Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 04

Baltarusijos skandalo fone: kas yra diplomatinis paštas ir kodėl jis neliečiamas?

Diplomatinis paštas, skirtas siųsti korespondenciją ir daiktus, yra neliečiamas, neapmokestinamas ir negali būti atidaromas ar sulaikomas. Tai apibrėžta Vienos konvencijoje dėl diplomatinių santykių. Ji tai pat įpareigoja priimančiąją valstybę leisti ir saugoti diplomatinės atstovybės laisvą susižinojimą visais oficialiais klausimais. Tiesa, pasaulyje yra buvę atvejų, kai diplomatinis paštas buvo atidarytas ir be jokių įtarimų dėl galimo nusikaltimo.
Kinijos diplomatinis paštas
Kinijos diplomatinis paštas / Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 4.0

Diplomatinis paštas yra diplomatinės ar konsulinės atstovybės siunčiama ir gaunama korespondencija bei daiktai. Šį paštą gali lydėti užsienio reikalų ministerijos tarnautojas – diplomatinis kurjeris arba jis gali būti patikėtas jį gabenančio lėktuvo vadui, laivo kapitonui ar automobilio vairuotojui, turinčiam specialius įgaliojimus.

Valstybėms susitarus diplomatinis paštas gali būti siunčiamas per pašto įstaigas. Jis neliečiamas, neapmokestinamas muitais ar kitomis rinkliavomis, negali būti atidaromas ar sulaikomas.

Maišai su diplomatiniu paštu turi būti pažymėti aiškiais išoriniais atpažinimo ženklais: užrašais „Diplomatic Pouch“ arba „Diplomatic Bag“, plomba su valstybės įstaigos ar diplomatinės atstovybės oficialiu antspaudu ir kortele arba etikete, kurioje nurodytas turinys, tai yra pasakoma, kokie dokumentai vežami.

Diplomatinis paštas yra vienas iš būdų kitose šalyse dirbantiems diplomatams palaikyti santykius su savo valstybe. Jame gali būti siunčiami įvairiausi daiktai – nuo administraciniam diplomatinės misijos darbui reikalingų priemonių iki strategiškai svarbių įrenginių ar dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas