliau išsiaiškinti situaciją.

„Pagal informaciją iš Baltarusijos kolegų, tai buvo padaroma dėl situacijos su COVID-19 virusu“, – sakė R.Liubajevas.

Sako, kad priežastis – COVID-19

Baltarusių žiniasklaida skelbia, kad sienos taip pat uždarytos su Lenkija, Ukraina ir Latvija.

„Deja, siena dabar iš tikrųjų uždaryta. Daugeliui tai buvo netikėta, įskaitant mus. Niekas nelaukė. Nesijaudinkite – tai tikrai nėra karo padėtis. Priežastis – COVID-19“, – naujienų portalui „Onliner“ sakė Gardino sienos perėjos pasienio tarnybos budintis pareigūnas, atsakydamas į klausimą apie padėtį prie sienos su Lietuva.

Baltarusijoje daugiau kaip du mėnesius vyksta protesto akcijos prieš rinkimus suklastojusį autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Skrydžiams draudimas negalioja

Baltarusijos portalas tut.by rašo, kad uždarytos sienos ne tik su Lietuva, bet ir Latvija, Lenkija, Ukraina. Vilkikai ir diplomatiniai automobiliai praleidžiami, tačiau lengvieji automobiliai kreipiami atgal.

Ketvirtadienio vakare Baltarusijos muitinė oficialiai patvirtino, kad sienos uždarytos dėl pandemijos. Tiesa, lėktuvai Minske kyla ir leidžiasi, nes draudimas galioja tik antžeminiam lengvajam transportui. Taip pat praleidžiami ir tarptautiniai traukiniai.

Perspėja, kad negalės grįžti

Teigiama, kad sienos užsivėrė antroje dienos pusėje. Tiesa, visus norinčius išvykti iš Baltarusijos pasieniečiai praleidžia. Autobusų vairuotojai ir keleiviai yra perspėjami, kad jie negalės grįžti atgal, jeigu kirs sieną.

„Išvažiuokite tik tokiu atveju, jei paliekate Baltarusiją neapibrėžtam laikui arba suvisam“, – taip išgirdo pasienyje bandantys ją kirsti baltarusiai.

Tut.by rašo, kad reisinių tarptautinių autobusų vairuotojai atsisako išvažiuoti. Kai kurie keleiviai ieško galimybių pratęsti kelionę kitais būdais.

Daugiausia problemų kilo tiems, kurie iš Lietuvos bando grįžti namo į Baltarusiją.

A.Lukašenka nurodė regionuose protestus malšinti su kariuomenės pagalba

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, ketvirtadienį pakeitęs keletą šalies saugumo tarnybų vadovų, įskaitant vidaus reikalų ministrą, pareiškė, kad yra pasiruošęs pasiųsti kariuomenę malšinti masinių opozicijos šalininkų protestų, krečiančių šalį po rugpjūtį įvykusių ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

Ketvirtadienį A.Lukašenka atleido vidaus reikalų ministrą Juryjų Karajevą ir paskyrė jį prezidento padėjėju-inspektoriumi Bresto srityje. Taip pat buvo atleistas Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Valeryjus Vakulčykas ir vidaus reikalų viceministras Aliaksandras Barsukovas. Jie buvo paskirti į prezidento padėjėjo-inspektoriaus pareigas Gardino srityje ir Minske.

Skirdamas pareigūnus į naujas pareigas A. Lukašenka sakė, kad V.Vakulčykas, J.Karajevas ir A.Barsukovas „vyksta ne tik į labai pavojingus, bet ir itin svarbius mūsų šalies rajonus“ ir kad jiems naujas pareigas padės vykdyti kariuomenė.

„Desanto šturmo brigada Breste į tai orientuota pagal įstatymą. Ir didžiulė motošaulių brigada dislokuota Gardine. Tai parama jums ir jėgos struktūrų pareigūnams, vietos gubernatoriams – jėgos dedamoji. Tai atvirai sakau ir neslepiu. Visi turite tai suprasti“, – kalbėjo prezidentas.

A.Lukašenka pareiškė, kad naujai paskirti pareigūnai turės „užtikrinti visuomenės saugumą“.

„Tai labai svarbu jums kaip kariškiams – tvarka srityse“, – A.Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Ir jeigu jus reikės paremti ginkluotosiomis pajėgomis – mes tai padarysime. Tai patenka į mano kompetenciją“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas